Kjenn Ditt Land

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 8. feb. 2022 kl. 07:55 av PaulVIF (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Haakon VII og Maud ankommer utstillingen Kjend dit land! Sørlandet i Kristiania som var i perioden 27. mai til 10. juni 1922.
Foto: Narve Skarpmoen (1922).
Kong Haakon på Kjend dit land! Sørlandet.
Foto: Narve Skarpmoen (1922).

Kjenn Ditt Land ble stiftet i 1920 som en videreføring av Centralforeningen for Udbredelse af Idræt som ble stiftet i 1861 under navnet Centralforeningen for Udbredelse af Legemsøvelser og Vaabenbrug. Den fikk navnet Kjenn Ditt Land i 1923. Foreningens formålsparagraf var «Å vekke interesse for fedrelandet ved å øke kjennskapen til Norges land, dets natur og folk, dets historie, kulturutvikling og livsvilkår i by og bygd».

Foreningen var landsomfattende med lokallag i mange norske byer. En hovedvirksomhet var å arrangere fotturer og søndagsturer med bil, og dessuten drive utleie av telt og soveposer. I tillegg satset organisasjonen på foredragsvirksomhet og utgivelse av informasjonsskrifter og lokalhistoriske bøker.

Primus motor i foreningen var skolestyrer Bertel Andreas Grimeland (1875–1966), som var formann fra 1927 til sin død i 1966. Virksomheten opphørte etter hans død og foreningens aktiva ble overført i 1976 til Fortidsminneforeningen hvor de utgjør et fond som skal virke for norsk kulturvern.

KIlder