Knut Eynersen Seierstad

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 1. okt. 2023 kl. 22:23 av Olve Utne (samtale | bidrag) ({{bm}})
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Knut Eynersen Seierstad (født ca. 1615, død 1688) var leilending på Serstad og lensmann i Toten lensmannsdistrikt fra 1666 til 1668.

Skal en dømme etter alle de sakene som Knut Seierstad var innblandet i, så må han ha vært en meget stridbar, for ikke å si kranglet kar. Og så voldsom han var i sin fremferd, var han selvsagt lite skikket til å være bygdelensmann.

Før han ble lensmann, var han på kant både med prest og skriver. 13. juli 1668 sendte Oluf Gulbrandsen Berg klage på han til stattholderen. Denne gikk ut på at Knut Seierstad på tinget 29. juni 1668 hadde overfalt både Oluf Berg og hans mor, og han «begerer at hand motte for slig gewaltig offuerlast handhefuis». Statholderen påla fogden i Øvre Romerike, Anders Simensen å ta seg av saken, og formentlig var det denne affære som gjorde at Knut Seierstad måtte slutte som lensmann.

Hvem Knut Seierstad var gift med vites ikke; men han hadde fire barn: Paul Knutsen (født 1657, reiste til Ostindia), Martha Knutsdatter, Magnhild Knutsdatter (gift med Peder Gundersen) og Hans Knutsen (født 1663). Han ble offiser og er stamfar til slekten Sejersted?.

Kjelder og litteratur


Forgjenger:
 Madts Poulsen Igelsrud 
Lensmann i Toten
Etterfølger:
 Find Larsen Lund