Koleraepidemier i Christiania: Forskjell mellom sideversjoner

m
Linje 16: Linje 16:
==1853==
==1853==


Under epidemien i 1853 ble det registrert 1421 koleradødsfall, det vil si omkring 4 % av befolkningen. Epidemien varte fra slutten av juni til slutten av november, og rammet igjen særlig hardt i de fattige bydelene. Men denne epidemien rammet også de mer velstående: Det første tilfellet man konstaterte var statsråd [[Søren Anton Wilhelm Sørensen]], som døde i juni 1853. I selve Christiania, [[Kvadraturen (Oslo)|Kvadraturen]], ble like fullt bare 3,5 % smittet, mens tallene for forstedene var langt verre: [[Vaterland (Oslo)|Vaterland]] 7,5 %, Enerhaugen 9,3 % og [[Tøyen (strøk)|Tøyen]]/[[Grønland (Oslo)|Grønland]] 13%. Rundt 60 % av de som ble smittet døde av sykdommen. Utbruddet vokste i styrke gjennom sommeren. Man skal ha hørt skramlingen av syke- og likvogner overalt i byen, og på [[Stortorget (Oslo)|Stortorget]] samlet folk seg ved det medisinske hovedkvarteret som ble satt opp. Verst var det i perioden 5. til 11. september med 596 syke, hvorav 379 døde. Et slikt mannefall i løpet av en uke må ha skapt panikk i befolkningen, men heldigvis avtok sykdommen i styrke, og i løpet av november var epidemien over.
Under epidemien i 1853 ble det registrert 1421 koleradødsfall, det vil si omkring 4 % av befolkningen. Epidemien varte fra slutten av juni til slutten av november, og rammet igjen særlig hardt i de fattige bydelene. Men denne epidemien rammet også de mer velstående: Det første tilfellet man konstaterte var statsråd [[Søren Anton Wilhelm Sørenssen]], som døde i juni 1853. I selve Christiania, [[Kvadraturen (Oslo)|Kvadraturen]], ble like fullt bare 3,5 % smittet, mens tallene for forstedene var langt verre: [[Vaterland (Oslo)|Vaterland]] 7,5 %, Enerhaugen 9,3 % og [[Tøyen (strøk)|Tøyen]]/[[Grønland (Oslo)|Grønland]] 13%. Rundt 60 % av de som ble smittet døde av sykdommen. Utbruddet vokste i styrke gjennom sommeren. Man skal ha hørt skramlingen av syke- og likvogner overalt i byen, og på [[Stortorget (Oslo)|Stortorget]] samlet folk seg ved det medisinske hovedkvarteret som ble satt opp. Verst var det i perioden 5. til 11. september med 596 syke, hvorav 379 døde. Et slikt mannefall i løpet av en uke må ha skapt panikk i befolkningen, men heldigvis avtok sykdommen i styrke, og i løpet av november var epidemien over.


En person som spesielt blir nevnt i forbindelse med denne epidemien er presten [[Honoratus Halling]]. Han var kjent fra arbeiderbydelene, hvor han klarte å utkonkurrere [[Marcus Thrane]]s arbeiderforeninger, og ga med fare for eget liv trøst og hjelp til syke og døende.
En person som spesielt blir nevnt i forbindelse med denne epidemien er presten [[Honoratus Halling]]. Han var kjent fra arbeiderbydelene, hvor han klarte å utkonkurrere [[Marcus Thrane]]s arbeiderforeninger, og ga med fare for eget liv trøst og hjelp til syke og døende.
Skribenter
95 178

redigeringer