Kozhukkattai

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 7. mar. 2022 kl. 12:11 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (forkl.)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Kozhukkattai (tamilsk: கொழுக்கட்டை) er en tamilsk innbakt rett som tradisjonelt har blitt fylt med revet kokos og rå sukkerrør (jaggery). Den har vanligvis en søt smak. I nyere tid har det oppstått mange forskjellige varianter av kozhukkattai ettersom folk har eksperimentert med ulike typer fyll og mel. Kozhukkattai er derfor en matrett som kommer i mange ulike former og fasonger, og spises både i hverdagen og til høytider[1]. Kozhukkattai er en eldgammel matrett og ingen vet helt sikkert når den "oppsto". Enkelte hevder at den har sin opprinnelse blant tamilske håndverkere. Andre hever at den hinduistiske guden Ganesha "fant opp" denne retten[2].

Det er mange ulike tradisjoner tilknyttet kozhukkati. Blant tamiler er det vanlig å spise kozhukkati under høytiden Aadipirappu. I Østprovinsen av Sri Lanka er det også vanlig at en mindre versjon av kozhukkatti (kalt: pillai kozhukkattai) blir gitt til gravide kvinner. I Nordprovinsen av Sri Lanka er det vanlig å forsiktig legge en form for kozhukkati på hodet til et spedbarn mens familien ber om at barnet skal på sunne tenner.

Ingredienser

  • Deig (Består av rismel, vann, salt)
  • Fyll (som regel revet kokos og jaggery)[3]

Tilbereding

Selv om innholdet i kozhukattaien kan variere, er fremgangsmåten til retten den samme. Det første man gjør er å gjøre deigen flat. Deretter legger man til ønsket fyll. Til slutt bretter man deigen sammen.[4]

Referanser