Krigens kulturminner i Oslo

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 9. apr. 2015 kl. 09:14 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: Oversikten over '''krigens kulturminner i Oslo''' er et pågående arbeid, så den er på ingen måte uttømmende. Oversikten dekker først og fremst kulturminner fra andre ver...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Oversikten over krigens kulturminner i Oslo er et pågående arbeid, så den er på ingen måte uttømmende. Oversikten dekker først og fremst kulturminner fra andre verdenskrig ettersom dette er de mest tallrike, men også andre krigsminner er tatt med fordi mange som er interessert i dette også interesserer seg for krigshistorie generelt, og ikke bare siste krig. På grunn av det store antallet steder som skal beskrives er den satt opp som en sorterbar tabell, slik at det er mulig å sortere etter bydeler eller etter type.

Det kan være vanskelig å trekke grenser for hva en skal regne som krigens kulturminner. Synlige spor etter kamphandlinger, festningsverk og lignende er det ingen tvil om, men det kan være vanskeligere med bygninger der man ikke ser noen spor etter hva som foregikk i krigstid. I denne oversikten er et stort antall bygninger og steder uten synlige spor etter krigen tatt med, fordi det skjedde viktige ting der. Det kan dreie seg om slikt som åsteder for krigshandlinger eller bygninger som ble brukt av okkupasjonsmakt eller motstandsbevegelse.

Om tabellene

For en del av minnene er det tatt med dato; der det fant sted en konkret hendelse eller der det er en klar begynnelse eller slutt på det som knytter stedet til krigen er dette greit å sette en tydelig dato, men for noen kulturminner er det så mange viktige datoer at det ikke er mulig å tidfeste dem nærmere enn krigens varighet. Datoene er satt på formatet åååå-mm-dd, slik at de er sorterbare. Der hendelsen gjelder et mer uspesifisert tidsrom er det om nødvendig satt 00 (null null) på måned eller dag slik at de sorteres riktig.

For å gjøre det enklere å finne fram i stoffet er krigsminnene organisert i typer. Enkelte er selvforklarende, mens andre kan være noe mer diffuse. Typene som er brukt med en kort definisjon er:

  • Fengsel/leir: Fengsel eller fangeleir brukt i forbindelse med krig.
  • Milorg: Sted brukt av Milorg under andre verdenskrig.
  • Minnesmerke: Krigsminnesmerke, reist under eller oftest etter krigen.
  • NS: Sted brukt av Nasjonal Samling under andre verdenskrig.
  • Sabotasje: Åsted for sabotasjeaksjon under andre verdenskrig.
  • Slagsted: Åsted for større trefning.
  • Okkupasjonsmakt: Sted brukt av den tyske okkupasjonsmakta under andre verdenskrig.
  • Ymse: Vanskelig kategoriserbare krigsminner.

Krigene som omfattes av tabellen er:

Kulturminne Type Krig Bydel Sted Ev. dato Skildring Bilde
Sørenga Slagsted Borgerkrigene Gamle Oslo Middelalderparken 1161 Slag mellom Håkon Herdebrei og Inge Krokrygg, omtrent der vannspeilet ligger i dag. Middelalderparken1.JPG
Oslo hovedpostkontor Ymse Store nordiske krig Sentrum Dronningens gate 15 1716 Kanonkule fra kampene i 1716 sitter i veggen; er flytta fra tidligere bygning. Dronningens gate 15 Oslo kanonkule i vegg.jpg
Svenskesletta Slagsted Sjuårskrigen Nordstrand Ved Jomfrubråten 1567-05-18 Slag mellom svenske og norske styrker.