Forskjell mellom versjoner av «Kvænangen kommune»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Topografi)
(Topografi)
Linje 23: Linje 23:
  
 
== Topografi ==
 
== Topografi ==
Fjorden [[Kvænangen]] ({{nords.}} ''Návuotna'') går frå [[Lopphavet]] og sør-søraust mot [[Kvænangsbotn]]. Det norske namnet kjem av folkenamnet [[kvener|kvæn]] og etterleddet ''-anger''.
+
Fjorden [[Kvænangen]] ({{nords.}} ''Návuotna'') går frå [[Lopphavet]] og sør-søraust mot [[Kvænangsbotn]]. Det norske namnet kjem av folkenamnet [[kvener|kvæn]] og etterleddet ''-anger'', som tyder 'fjord'. Det [[nordsamisk|samiske]] namnet ''Návuotna'' er samansett av etterleddet ''-vuotna'' og forleddet ''Ná-'', som trulig er forkorta av ''Návit-'' ('fjøs-').
  
 
== Folk og språk ==
 
== Folk og språk ==

Revisjonen fra 22. nov. 2013 kl. 10:33

Kvænangen kommune
1943 Kvanangen komm.png
Basisdata
Kommunenummer 1943
Fylke Troms
Kommunesenter Burfjord
Areal 2109.47  km²
Areal land 2013.48  km²
Areal vann 95.99  km²
Folketall 1 224 (2018)
Grunnlagt 1863
Sammenslåing(er) 1965: Meiland blei overført frå Skjervøy.
1972: Mannskarvik blei overført frå Skjervøy
Målform nøytral
Nettside Nettside

Kvænangen kommune, nordsam. Návuona suohkan og kvensk Naavuonon komuuni, er ein kommune lengst nordaust i Troms. Kvænangens herred blei utskilt frå Skjervøe herred i 1863. Kommunegrensene blei endra i 1965, da Meiland vart overført frå Skjervøy til Kvænangen; og i 1972, da Mannskarvik blei overført frå Skjervøy til Kvænangen. Kvænangen kommune grensar mot Nordreisa kommune i sørvest og Skjervøy kommune i vest. Langs fylkesgrensa mot Finnmark grensar Kvænangen til Loppa kommune i nord, Alta kommune i aust og Kautokeino kommune i søraust. Næringslivet i Kvænangen er dominert av naturbruk og tenesteytande næring.

Topografi

Fjorden Kvænangen (nordsam. Návuotna) går frå Lopphavet og sør-søraust mot Kvænangsbotn. Det norske namnet kjem av folkenamnet kvæn og etterleddet -anger, som tyder 'fjord'. Det samiske namnet Návuotna er samansett av etterleddet -vuotna og forleddet Ná-, som trulig er forkorta av Návit- ('fjøs-').

Folk og språk

Næring

Media

Kjente kvænangværingar

Lenkjer

Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!