Kvindelige Studenters Sangforening (KSS)

Sideversjon per 20. mai 2020 kl. 20:34 av Marianne Wiig (samtale | bidrag) (lenke)

Kvindelige Studenters Sangforening (KSS) er det offisielle kvinnekoret til Universitetet i Oslo. Koret ble stiftet 8. desember 1895 av de tre medisinstudentene Elise Holmboe, Kristine Munch og Louise Isachsen. De lot seg inspirere av konserten som Den Norske Studentersangforening holdt ved universitetets 50-årsjubileum, og mente det var på tide med et tilsvarende kor for kvinner. Holmboe døde ikke mange år etter stiftelsen, men de to andre var, sammen med Kristine Bonnevie, bærende krefter i mange år.

Som verdens eldste akademiske kvinnekor, kan KSS se tilbake på en lang og innholdsrik historie. Koret har spilt en viktig rolle både for universitetet og for kvinnesaken, samtidig som det har hevdet sin plass i musikkhistorien med sine musikalske prestasjoner og uroppføringer av verk for kvinnekor. Ved siden av å være et ambisiøst kor med høyt musikalsk nivå, har KSS vært en viktig del av livene til sangersøstre som har tatt del i det musikalske fellesskapet gjennom årene.

Se ilden lyse

Under koronakrisa 2020 kunne ikke kor øve fysisk sammen[1], men mange samarbeidet på nett. Inspirert av NRK-programmet "Kåss til kvelds" med bl.a. Markus Ekrem Neby og Frida Ånnevik, spilte KSS inn sin versjon av Se ilden lyse. KSS utfordret også Den norske Studentersangforening, Tromsø Akademiske Kvinnekor og Akademiska Damkören Lyran til å spille inn en sang på samme måte og distribuere den på nettet. KSS laget også en egen emneknagg til dette - #KORonaStyle.

KSS sin digitale versjon av Se ilden lyse, i et arrangement av Ane Emilie Vold Mickelsson, ble lagt ut på Facebook den 23. mars og sett av en halv million i løpet av de første dagene. Opptakene ble gjort ved at hver enkelt sanger filmet seg selv hjemme. En metronom sørget for at de holdt samme tempo. 28 av korets 50 sangere deltok, og Kristoffer Moene Rød redigerte opptakene sammen til en video, der KSS framstår som et «digitalt kor». Blant de kvinnelige koristene med nettsuksess er bergenserne Teresia Aarskog, Tuva Sverkeli og Christine Wilhelmsen.

Konseptet med virtuelle kor på tvers av landegrenser ble introdusert av den amerikanske dirigenten og komponisten Eric Whitacre i 2009, men under koronakrisen har metoden blitt tatt i bruk av enkeltkor over hele verden.

Fotnoter

  1. En smittevernveileder, vurdert og godkjent av Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, tillot kor og andre musikkgrupper å øve fysisk sammen igjen fra 22. april 2020, under visse betingelser.

Kilder


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!