Lødingen lokalhistorielag: Forskjell mellom sideversjoner

Ingen redigeringsforklaring
Linje 6: Linje 6:
== Hovedaktiviteter ==
== Hovedaktiviteter ==


Utgivelse av årbøker har stått sentralt, men laget har deltatt aktivt i mange andre lokalhistoriske sammenhenger:
Utgivelse av årbøker har stått sentralt, men laget har deltatt aktivt i mange andre lokalhistoriske sammenhenger. Intervjuer med eldre er blitt tatt opp på bånd (disse lydbandopptakene er senere overført til CD). I 1978 fikk en lærer permisjon for å samle historisk stoff ved å intervjue eldre.  
-Intervjuer med eldre er blitt tatt opp på bånd (disse lydbandopptakene er senere overført til CD). I 1978 fikk en lærer permisjon for å samle historisk stoffved å intervjue eldre. Et stort og verdifullt arbeid!
 
-Laget har opp gjennom årene hatt svært mange interessante foredragsholdere på besøk, og foredragene har vært åpne både for medlemmer og ikke-medlemmer.  
Laget har opp gjennom årene også hatt svært mange interessante foredragsholdere på besøk, og foredragene har vært åpne både for medlemmer og ikke-medlemmer. Kulturkvelder har vært arrangert.
-Det har vært arbeidet aktivt med innsamling av eldre fotografier. Laget har ei egen billedsamling som oppbevares sammen med et billedarkiv kommunen besitter. (Denne samlingen er også digital.) Lødingen har ei unik fotosamling ettersom stedet allerede i 1905 hadde egen fotograf, Hans M. Kanstad. Lokalhistorielaget står i dag som eier av Kanstads arkiv.  
 
-Lødingen lokalhistorielag har stått sentralt med innsamling av slektsopplysninger i forbindelse med bygdebøkene kommunen har utgitt.  
Det har vært arbeidet aktivt med innsamling av eldre fotografier. Lødingen har ei spesiell fotosamling ettersom stedet allerede i 1905 hadde egen fotograf, [[Kanstadsamlinga|Hans M. Kanstad]]. Lokalhistorielaget står i dag som eier av Kanstads arkiv.  
-På 1980-tallet var laget aktiv medhjelper i kulturminneregisteringa som da foregikk i kommunen.  
 
-Historielaget var aktiv med for å bevare en svært gammel losbåt som var brukt i Lødingen. Dessverre er den nå gått tapt i brann.  
Lødingen lokalhistorielag engasjerte seg også i innsamling av slektsopplysninger i forbindelse med bygdebøkene kommunen har utgitt. 1980-tallet var laget aktiv medhjelper i kulturminneregisteringa som da foregikk i Lødingen.  
-Et av lagets tidligere styremedlemmer, Petter Grønning, foretok i si tid ei navneinnsamling i kommunen. Dette resulterte i et eget hefte «Stedsnavn i Lødingen», og navnene er plassert på kartblad av type økonomisk kartverk. Et fantastisk verdifullt arbeid som har berget de gamle navnene fra å gå i glemmeboka.
 
-Hvalfangsthistorie står sentralt i Lødingen. Historielaget, i samarbeid med Offersøy Ferisenter, bekostet en gammel hvalkannon oppsatt utenfor feriesenteret og fikk også laget en brosjyre med historiske opplysninger.  
Historielaget var aktiv med for å bevare en svært gammel losbåt som var brukt i Lødingen. Dessverre er den nå gått tapt i brann.  
-Kulturkvelder har vært arrangert.
 
-Laget har hatt besøk av arkeologer fra Tromsø Museum som har gjort oppsiktsvekkende historiske funn fra helt eldre steinalder og framover. Mens laget har eksistert er det oppdaget flere til nå ukjente helleristninger i Lødingen kommune.  
Et av lagets tidligere styremedlemmer, Petter Grønning, foretok i si tid ei navneinnsamling i kommunen. Dette resulterte i et eget hefte «Stedsnavn i Lødingen», og navnene er plassert på kartblad av type økonomisk kartverk.
-Stort sett årlig har det vært arrangert utflukt til historiske steder, både i egen kommune og nærliggende kommuner. Det har vært meget god oppslutning om disse turene.  
 
-I forbindelse med kulturuka som hver høst arrangeres i Lødingen har historielaget deltatt med arrangement: Utstillinger, vandringer etc.  
Hvalfangsthistorie står sentralt i Lødingen. Historielaget, i samarbeid med Offersøy Feriesenter, bekostet en gammel hvalkanon oppsatt utenfor feriesenteret og fikk også laget en brosjyre med historiske opplysninger.  
-Ved forskjellige jubileumstilstelninger i kommunen har historielaget hatt utstillinger. Ei utstilling laget ordnet i stand ved et frigjøringsjubileum ble særlig godt mottatt.
-Da Lødingen etablerte los- og telemuseum deltok Lødingen lokalhistorielag aktivt og tok blant annet ansvar for utgivelse av eget «Fotefar mot nord»-hefte.  
Laget har hatt besøk av arkeologer fra Tromsø Museum som har gjort interessante historiske funn fra helt eldre steinalder og framover. Mens laget har eksistert, er det oppdaget flere til nå ukjente helleristninger i Lødingen kommune.  
 
Stort sett årlig har det vært arrangert utflukt til historiske steder, både i egen kommune og nærliggende kommuner. Det har vært god oppslutning om disse turene.  
 
I forbindelse med kulturuka som hver høst arrangeres i Lødingen, har historielaget deltatt med arrangement (ustillinger, vandringer etc.)
Ved forskjellige jubileumstilstelninger, blant annet frigjøringsjubileer, i kommunen har historielaget hatt utstillinger.  
 
Da Lødingen etablerte los- og telemuseum deltok Lødingen lokalhistorielag aktivt og tok blant annet ansvar for utgivelse av eget «Fotefar mot nord»-hefte.


== Publikasjoner ==
== Publikasjoner ==
Veiledere, Administratorer
173 366

redigeringer