Løten historielag: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
{{thumb|Logo Løten historielag.png|Logoen, som er utformet av boktrykker Kjell Hoff Jørgensen, Elverum, på 1950-tallet. Dette skjedde i samband med at bygdebokforfatter [[Jørgen Barthold Morthoff|Morthoff]] ble utnevnt som æresmedlem. Utgangspunktet er ei nål som ble funnet på [[Byfeltet (Løten)|Byfeltet]], et stort gravfelt ved Svartelva sør i Løtenbygda.}}
{{thumb|Logo Løten historielag.png|Logoen, som er utformet av boktrykker Kjell Hoff Jørgensen, Elverum, på 1950-tallet. Dette skjedde i samband med at bygdebokforfatter [[Jørgen Barthold Morthoff|Morthoff]] ble utnevnt som æresmedlem. Utgangspunktet er ei nål som ble funnet på [[Byfeltet (Løten)|Byfeltet]], et stort gravfelt ved Svartelva sør i Løtenbygda.}}
 
'''[[Løten historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Løten kommune]] på [[Hedmarken]]. Laget er tilsluttet [[Hedmark historielag]] og [[Landslaget for lokalhistorie]] og ble stiftet 26. november [[1934]]. Historielaget fikk nye vedtekter i 1981, der det heter at «laget er en uavhengig og politisk nøytral kulturorganisasjon som har som formål å ivareta og formidle lokalsamfunnets felles arv. Vi ønsker å bidra til at kulturminner blir tatt vare på og blir formidlet til bygdas befolkning.» Løten historielag utgir årboka [[Lautin]], som kom ut første gang i 1975.
'''[[Løten historielag]]''' er et [[historielag]] i [[Løten kommune]] på [[Hedmarken]]. Laget er tilsluttet [[Hedmark historielag]] og [[Landslaget for lokalhistorie]] og ble stiftet i [[1934]]. Nye vedtekter i 1981. Løten historielag stiftet 26. november 1934, er en uavhengig og politisk nøytral kulturorganisasjon som har som formål å ivareta og formidle lokalsamfunnets felles arv. Vi ønsker å bidra til at kulturminner blir tatt vare på og blir formidlet til bygdas befolkning. Historielaget utgir årboka [[Lautin]] som utkom første gang i 1975.


== Aktivitet ==
== Aktivitet ==


Etter at det siste bindet av ''Løtenboka'' hadde kommet ut i 1955, var det ikke aktivitet i laget før ny start i 1971, da man forsøkte å få fart på arbeidet med et bind IIII av Løtenboka, noe som man til slutt ga opp. Men historielagets arbeid kom i gang igjen og har hatt god aktivitet siden.
En hovedoppgave de første åra var å gi ut ''Løtenboka''. Etter at det siste bindet hadde kommet ut i 1955, var det ikke aktivitet i laget før 1971, da de forsøkte å få fart på arbeidet med et bind fire av Løtenboka. De ga til slutt opp forsøket, men historielagets arbeid kom i gang igjen, og det har vært jevn aktivitet siden. Å utgi årbok har vært en av de viktigste aktivitetene.
 
Å utgi årbok gjennom mange år.


Satt fokus på Byfeltet i Løten. Reddet det fra nedbygging til boligfelt etter krigen. Fått til samarbeid om skjøtsel og formidlingsskilt i senere tid.
Laget har også satt fokus på Byfeltet, som ble reddet fra nedbygging til boligfelt etter [[andre verdenskrig]]. Seinere har en fått til samarbeid om skjøtsel og formidlingsskilt. Historielaget har også jobbet for bevaring av [[Bøndernes Hus (Løten)|Bøndernes Hus]].
Det er opprettet en historisk kultursti i tekst og bilder i Kirkebygda og [[Brenneriroa (LØten)|Brenneriroa]]. Denne ble laget for å formidle det verdifulle kulturlandskapet i området i forbindelse med utbygginga av Riksveg 25/Riksveg 3, som var tenkt lagt gjennom Brenneriroa.  


Bevaring av Bøndernes Hus.
Historielaget har stått bak flere utstillinger, blant annet «Laga i Løten» (2009). Dette var ei utstilling av klær laga av sydamer og skreddere. I 2012 var det ei plakatutstilling om [[Løten stasjon|stasjonsbyens]] historie til 150-årsjubileet for [[Grundsetbanen]].  
Historisk kultursti i tekst og bilder i kirkebygda og Brenneriroa, ble laget for å formidle det verdifulle kulturlandskapet i området i forbindelse med veisaken Rv25/rv 3 som var tenkt bygget gjennom Brenneriroa. Formidles også på kommunenes hjemmesider.
Utstilling 2009: Laga i Løten. Utstilling av klær laga av sydamer og skreddere. Portretter og historier på plakatutstilling i tillegg. (Vigdis Vingelsgaard).
2012. Plakatutstilling om stasjonsbyens historie til 150 årsjubileet for Grundsetbanen, Hamar Grundset, åpnet 1862. (Vigdis Vingelsgaard).


I 2013 tok Løten kommune initiativ til jubileumsåret 2013 for [[Edvard Munch]], som ble født på garden [[Engelaug Østre|Østre Engelaug]] i 1863. Historielaget arrangerte flere foredragskvelder om Munch.


Opplysningsarbeid:
Ellers har det vært temakvelder om [[epitafium|epitafier]], prestegardskultur, grunnlovsjubileum osv. Laget har arrangert vandringer i kulturlandskap og på gamle ferdselsveier i blant annet [[Skogbygda (Løten)|Skogbygda]] og [[Ådalsbruk]].
Løten kommune tok initiativ til jubileumsåret 2013 for Edvard Munch, han ble født på garden Engeloug østre i Løten i 1863. Historielaget arrangerte foredragskvelder om med malerikonservatoren Mille Stein om «hestekuren», Munch i poesien, med forsker Ole Karlsen, og presentasjon av Åse Krogsruds bok Munchs første strek- barne- og ungdomsår på «Engelhaug».
Temakvelder om epitafier, prestegardskultur, grunnlovsjubileum osv.
Vandringer i kulturlandskap og på gamle ferdselsveier i Skogbygda og Ådalsbruk bl.a.


== Ledere ==
== Ledere ==
Veiledere, Administratorer
173 366

redigeringer