Lars Ivar Hansen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 4. mar. 2024 kl. 14:38 av Cnyborgbot (samtale | bidrag) (Robot: Endrer mal: Thumb høyre)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Lars Ivar Hansen under et historieseminar i Harstad om Trondenes, kirka og dens posisjon.
Foto: Gunnar E. Kristiansen.
Bygningsarkeolog Ole Egil Eide og professor Lars Ivar Hansen i passiar under historieseminaret i Harstad 2006.

Lars Ivar Hansen (født 1947) er professor emeritus, dr. philos som har vært tilknyttet Universitetet i Tromsø siden 1976.

Hansen har blant annet vært professor ved Samisk-etnografisk avdeling, Tromsø Museum/IMV og professor II i eldre samisk kulturhistorie ved Middelaldersenteret, Universitetet i Oslo. Tittel på doktoravhandlingen hans er Handel i Nord. Samiske samfunnsendringer ca. 1550 – ca. 1700 og ble avlagt ved Universitetet i Tromsø i 1990.

Hans spesialområder ligger innen økonomisk og sosial historie i middelalder og tidlig nytid og samisk historie, herunder prinsipper for eiendomsoverføring ved arv og giftermål, slektskapsrelasjoner, rettighetsforhold knyttet til utnytting av felles-ressurser (almenning og utmark) og interetniske relasjoner på Nordkalotten i et langtids-perspektiv. I tillegg til en rekke vitenskapelige utgivelser innen disse feltene, har Hansen skrevet to bind i Astafjord bygdebok, historien fra eldre jernalder til ca. 1730.

Fra sommeren 2014 til våren 2015 ledet han forskningsprosjektet «Arverettens forutsetninger og handlingsrom: Strategier, relasjoner og historisk utvikling ca. 1100–2020» ved Senter for grunnforskning (Centre for Advanced Study) ved universitetet i Oslo. Prosjektet beregnes dog ikke ferdig før i 2020, men bakgrunn i at det vil bli skrevet artikler og forsket videre blant deltagerne. Hansen skal følge dette opp og sammenfatte det hele.

Kilde