Lars Mytting

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Lars Mytting (født 1. mars 1968 i Fåvang, Ringebu kommune i Gudbrandsdalen) er forfatter.

Lars Mytting har sterk tilknytning til bygda han vokste opp i. Familien bodde på et typisk boligfelt og som unggutt tok han del i det vanlige bygdelivet med mopedkjøring, andejakt og tett menneskekontakt, noe som har satt avtrykk i skrivemåten og personskildringene hans.

Han drømte om den dagen han kunne ragge rundt i egen bil. Å bli med bygdefolk du ikke kjente på jakt eller ta jobb på gardsbruk, var helt gangbart, men det var forfatter han hadde lyst til å bli. Sine første tekster skrev han på kjøleskapsdøra med magnetbokstaver.

Fra halvvoksen alder var han lokalavis- og featurejournalist for Dagningen, Aftenposten og Arbeiderbladet, samt at han rakk å skrive litt for musikkavisa Beat.

Han avtjente verneplikt på Jørstadmoen hvor han var redaktør for en småopposisjonell leiravis som het Samband. Etter militæret dro han en høst til Canada alene for å arbeide på gård. Senere ble det journalisthøgskole etterfulgt av frilansjobber i Aftenposten og Arbeiderbladet. Fra 1996-2008 arbeidet han som forlagsredaktør i N.W. Damm & Søn.

Han debuterte i 2006 med romanen Hestekrefter og i 2010 kom Vårofferet. Hel ved, som kom i 2011, ble en internasjonal bestselger, og fikk Bokbransjeprisen i Storbritannia for årets beste sakprosa. I 2014 mottok han Bokhandlerprisen for romanen Svøm med den som drukner, som ble utgitt på 15 språk. Tilsammen er hans bøker solgt i over en million eksemplarer på 18 språk.

Lars Mytting bor i dag (2019) på Elverum og lever et tilbaketrukket liv med kone og to barn.

Bibliografi

  • Hestekrefter. Gyldendal, 2006
  • Vårofferet. Gyldendal, 2010
  • Hel ved. Kagge, 2011
  • Svøm med dem som drukner. Gyldendal, 2014
  • Søsterklokkene. Gyldendal, 2018

Priser

  • Bokhandlerprisen 2014
  • Bokbransjeprisen i Storbritannia 2016

Kilder

Se også