Leksikon:Agnus Dei: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: '''Agnus Dei''', «agnesdei» (lat., Guds lam), bildet av Kristus som lammet med korset. Fra middelalderen og fram til vår tid brukt om halssmykker med dette motivet. [[Kategori:Norsk...)
 
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(6 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Agnus Dei''', «agnesdei» (lat., Guds lam), bildet av Kristus som lammet med korset. Fra [[middelalderen]] og fram til vår tid brukt om halssmykker med dette motivet.
'''Agnus Dei''', «agnesdei» ([[latin]], Guds lam), bildet av Kristus som lammet med korset. Fra [[middelalderen]] og fram til vår tid brukt om halssmykker med dette motivet (mynt eller myntetterligning). Agnus Dei har også vært betegnelse på [[pilgrim]]smerker laget av velsignet voks, opprinnelig fra påskelysene, laget i Roma. Agnus Dei kunne være sammensatt av tre mynter, og kaltes da tripenning. Også kalt brudedaler. {{sign|H.W.}}


[[Kategori:Norsk historisk leksikon]]
{{nhl}}
{{Bm}}


<protect>{{NHL}}</protect>
[[Kategori:Smykker|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Kristne symbol|{{PAGENAME}}]]

Nåværende revisjon fra 12. mar. 2024 kl. 15:03

Agnus Dei, «agnesdei» (latin, Guds lam), bildet av Kristus som lammet med korset. Fra middelalderen og fram til vår tid brukt om halssmykker med dette motivet (mynt eller myntetterligning). Agnus Dei har også vært betegnelse på pilgrimsmerker laget av velsignet voks, opprinnelig fra påskelysene, laget i Roma. Agnus Dei kunne være sammensatt av tre mynter, og kaltes da tripenning. Også kalt brudedaler. H.W.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.