Leksikon:Galei: Forskjell mellom sideversjoner

wikify
(Ny side: Galei, skipstype som oppr. hørte hjemme i Middelhavet, men som var i bruk som orlogsfartøy i Norden fra midten av 1500-tallet og et par årh. framover. I 1500-årene og første halvdel av...)
 
(wikify)
Linje 1: Linje 1:
Galei, skipstype som oppr. hørte hjemme i Middelhavet, men som var i bruk som orlogsfartøy i Norden fra midten av 1500-tallet og et par årh. framover. I 1500-årene og første halvdel av 1600-tallet ble betegnelsen g. til dels brukt om enhver skipstype som kunne føre årer, men g. betegnet eg. et langt, smalt og lettgående seil- og rofartøy, utstyrt med 1–3 master med latinerseil (jf. seil), 1–3 årerader (over hverandre), samt stevnskyts. Forstevnen endte i en jernbeslått spiss som skulle gjennombore fiendens skipsside og holde ham fast under entring.
'''Galei''', skipstype som oppr. hørte hjemme i Middelhavet, men som var i bruk som orlogsfartøy i Norden fra midten av [[1500-tallet]] og et par årh. framover. I 1500-årene og første halvdel av [[1600-tallet]] ble betegnelsen galei til dels brukt om enhver skipstype som kunne føre årer, men galei betegnet eg. et langt, smalt og lettgående seil- og rofartøy, utstyrt med 1–3 master med latinerseil (jf. ''[[Leksikon:seil|seil]]''), 1–3 årerader (over hverandre), samt stevnskyts. Forstevnen endte i en jernbeslått spiss som skulle gjennombore fiendens skipsside og holde ham fast under entring.


G.forsvaret i Norge ble nedlagt ved forordn. 26. mars 1632, men det ble tatt opp igjen i 1644 da en ny type g. etter tyrkisk modell ble tatt i bruk, trolig etter forslag av Cort Adeler. Den nye g.typen fikk i tillegg til stevnskytset også et par kanoner på bredsidene; samtidig ble seilføringen gjort større. G. var lite sjødyktig og ble hovedsakelig anvendt i skjærgården. Besetningen kunne være opptil 500 mann. (P. Holck: Cort Adeler s. 113-122.) H.W.  
Galeiforsvaret i Norge ble nedlagt ved forordn. [[26. mars]] [[1632]], men det ble tatt opp igjen i [[1644]] da en ny type galei etter tyrkisk modell ble tatt i bruk, trolig etter forslag av [[Cort Adeler]]. Den nye galeitypen fikk i tillegg til stevnskytset også et par kanoner på bredsidene; samtidig ble seilføringen gjort større. Galeien var lite sjødyktig og ble hovedsakelig anvendt i skjærgården. Besetningen kunne være opptil 500 mann. (P. Holck: ''Cort Adeler'' s. 113-122.) {{sign|H.W.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:Skipstyper|{{PAGENAME}}]]
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer