Leksikon:Konkordieboken: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: Konkordieboken (lat. concordia, enighet), vanlig navn på den fullstendige samling av lutherske bekjennelsesskrifter. K. ble utarbeidet på sachsisk initiativ og første gang trykt (på tys...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
Konkordieboken (lat. concordia, enighet), vanlig navn på den fullstendige samling av lutherske bekjennelsesskrifter. K. ble utarbeidet på sachsisk initiativ og første gang trykt (på tysk) i 1580, mens den latinske utgaven kom i 1584. K. inneholder de tre såkalte økumeniske symboler (den nikenske, apostoliske og athanasianske trosbekjennelse, som alle kirkesamfunn anerkjenner), og sentrale lutherske skrifter, bl.a. Lille og Store Katekisme (se katekisme) og bekjennelsen fra Augsburg-riksdagen 1530 (Confessio Augustana). Forut for utarbeidelsen av K. hadde tyske ­teologer i 1577 forfattet den såkalte Konkordieformelen, som også inngår i og danner forutsetningen for K. K. var ment som avslutningen på lærestridighetene i de lutherske kirker (jf. nattverd), men i brev til biskopene 24/7 1580 forbød Fredrik II enhver import eller omsetning av boken i sine riker. Forbudet skyldtes ønske om å hindre videre teologisk strid. A.B.A.
'''Konkordieboken''' ({{lat.}} ''concordia'', enighet), vanlig navn på den fullstendige samling av lutherske bekjennelsesskrifter. Konkordieboken ble utarbeidet på sachsisk initiativ og første gang trykt (på tysk) i 1580, mens den latinske utgaven kom i 1584. Konkordieboken inneholder de tre såkalte økumeniske symboler (den nikenske, apostoliske og athanasianske trosbekjennelse, som alle kirkesamfunn anerkjenner), og sentrale lutherske skrifter, bl.a. Lille og Store Katekisme (se ''[[Leksikon:katekisme|katekisme]]'') og bekjennelsen fra Augsburg-riksdagen 1530 (''Confessio Augustana''). Forut for utarbeidelsen av Konkordieboken hadde tyske ­teologer i 1577 forfattet den såkalte ''Konkordieformelen'', som også inngår i og danner forutsetningen for Konkordieboken. Konkordieboken var ment som avslutningen på lærestridighetene i de lutherske kirker (jf. ''[[Leksikon:nattverd|nattverd]]''), men i brev til biskopene 24/7 1580 forbød [[Fredrik II]] enhver import eller omsetning av boken i sine riker. Forbudet skyldtes ønske om å hindre videre teologisk strid. {{sign|A.B.A.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:Kristendom|{{PAGENAME}}]]
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer