Leksikon:Sakramenter: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: '''Sakramenter''', (eg. lat. sacramentum, ‘hellig ting’), betegner i kristen tradisjon de ytre midler hvorved den guddommelige nåde formidles til det enkelte menneske. I siste del av m...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''Sakramenter''', (eg. lat. sacramentum, ‘hellig ting’), betegner i kristen tradisjon de ytre midler hvorved den guddommelige nåde formidles til det enkelte menneske. I siste del av middelalderen regnet man med 7 s.: dåp, konfirmasjon, nattverd, bot, den siste olje, ekteskap og ordinasjon. Den lutherske kirke regner bare med to s., dåp og nattverd (s.d.). S. var både før og etter reformasjonen omgitt med en rekke detaljerte kirkelige bestemmelser, og både prinsipielt og praktisk var det å ha mottatt s. betingelse for fullverdig deltagelse i kirke og samfunn. Mot¬satt var det å nektes s. ensbetydende med å være avstengt fra samkvem med andre (bannlysning, fredlysning). For prestenes utdeling av s. gjaldt også strenge regler; brudd på dem medførte suspensjon, bøter og i mange tilfeller avskjedigelse (sml. C.5. no. lov 2-11-11). A.B.A.
'''Sakramenter''', (eg. lat. ''sacramentum'', ‘hellig ting’), betegner i kristen tradisjon de ytre midler hvorved den guddommelige nåde formidles til det enkelte menneske. I siste del av middelalderen regnet man med 7 sakramenter: dåp, konfirmasjon, nattverd, bot, den siste olje, ekteskap og ordinasjon. Den lutherske kirke regner bare med to sakramenter, ''[[Leksikon:dåp|dåp]]'' og ''[[Leksikon:nattverd|nattverd]]'' (s.d.). Sakramenter var både før og etter reformasjonen omgitt med en rekke detaljerte kirkelige bestemmelser, og både prinsipielt og praktisk var det å ha mottatt sakramenter betingelse for fullverdig deltagelse i kirke og samfunn. Motsatt var det å nektes sakramenter ensbetydende med å være avstengt fra samkvem med andre (bannlysning, fredlysning). For prestenes utdeling av sakramenter gjaldt også strenge regler; brudd på dem medførte suspensjon, bøter og i mange tilfeller avskjedigelse (sml. C.5. no. lov 2-11-11). A.B.A.


{{nhl}}
{{nhl}}