Leksikon:Salpeter

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. jun. 2008 kl. 12:55 av Marthe Glad (samtale | bidrag) (Ny side: '''Salpeter''', dvs. kaliumnitrat, ble bl.a. brukt medisinsk, som konserverende tilsetning ved salting av kjøtt (også for at kjøttet skulle beholde en frisk, rød farge), og i svartkrutt...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Salpeter, dvs. kaliumnitrat, ble bl.a. brukt medisinsk, som konserverende tilsetning ved salting av kjøtt (også for at kjøttet skulle beholde en frisk, rød farge), og i svartkrutt- og fyrverkeriproduksjonen. S.behovet i Danmark-Norge ble stort sett dekket ved import, særlig fra India der det fantes store, naturlige forekomster. Økende kruttforbruk førte imidlertid til at det på 1700-tallet også ble satt i gang hjemlig produksjon av s., enten i beskjeden målestokk som en- eller tomannsforetagender, eller i større omfang i s.syderier. Råstoffet var kvelstoffholdig jord som enten var tatt rett fra bakken under et fjøs eller en stall, eller som var framstilt ved å bearbeide en blanding av jord, avfall, møkk og urin, oppbevart i særskilte, luftige s.lader. I begge tilfelle var det nødvendig å tilsette aske, gjerne også kalk. S.jorda ble deretter spadd opp i trekar (av utførelse som rostekar) og det ble fylt på vann. Etter 10–12 timer ble væsken («enkel lut) tappet av. Ved å gjenta denne operasjonen en eller to ganger, hver gang med ny s.jord, ble konsentrasjonen sterkere («dobbel» eller «tredobbel lut»). Når luten ble kokt inn (i en s.panne), skilte s. seg ut og satte seg på gryte¬bunnen. Dette første produktet var ennå brunt og urent (rå s.) og inneholdt bl.a. koksalt. Før s. kunne tas i bruk, måtte den derfor oppløses, kokes og krystallisere seg flere ganger. H.W.

Historisk leksikon.jpg
Norsk historisk leksikon. Kultur og samfunn ca. 1500 – ca. 1800
Hovedside  | Forord  | Forkortelser  | Forfattere  | Artikler  | Kilder og litteratur
Copyright
Denne artikkelen, med evt tilhørende illustrasjoner, er hentet fra Norsk historisk leksikon 2. utgave, 3. opplag (2004), og er beskyttet av opphavsrett. Den publiseres på lokalhistoriewiki.no etter avtale med Cappelen Damm forlag. Formateringen er tilpasset wikipublisering og forkortelser er skrevet helt ut, men teksten er ellers ikke endret i forhold til den trykte utgaven av oppslagsverket. Videre bruk av tekst eller illustrasjoner forutsetter avtale med Cappelen forlag.