Leksikon:Speciesbanken: Forskjell mellom sideversjoner

m
Robot: Legger til {{Bm}}
(Ny side: '''Speciesbanken''', offisielt kalt Den dansk-norske Speciesbank, var den første banken som spesielt tok sikte på også å betjene Norge. Den ble opprettet som en privat aksjebank i henho...)
 
m (Robot: Legger til {{Bm}})
 
(3 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Speciesbanken''', offisielt kalt Den dansk-norske Speciesbank, var den første banken som spesielt tok sikte på også å betjene Norge. Den ble opprettet som en privat aksjebank i henhold til kgl. resol. 11. februar 1791, trådte i virksomhet fra 1. juli samme år og fikk filialer i Kristiania 1797 og i Bergen og Trondheim 1798. S. utstedte pengesedler med pålydende verdi 4, 8, 20, 40 og 80 rdlr. in specie, som oppr. skulle være innløselige i sølv. Meningen var videre at S. etter hvert skulle innløse Kurantbankens (s.d.) sedler, men dette ble ikke gjennomført. Tvert imot økte massen av kurantsedler i løpet av 1790-årene. Videre fikk aksjonærene snart anledning til å betale sine aksjer med kurantsedler etter kurs i stedet for med sølv; verdien av bankens fond ble dermed usikker. Endelig fikk S. tillatelse til å innfri sine egne sedler med kurantsedler etter kurs.
'''Speciesbanken''', offisielt kalt ''Den dansk-norske Speciesbank'', var den første banken som spesielt tok sikte på også å betjene Norge. Den ble opprettet som en privat aksjebank i henhold til kongelig resolusjon 11. februar [[1791]], trådte i virksomhet fra 1. juli samme år og fikk filialer i [[Kristiania]] [[1797]] og i [[Bergen]] og [[Trondheim]] [[1798]]. Speciesbanken utstedte pengesedler med pålydende verdi 4, 8, 20, 40 og 80 ''[[Leksikon:rdlr.|rdlr.]]'' in specie, som opprinnelig skulle være innløselige i sølv. Meningen var videre at Speciesbanken etter hvert skulle innløse ''[[Leksikon:Kurantbanken|Kurantbankens]]'' (se dette) sedler, men dette ble ikke gjennomført. Tvert imot økte massen av kurantsedler i løpet av [[1790-årene]]. Videre fikk aksjonærene snart anledning til å betale sine aksjer med kurantsedler etter kurs i stedet for med sølv; verdien av bankens fond ble dermed usikker. Endelig fikk Speciesbanken tillatelse til å innfri sine egne sedler med kurantsedler etter kurs.


S.s egen seddelutstedelse kom i løpet av 1790-årene opp i en samlet pålydende sum av ca. 7 1/4 mill. rdlr. in specie. Forholdet mellom mengden av specie-sedler i omløp og bankens sølvbeholdning skulle normalt være 19:10, i unntakstilfelle 22:10, og dette ble overholdt. I 1801 ble sedlene gjort innløselige, men på dette tidspunkt hadde S. utspilt sin rolle, og S. ble nedlagt i 1813 (jf. Depositocassen). H.W.
Speciesbankens egen seddelutstedelse kom i løpet av 1790-årene opp i en samlet pålydende sum av cirka 7 1/4 millioner riksdaler in specie. Forholdet mellom mengden av specie-sedler i omløp og bankens sølvbeholdning skulle normalt være 19:10, i unntakstilfelle 22:10, og dette ble overholdt. I [[1801]] ble sedlene gjort innløselige, men på dette tidspunkt hadde Speciesbanken utspilt sin rolle, og Speciesbanken ble nedlagt i [[1813]] (jamfør ''[[Leksikon:Deposito-Cassen|Depositocassen]]''). {{sign|H.W.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
{{Bm}}
[[Kategori:Penger|{{PAGENAME}}]]
[[Kategori:Banker|{{PAGENAME}}]]