Leksikon:Uskifte: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
fiks
(Ny side: '''Uskifte'''. Fra slutten av 1600-tallet kunne gjenlevende ektefelle få bevilling til å sitte i uskiftet bo med fellesbarna. Slik bevilling ble gitt av Danske kanselli, men myndigheten b...)
 
m (fiks)
(Én mellomliggende versjon av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Uskifte'''. Fra slutten av 1600-tallet kunne gjenlevende ektefelle få bevilling til å sitte i uskiftet bo med fellesbarna. Slik bevilling ble gitt av Danske kanselli, men myndigheten ble i 1800 delegert til amtmennene. Den gjaldt bare så lenge vedkommende ikke inngikk nytt ekteskap. Fra 1799 slapp husmenn og andre avhengige grupper på landet å søke om bevilling; i praksis hadde de sjelden søkt tidligere. U.loven 1851 ga enkemenn generell rett til u. inntil nytt ekteskap. Enker måtte søke amtmannen om u., likevel med unntak for lavere samfunnsklasser i by og på land. Kvinner ble her likestilt med menn i 1927. K.J.
'''Uskifte'''. Fra slutten av 1600-tallet kunne gjenlevende ektefelle få bevilling til å sitte i uskiftet bo med fellesbarna. Slik bevilling ble gitt av ''[[Leksikon:Danske kanselli|Danske kanselli]]'', men myndigheten ble i [[1800]] delegert til ''[[Leksikon:amtmennene|amtmennene]]''. Den gjaldt bare så lenge vedkommende ikke inngikk nytt ekteskap. Fra [[1799]] slapp ''[[Leksikon:husmenn|husmenn]]'' og andre avhengige grupper på landet å søke om bevilling; i praksis hadde de sjelden søkt tidligere. Uskifteloven [[1851]] ga enkemenn generell rett til uskifte inntil nytt ekteskap. Enker måtte søke amtmannen om uskifte, likevel med unntak for lavere samfunnsklasser i by og på land. Kvinner ble her likestilt med menn i [[1927]]. {{sign|K.J.}}


{{nhl}}
{{nhl}}
[[Kategori:Arv|{{PAGENAME}}]]

Navigasjonsmeny