Liberalistene

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Liberalistenes logo

Liberalistene (forkortes Lib) er et politisk parti som har liberalisme som ideologi. Partiet arbeider for en minimumsstat som begrenser sitt ansvar til områdene politi, forsvar og rettsvesen. Partiet ønsker ikke at staten skal regulere økonomi eller andre samfunnsområder.

Liberalistene ble grunnlagt i 2014. Partiet har fylkeslag i atten av Norges fylker. Liberalistene Oslo, Liberalistene Akershus og Liberalistene Rogaland er de største fylkeslagene, og sammen teller de over en tredjedel av Liberalistenes medlemmer. Mellomstore fylkeslag er Liberalistene Hordaland og Liberalistene Sør-Trøndelag.

Liberalistenes ungdomsparti heter Liberalistisk Ungdom.

Historikk

Liberalistene stiftes

Nestleder Agnethe Johnsen, leder Espen Hagen Hammer og Petter Hagelien (t.h.), leder i Liberalistisk Ungdom

Liberalistene ble stiftet tidlig i 2014 i Bydel Bjerke, Oslo. Stiftere var Richard Kvennejorde, Irina Neretina, Bartosz Saroza, Asbjørn Ness, Arnt Rune Flekstad, Vegard Ottervig og – ikke til stede – Eigil Knudsen. Senere sluttet blant andre Jan-Øyvind Lorgen, Espen Hagen Hammer, Agnethe Johnsen, Christina Solli, Kjell Bakke, Harald Hansen og Austin Rasmussen seg til.

Den 5. oktober samme år ble partiet offisielt lansert, og det ble åpnet for innmeldinger. Deretter fulgte grunnleggelse av fylkeslag. Liberalistene Oslo, Liberalistene Akershus, Liberalistene Buskerud, Liberalistene Rogaland og Liberalistene Hordaland var blant de første. På nyåret kom flere fylkeslag til, blant andre Oppland, Vestfold og Aust-Agder, og før landsmøtet den 9. mai 2015 var partiet representert i alle fylker unntatt Finnmark. Samtidig var medlemsantallet steget fra en håndfull til nærmere 350. Større var antallet følgere på Liberalistenes Facebook-side, som passerte 2.000 mens landsmøtet pågikk.

Tidlige medlemmer

Liberalistene har opprinnelse i et frittstående miljø av personer som ønsket å reformere den liberalistiske politikken i Norge, og både grunnleggere og mange medlemmer tilhører denne gruppen. Partipolitisk hadde Liberalistenes grunnleggere forskjellige bakgrunner. Richard Kvennejorde og Arnt Rune Flekstad kom begge fra Fremskrittspartiet, mens Vegard Ottervig var tidligere Venstre-mann.

En annen gruppe har bakgrunn som medlemmer og tillitsvalgte i Det Liberale Folkepartiet. For eksempel besluttet Det Liberale Folkepartiet Rogaland å oppløse seg selv for å gjenoppstå som Liberalistene Rogaland, og den første fylkeslagslederen i Liberalistene Akershus var blant dem som kom rett fra DLF. Dette bidraget, det vil si medlemmer som DLF gjennom flere år hadde opparbeidet seg, var ikke uviktig for Liberalistenes tidlige vekst.

En tredje gruppe er medlemmer som ikke hadde debutert partipolitisk før de kom til Liberalistene.

Landsmøte i 2015

Espen Hagen Hammer (t.v.) og nyvalgt leder Arnt Rune Flekstad
Professor Ole Henrik Ellestad skolerer partidelegater i klima

Den 9. mai 2015Aker Brygge i Oslo arrangerte Liberalistene sitt første landsmøte. Over sytti partidelegater og andre gjester møtte. I tillegg ble begivenheten kringkastet via YouTube.

I tillegg til partileder Espen Hagen Hammers tale, som innledet landsmøtet, inviterte partiet flere utenlandske meningsfeller til å holde foredrag. Disse var Andrew Withers, leder av britiske Libertarian Party UK, Jean-François Nimsgern, leder av franske Mouvement des libertariens samt leder av International Alliance of Libertarian Parties, og Petr Mach, leder av tsjekkiske Strana svobodných občanů (De frie borgeres parti) samt medlem av Europaparlamentet. Videre doserte professor Ole Henrik Ellestad om klima.

Leder Espen Hagen Hammer og nestleder Agnethe Johnsen søkte ikke gjenvalg. Dermed ble Arnt Rune Flekstad fra Sør-Trøndelag valgt som ny leder av Liberalistene. Med seg fikk Flekstad nyvalgt nestleder Roald Ribe fra Oslo og Eigil Knudsen fra Aust-Agder, som fortsatte som partisekretær. Senere uttalte Flekstad blant annet:[1]

Det er utrolig spennende å se hva vi har klart å få til. [...] Jeg vil rette en stor takk til alle som bidrar med stort og smått i partiet. Dere vet ikke selv hvor mye det har å si. Vi er nå det raskest voksende partiet i Norge, og satser på videre vekst og suksess til neste år.

Partihistorisk bakgrunn

Gjennom sine forgjengere har Liberalistene bakgrunn i en parti- og politisk kultur som går langt tilbake i tid. Flere medlemmer og tillitsvalgte kommer fra Det Liberale Folkepartiet (1992), som på sin side er etterfølger av Det Liberale Folkepartiet (19721988), Venstre (1884), FRIdemokratene (1994) og Fremskrittspartiet (1973).

Det Liberale Folkepartiet var opprinnelig et sosialliberalistisk parti og en videreførelse av Det Liberale Folkepartiet av 1972, som var blitt dannet av EF-vennlige utbrytere fra Venstre. I 1990-årene fant medlemmer av FRIdemokratene vei til DLF. De hadde tilhørt den liberalistiske opposisjonen som i 1994 forlot Fremskrittspartiet etter landsmøtet på Bolkesjø. Sakte, men sikkert dreide de nye medlemmene DLF i mer liberalistisk retning. Utviklingen endte med at DLFs landsmøte i 2001 forkastet sosialliberalismen og proklamerte at partiet deretter var et liberalistisk parti. Et konsekvent liberalistisk partiprogram ble vedtatt.

Under cand.scient. Vegard Martinsens ledelse førte Det Liberale Folkepartiet en akademisk partilinje. Denne «Martinsen-linjen» prioriterte fakta og saklighet over populisme. På denne tiden hadde DLF også erfaringene fra Fremskrittspartiet i minne. Langsom vekst ved å bygge partifundamentet sten på sten, var bedre enn en stor, men svingende velgerskare.

Det Liberale Folkepartiet tok del i stortingsvalgene i 1997, 2001, 2005, 2009 og 2013. Fra 2009 til 2013 økte antallet stemmer fra 350 til 909. Samtidig fantes økende utilfredshet hos medlemmer som ønsket fornyelse av partiet. I årene frem til 2014 hadde Det Liberale Folkepartiet nemlig en opposisjon som ønsket å oppgi den etablerte partilinjen til fordel for en mer pragmatisk og populær partiprofil. Politikken var for teoretisk, mente mange. Herunder ønsket opposisjonen å forenkle partiets navn. Ønsket om fornyelse var særlig fremtredende hos yngre krefter i partiet. Disse reformliberalistene fikk likevel ingen gjennomslag. De fremmet også forslag på landsmøte, som ble nedstemt.

Det Liberale Folkepartiets ledelse var likevel ikke fremmed for partiets utfordringer. I 2014 var ledelsen derfor i langvarige samtaler med reformliberalister, som da hadde stiftet Liberalistene. Resultatet var at DLF innstilte sine politiske aktiviteter og oppfordret medlemmer og tillitsvalgte til å gå inn i det nye partiet.

Informasjon

Sentralstyre 2014–2015

Bilde Navn Tittel Fylkeslag Offisiell funksjon
Liberalistene portrett Espen Hagen Hammer 25.09.2014.jpg Espen Hagen Hammer leder Lib Akershus
Liberalistene portrett Agnethe Johnsen 25.09.2014.jpg Agnethe Johnsen nestleder Lib Troms Justispolitisk talsperson.
Liberalistene portrett Eigil Knudsen 09.05.2015.jpg Eigil Knudsen sekretær Lib Aust-Agder
Liberalistene portrett Arnt Rune Flekstad 09.05.2015.jpg Arnt Rune Flekstad medlem Lib Sør-Trøndelag
Liberalistene portrett Asbjørn Ness 25.09.2014.jpg Asbjørn Ness medlem Lib Oslo Informasjonsteknologisk talsperson.
Christina Solli medlem Lib Sør-Trøndelag
Liberalistene portrett Vegard Ottervig 25.09.2014.jpg Vegard Ottervig medlem Lib Oslo
Kjetil Knausgård varamedlem Lib Oslo
Max Hagelien varamedlem Lib Akershus
Liberalistene portrett Jan-Øyvind Lorgen 09.05.2015.jpg Jan-Øyvind Lorgen varamedlem Lib Hedmark Helsepolitisk talsperson.

Uttreden og inntreden fant flere ganger sted i perioden. Listen nevner ikke alle medlemmer i perioden.

Sentralstyre 2015

Bilde Navn Tittel Fylkeslag Offisiell funksjon
Liberalistene portrett Arnt Rune Flekstad 09.05.2015.jpg Arnt Rune Flekstad leder Lib Sør-Trøndelag
Liberalistene portrett Roald Ribe 09.05.2015.jpg Roald Ribe nestleder Lib Oslo
Liberalistene portrett Eigil Knudsen 09.05.2015.jpg Eigil Knudsen sekretær Lib Aust-Agder
Liberalistene portrett Asbjørn Ness 09.05.2015.jpg Asbjørn Ness medlem Lib Oslo Informasjonsteknologisk talsperson.
Liberalistene portrett Austin Rasmussen 09.05.2015.jpg Austin Rasmussen medlem Lib Rogaland Strategiansvarlig.
Liberalistene portrett Jan-Øyvind Lorgen 09.05.2015.jpg Jan-Øyvind Lorgen medlem Lib Hedmark Helsepolitisk talsperson.
Liberalistene portrett Vegard Ottervig 09.05.2015.jpg Vegard Ottervig medlem Lib Oslo
Liberalistene portrett Harald Hansen 09.05.2015.jpg Harald Hansen varamedlem Lib Oslo
Liberalistene portrett Hilde Charlotte Blomberg 09.05.2015.jpg Hilde Charlotte Blomberg varamedlem Lib Akershus
Liberalistene portrett Andreas Lie Askeland 09.05.2015.jpg Andreas Lie Askeland varamedlem Lib Rogaland
Kjell Bakke varamedlem Lib Rogaland Landsbrukspolitisk talsperson.

Fylkeslag

Navn Stiftelse
02 Akershus vapen.png Liberalistene Akershus 02.11.2014
09 Aust-Agder vapen.png Liberalistene Aust-Agder 2015
06 Buskerud vapen.png Liberalistene Buskerud 2014
04 Hedmark vapen.png Liberalistene Hedmark 2015
12 Hordaland vapen.png Liberalistene Hordaland 2014
15 More og Romsdal vapen.png Liberalistene Møre og Romsdal 2015
17 Nord-Trondelag vapen.png Liberalistene Nord-Trøndelag 2015
18 Nordland vapen.png Liberalistene Nordland 2015
05 Oppland vapen.png Liberalistene Oppland 2015
03 Oslo vapen.png Liberalistene Oslo 2014
11 Rogaland vapen.png Liberalistene Rogaland 2014
14 Sogn og Fjordane vapen.png Liberalistene Sogn og Fjordane 2015
16 Sor-Trondelag vapen.png Liberalistene Sør-Trøndelag 2014
08 Telemark vapen.png Liberalistene Telemark 2014
19 Troms vapen.png Liberalistene Troms 2015
10 Vest-Agder vapen.png Liberalistene Vest-Agder 2015
07 Vestfold vapen.png Liberalistene Vestfold 2015
01 Ostfold vapen.png Liberalistene Østfold 2015

Se også

Referanser

  1. Siteringsfeil: Ugyldig <ref>-tagg; ingen tekst ble oppgitt for referansen ved navn Lib 12.05.2015

Litteratur

  • Lillesands-Posten (09.10.2014): Ønsker liberalistisk samfunn
  • Østlandets Blad (18.03.2015): Dropper valget i år
Denne artikkelen trenger kjelder.