Lillestrøm Typografiske Forening: Forskjell mellom sideversjoner

Foto
(Satt inn bilde)
(Foto)
Linje 2: Linje 2:


==Få organiserte==
==Få organiserte==
At foreningen fikk så få medlemmer, skyldtes at det bare var trykkeripersonalet i de to nye avisene som meldte seg inn. Styrets første sak var å opprette en overenskomst med de fire trykkeriene i Lillestrøm. I avisa [[Akershus (avis)|Akershus’]] trykkeri var det mest ungjenter som var ansatt som settersker, og disse ufaglærte jentene organiserte seg ikke. En grunn var også at sjefen deres så at de helst ikke gikk inn i fagorganisasjonen. Da ville de følge tariffen, og trykkeriets lønnsutgifter ville bli betydelig høyere. Nå kunne han betale setterskene den lønna han ville. Etter et iherdig arbeid lyktes det typografforeningens ledelse å opprette en avtale med boktrykkeren, og setterskene ble medlemmer i foreningen. Det førte til en kraftig lønnsoppgang for dem. Tabellen viser at foreningens medlemstall økte til det dobbelte mellom 1913 og 1915.  
{{thumb|Peter Gangmark.jpg|Faktor Peter Gangmark (1872-1945) i avisa Romerike stiftet Lillestrøm Typografiske Forening 15. september 1913 sammen med faktor i [[Akershus Social-Demokrat]], E. Frantzen Eidsvoll}} At foreningen fikk så få medlemmer, skyldtes at det bare var trykkeripersonalet i de to nye avisene som meldte seg inn. Styrets første sak var å opprette en overenskomst med de fire trykkeriene i Lillestrøm. I avisa [[Akershus (avis)|Akershus’]] trykkeri var det mest ungjenter som var ansatt som settersker, og disse ufaglærte jentene organiserte seg ikke. En grunn var også at sjefen deres så at de helst ikke gikk inn i fagorganisasjonen. Da ville de følge tariffen, og trykkeriets lønnsutgifter ville bli betydelig høyere. Nå kunne han betale setterskene den lønna han ville. Etter et iherdig arbeid lyktes det typografforeningens ledelse å opprette en avtale med boktrykkeren, og setterskene ble medlemmer i foreningen. Det førte til en kraftig lønnsoppgang for dem. Tabellen viser at foreningens medlemstall økte til det dobbelte mellom 1913 og 1915.  


Boktrykkeren i avisa [[Den andre Akershusposten|Akershusposten]] lyktes foreningen aldri å få en avtale med. Han nektet å forhandle, og det endte med at typografforeningen og boktrykkerforeningen nektet sine medlemmer å ta arbeid hos han.
Boktrykkeren i avisa [[Den andre Akershusposten|Akershusposten]] lyktes foreningen aldri å få en avtale med. Han nektet å forhandle, og det endte med at typografforeningen og boktrykkerforeningen nektet sine medlemmer å ta arbeid hos han.
Veiledere, Administratorer, Skribenter
10 646

redigeringer