Lokalhistoriewiki-samtale:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

svar fra Marianne
(svar fra Marianne)
 
(809 mellomliggende versjoner av 14 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
== Velkommen ==
Jeg lot meg rive med av Flosta-undringen om hakkedis. La emnet ned i dialog-delen og hektet på en kommentar. Men ble usikker på om nye innlegg skal ligge '''først''' eller '''sist'''..... I introen står først, men i praksis ligger de vel sist..... her er jeg delvis medskyldig i litt rot...... [[Bruker:Jarl V. Erichsen|Jarl V. Erichsen]] ([[Brukersamtale:Jarl V. Erichsen|diskusjon]]) 10. mai 2022 kl. 06:40 (UTC)
Da ønsker jeg å hilse alle nyregistrerte og åpner ballet her inne. Får håpe vi får en noe mer stabil maskin etter hvert, ikke minst at linja skal bli en del raskere. Vær vennlig å ikke publiser adressen til denne serveren til flere enn høyst nødvendig. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:32 (CEST)
:Hei Jarl! Takk for påpekningen! Du har helt rett i at nye innlegg i praksis ligger nederst, selv om vi gjennom innledningen prøvde å endre på dette. Jeg gjorde det nå om til "nederst", sånn at kart og terreng stemmer. :) --[[Bruker:Marianne Wiig|Marianne Wiig]] 10. mai 2022 kl. 12:11 (UTC)
 
== Bruk av piktogrammer ==
Det er fint om det er mulig å bli enige om en felles form på piktogrammer. Selv er jeg litt svak for den litt stiliserte formen som er på helleristninger. Det er liksom noe heilnorsk over dem, selv om de finnes over mye av Europa. Se blant annet svanen som brukes på farmasiområdet. I forbindelse med lokalområder så tror jeg vi skal bruke våpenskjold så sant det er mulig. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:37 (CEST)
 
== Utvidelsen mod_rewrite ==
Denne utvidelsen for Apache er ikke i bruk på serveren, men vil gjøre det mulig å bruke url'er som i dag peker andre steder. Hvis en url peker på www.rallar.org/rallar/Rallarveger så kan mor_rewrite gjøre at denne kan ende på www.jeb.no:8089/wiki/Rallar:Rallarveger. Bruken av navnerommet «Rallar» er egentlig helt uvesentlig, url'ene kan omskrives nokså fritt. Det er denne utvidelsen for Apache som gjør det mulig i andre wikier å skrive url'er på formen www.jeb.no/wiki/Sigurd_Islandsmoen. På en produksjonsserver er dette viktig å få til. Slik serveren er satt opp i dag så er det imidlertid nokså meningsløst å legge arbeid i dette. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:44 (CEST)
 
== «Tabloid» ==
Utseendet, eller «skin'et» som er i bruk heter «Tabloid» og er basert på «Monobook». Endringer består i noen farger og at farger og ikonbruk lar seg styre etter hvor en er på serveren. Dette gjør det mulig å visuelt fremstå som et helt annet nettsted om enkelte fagmiljøer ønsker dette. Mer om dette på [[Soge:Grafisk design]]. Det er viktig at malverk bruker de relativt enkle klassene for å få dette til å fungere. Klassen «infobar» vil gi farger til maler i høyrespalten, noe som er en del av det ferdige malsettet. For øyeblikket er det kun navnerommet «Farmasihistorie» som har sterkt avvikende fargevalg. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:47 (CEST)
 
== Infoboks ==
Det er påbegynt et malsett «Infoboks» som består av {{tl|infoboks start}}, {{tl|infoboks overskrift}}, {{tl|infoboks rad}} og {{tl|infoboks slutt}}. disse vil endre utseende i takt med endringer av navnerom. På grunn av endringer i parseren så vil ikke tilsvarende maler på bokmålspedia fungere. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:52 (CEST)
 
== <infobar> ==
Det brukes et tagsett <infobar> for å plassere tekst ute i høyrespalten. All tekst som denne innkapsler vil flyttes ut dit. Det som flyttes ut bør følge et enhetlig design, og det bør være forberedt for å tilpasses fargevalgene i de forskjellige navnerommene. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 02:56 (CEST)
 
== Artikler som skal følge avvikende fargenormaler ==
Hvis en skal ha enkeltartikler som skal følge avvikende fargenormaler, det vil si at de ligger i hovedrommet og skal følge fargene til et annet navnerom eller være helt avvikende så kan dette enklest gjøres ved at artikkel id brukes til en test mot en tabell i LocalSettings. Dette er nok mest aktuelt for artikler som brukes for lokalportaler, hvis vi ikke skal lage et eget portalrom for slikt. Kanskje holder det at vi lager et portalrom og så legger på noen avvikende elementer slik som bruk av våpenskjold? [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:03 (CEST)
 
== Administratorer ==
Jeg regner med at alle blir nominert til administratorer og at de som kommer senere får status som skribenter inntil vi får litt system og struktur. Initielt ble det satt opp en byråkrat kalt WikiSysop og denne er flyttet over på min egen bruker. For å sikre kontinuitet regner jeg med at det er et ønske om å ha minst en byråkrat til og jeg foreslår at Chris blir utnevnt. Hvis det ikke kommer noen innsigelser så klubber jeg den så fort han har registrert seg. I tillegg regner jeg med at NLI ønsker en byråkrat så fort tjenesten er i prod. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:09 (CEST)
 
== Registrering av brukere ==
Det er ingen begrensing på registrering av brukere, men da tjenesten ikke er knyttet til noen utgående mailserver er det ikke mulig å få mailbekreftelser. Dette vil det bli sett på men jeg tror ikke jeg setter det opp på denne maskinen. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:12 (CEST)
 
== Lisensmerking av artikler ==
Jeg har lurt på om artikler bør merkes med en lisens, og at denne er av en slik art at den ikke skal kunne fjernes. Malen vil da fungere omtrent som portalmalen, hvis det finnes Javascript så flyttes den til en mer hensiktsmessig plass – hvis ikke så blir den liggende som en boks i artikkelen. Merket settes idet artikkelen opprettes og kan deretter kun endres av noen med adminrettiheter. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:16 (CEST)
 
== Lokalportaler ==
Jeg har sett for meg at fagportalene ligger i toppen og lokalportalene ligger i venstremargen. Når en er inne på en fagportal vil venstremargen endres. Denne settes opp i [[Mediawiki:Sidebar]] og tallene på seksjonsheaderen referer til navnerommet der de respektive seksjonene brukes. Jeg regner med at noen på NLI har oversikt over hva slags granularitet vi bør legge oss på i lokalportalene. For eksempel så har vi faste utgivelser av årbøker for Valdres og også en noe mer rufsete Sagn og soge i Søndre Ourdahl. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:22 (CEST)
 
== Omskrivingsregel for lenker ==
Jeg lurer på om det er en stor arbeidsbesparelse om vi legger einn en omskrivingsregel som internt fjerner navnerom på presentasjonsdelen av lenker. Det betyr i praksis at vi alltid skriver <nowiki>[[Musikkhistorie:Sigurd Islandsmoen]]</nowiki> mens det alltid blir presentert som [[Musikkhistorie:Sigurd Islandsmoen|Sigurd Islandsmoen]]. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:31 (CEST)
 
== Lenking til navnerom ==
I toppen av siden er det en samling lenker til navnerom. Dette er kodet nokså langt nede i systemet. Det er også en seksjon for navnerom i [[Mediawiki:Sidebar]] og det er meningen at denne skal brukes for å definere lenkingen i toppen. Dette vil gjøre det litt lettere å endre denne lenkingen. For øyeblikket er lenkingen kodet til å være «navnerom:hovedside» men dette vil bli enkelt å konfigurere etter endringen. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:38 (CEST)
 
== Flytting av verktøy ==
Boksene for «personlige verktøy» og «verktøy» flyttes ovenfor tilleggsboksene, slik at det eneste som står ovenfor dem er boksen «navigasjon». Dette gjør at disse boksene vil stå i ro uavhengig av hvem artikkelside en lander på. dette vil også gjøre at en kan ta seg noe større friheter med plassering av lenker i venstremargen. Dette åpner også for en diskusjon om vi kan bruke «iw-lenker» for å lenke til en del faste steder, slik som for eksempel Wikipedia. En annen ting vi med fordel kan plassere i venstremargen er artikkelens kategorisering, alternativt kan den plasseres ute til høyre. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 03:48 (CEST)
 
== Feil på svg ==
Det er en feil på rendring av SVG-filer. Dette gjør at transparente områder ikke tegnes som de skal. En rask fix er å bruke png isteden for SVG. [[Bruker:127.0.0.1|127.0.0.1]] 15. okt 2007 kl. 19:46 (CEST)
 
:Ser at det er problemer. Jeg vet ikke; siden er jo ikke offentliggjort enda, så dersom vi får SVG-filene i funksjon før den legges ut er det det greieste. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 19:51 (CEST)
 
::Regner med at problemet lar seg løse, jeg har bare ikke lagt arbeid i det ennå. Det er helt klart en fordel om vi kan bruke SVG-filer. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 21:07 (CEST)
 
:::Fint, da lar vi det bare stå nå, og så legger jeg heller over til png som midlertidig fiks dersom det blir nødvendig for lanseringen. SVG er veldig bra i forbindelse med en del grafikk, som selvlagde kart &ndash; selv om vi får inn skikkelige kart, kan det bli en del hjemmesnekrede historiske kart og slikt.[[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 21:26 (CEST)
 
==Sidebar==
[[Mediawiki:Sidebar]] har nå også seksjonen som legges i toppen, det er den første seksjonen i Sidebar. Seksjon nummer to blir deretter tegnet ut som første seksjon etter søkeboksen. Resten vil komme etter verktøyseksjonen og før eventuelle iw-lenker. Innledende tall henviser til seksjoner som kun skal tas med når sidebar brukes på sider i et navnerom med samme nummeriske id, eller disses diskusjonssider. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 21:11 (CEST)
 
==Ikke-standardiserte maler==
 
Jeg kommer til å legge inn noen maler som ikke er standardisert i forhold til klasser som brukes her. Det er ingen grunn til panikk; det er bare så mye lettere å tilpasse dem etter at de er lagt inn fremfor å drive å flikke på dem annensteds. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 21:27 (CEST)
 
:Jeg har ikke sett så mye på rene merkemaler og hvordan de skal klasses. Antakeligvis bør vi standardisere en del av dette før vi går åpent ut med wikien. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 21:29 (CEST)
 
==Grønne lenker==
I en del tilfeller finnes det artikler i andre wikier, og nettsteder, og det vil være lurt å vise for brukeren at «det finnes ingen slik artikkel i denne wikien men et annet nettsted har en slik artikkel». [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 21:36 (CEST)
 
Sammarbeidende nettsteder vil bli notert på en egen side med en url som utfører en eksportering eller nedlasting av et artikkeldump eller en dump av titler. Kun titlene vil bli brukt og vil legges inn i en egen databasetabell. I en artikkel der det er lenker hvor ''base part'' er identisk med artikler på de sammarbeidende nettstedene, vil fargen bli grønn for eksisterende artikler og oransje for ikke eksisterende artikler. Umiddelbart etter lenken er det et favicon som symboliserer det aktuelle nettstedet omtrent som på [http://www.ekstern.lenke ekstern.lenke]. Noe ala [[Wikipedia]]<span style="position:relative;top:-1px; margin-left:4px;">[[Bilde:Wikipedia-inline-ico.png]]</span> [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 16:11 (CEST)
 
==IW-lenker==
En mulig måte å bruke IW-lenker er å lenke til andre prosjekter, for eksempel hvis Kunsthistorie fortsetter som en selvstendig site så kan en ha en IW-lenke til en fagartikkel om for eksempel reinli stavkirke, mens den interne artikkelen i større grad kan beskjefige seg med lokale forhold. Det gjør at en unngår at kunsthistorikere kommer i konflikt med lokalhistorikere som er mer opptatt av andre forhold ved den samme kirken. Slik denne wikien er satt opp så kan det være en artikkel om samme kirke i alle navnerom, men antakeligvis er det ikke lurt å gjøre det. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 21:43 (CEST)
 
==Årstall og datosider==
 
Jeg tror årstall- og datosider slik vi har på Wikipedia vil være interessante. Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger fra profesjonelle leksikografer/encyklopedologer på at den kronologiske manøvreringen som disse åpner for er en spennende innfallsvinkel, og på en historieorientert wiki virker det enda viktigere med en slik mulighet. Det vil være en spennende måte å knytte sammen stoff fra forskjellige deler av landet innen et spesielt tidsrom på. Jeg tror nok også at vi etterhvert kan komme til å få portaler eller andre løsninger som har perioder som innfallsvinkel, f.eks. senmiddelalder eller mellomkrigstid, og da vil årstallsider være greit. Det er noe skit å legge inn slikt manuelt; kan det etterhvert overlates til en bot å lage slike sider ved å legge inn en standardtekst (evt. subste inn en mal)? [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 22:07 (CEST)
 
:I forlengelse av dette kan kategorisering av personer etter fødsels- og dødsår også være ønskelig. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 22:10 (CEST)
 
:: Hva med noe slikt: http://nn.wikipedia.org/wiki/Mal:Levde ? Den malen er relativt lett å bruke, og personartiklene kategoriseres automatisk. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 22:21 (CEST)
 
:::Ikke dumt. En ting vi bør vurdere er løsningen de har på dewiki, hvor alle biografier skal ha en standardisert, usynlig mal nederst. Den kan dels brukes til å hente ut informasjon til kategorisering, og del til robotuthenting av informasjon. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 22:24 (CEST)
 
For å få noen eksempler på plass har jeg lagt inn {{tl|årstall}} med noen tilhørende maler og {{tl|årsside}} som substes inn. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 17. okt 2007 kl. 21:25 (CEST)
 
==Dyplenking til Bibsys==
 
Kjenner noen til om det er greit å dyplenke til Bibsys? I {{tl|Infoboks bok}} kan det være veldig praktisk å legge inn lenke direkte til siden der, ettersom man da får opp eksemplarliste ved tilknyttede institusjoner, samt andre opplysninger. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 22:57 (CEST)
 
:Jeg la inn lenkingen, men kanskje noen bør sjekke&hellip; [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 23:01 (CEST)
 
::Jeg tror det er helt uproblematisk, men jeg kan starte med å sende en mail til Morten H.; det er antagelig lettere å spørre han til råds enn å lete seg frem til rette vedkommende. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 23:12 (CEST)
 
== Migrasjon ==
Hvis vi skal beholde «Utvandrerhistorie», så foreslår jeg å bruke det språklig nøytrale «utvandringshistorie». Et alternativ er å endre dette til «migrasjonshistorie». Da får vi bl.a. med oss innvandringen fra Danmark og [[Schleswig-Holstein]]/[[Hamburg]], utvandringen til [[Nord-Amerika]] og innvandringen fra [[Pakistan]] i tillegg til andre eldre og nyere innvandringstrender. (Eventuelt kunne vi beholde «utvandringshistorie» og legge til «innvandringshistorie» eller «innvandring og minoriteter».) -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 23:08 (CEST)
 
:Jeg tror utvandringshistorie bør bestå som kategori, ettersom det er et kjent og avgrenset studiefelt. Overordnet kategori kan være migrasjonshistorie, hvor man også får plass til innvandringshistorie. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 23:14 (CEST)
 
::Absolutt &mdash; i likhet med «nasjonale minoriteter», selv om det nok også kan forsvares å putte den sistnevnte under immigrasjonshistorie. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 23:40 (CEST)
 
== Brukergrensesnitt og målform ==
Vi må passe på at alle tilrettelegginger av languageNx.php, stilark m.m. inkluderes i både bokmåls- og nynorskutgavene. For øyeblikket lenkes det til «Kaffistova» på bokmål, men «Aktuelt» på nynorsk. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 23:37 (CEST)
 
:Jeg har ikke gjort noe forsøk på å gjøre alle endringer på nynorsk. Noen av tilpassingene mangler også mulighet for å få de språknøytrale da de hentes rett ut av mediawikirommet. Såvidt jeg husker finnes det noen triks for å få til dette men det er ikke prioritert for øyeblikket. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 15. okt 2007 kl. 23:49 (CEST) <small>(Og er du ikke snill så blir det ''kaffestuen'' nynorsk)</small>
 
::Mediawikirommet bestemmes av languageXx.php-filen og skulle være en enkel sak å justere. Med tilgang til den filen kan jeg fikse litt på det i ny og ne. Hmmm.... Ved nærmere ettertanke, så kan jeg jo rett og slett gå inn og gjøre endringer i [[spesial:allmessages]] med nynorsk som valgt målform. Det skal kunne fungere under forutsetning av at databasen som helhet eksporteres til permanent server når den tid kommer. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 00:43 (CEST)
 
:::Tenke at det skulle kunne fungere etter de siste endringene. Men så likte jeg tanken på å ha full kontroll med språket til vestlendinger! :D Neida, jeg tror det meste av endringer skal kunne lokaliseres ganske greit. det eneste jeg tror ikek lar seg lokalisere er noen av tekstene som brukes som tittel helt øverst. De hentes rått ut fra LocalSettings. Når det gjelder tilgang til koden så blir det ingen direkte tilgang til den som brukes i ''prod''. Det blir tilgang via et svn-repository som så sjekkes mot ''test''. Først når ''test'' fungerer med endringene, og endringene blir godkjent av en av de som blir bemyndiget å gjøre versjonering, så blir prod bumpa til neste versjon. Litt tungvint men veldig kjekt når en jobber med servere som skal ha god oppetid. Med andre ord så er det ikke helt et ordinært webhotell vi skal over . [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 00:55 (CEST)
 
==En ekstra utvidelse?==
Det finnes en utvidelse som angir hvem som er online til enhver tid. Dette kan være veldig kjekt der noen trenger hjelp og derfor undersøker hvem han kan spørre. Stort sett er denne nokså nøyaktig. En uheldig bieffekt er at den kan villede enkelte til å tro at det er fritt frem om de ikke ser at det er en administrator pålogget. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 00:12 (CEST)
 
:En annen ulempe er at et åpent nettleservindu uten aktive redigeringer trolig vil kunne være nok til å vise noen som aktiv. Jeg vet av erfaring at f.eks. bleieskift med komplikasjoner kan medføre at denne statusen blir misvisende. En god indikator på hvem som er pålogget er ellers siste endringer-listen. Om en ikke aktivt redigerer, blar eller laster sider om igjen, vil en heller ikke oppdage om noen har skrevet melding med bønn om hjelp... -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 00:54 (CEST)
 
::Jeg har ikke sjekket men jeg tipper at de bruker keep alive som indikasjon på at en bruker fortsatt er pålogget. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 00:56 (CEST)
 
==Notabel eller?==
Jeg tror vi skal være forsiktig med å innføre sosiodialekten fra wikipedia som er påvirket av engelsk språkbruk. Svensk wp har noen mye bedre uttrykk for dette: http://sv.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Relevanskriterier. Jeg er redd for at vanlige mennesker som vi ønsker som brukere ikke vil skjønne uttrykket notabel fordi det ikke er brukt på denne måten på norsk. Kan vi ikke bruke '''relevans''' eller '''leksikonverdi'''? Det vil vel også være slik at en del stoff som har liten relevans på wikipedia godt kan skrives om her, så kanskje det ikke er lurt å overføre alle stilmanualene fra wikipedia uten å tilpasse dem denne wikiens egenart. [[Bruker:Nina|Nina]] 16. okt 2007 kl. 02:15 (CEST)
 
:# Notabel > relevant er en god idé.
:# Hva Soge ikke er: «Soge er ikke Wikipedia». Med andre ord: Det som er for lokalt for Wikipedia kan til og med være hovedfokus her.
:-- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 14:02 (CEST)
 
::Det kommer krav om pålogg slik at en kan skrive ''original research'', noe som i seg selv skulle borge for at vi ikke er Wikipedia. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 14:28 (CEST)
 
==Portaler==
Jeg la til et portalrom. Etter mye tenking konkluderte jeg med at det er lettere å forholde seg til et portalrom enn lokale hovedsider inne i navnerommene. Fordelen er at «informasjonssamlinger» kan trekkes ut av navnerommene. For å få visuelle likhetstrekk med navnerommene er det lagd en tabell i LocalSettings som identifiserer sider som skal ha en avvikende stil. Det er litt uheldig at dette må konfigureres der, kanskje en bedre metode ville være å hente dette fra en tabell i Mediawiki-rommet. I første omgang er det bare et hack for å se hvordan det fungerer. [[Bruker:127.0.0.1|127.0.0.1]] 16. okt 2007 kl. 13:00 (CEST)
 
Etter noen diskusjoner med Nina så er forslaget at navnerommet «Kunsthistorie» deles i tre, en for lokale kuntnere, en for folkekunst/byggeskikk og en for kirke/menighetshistorie. Kunsthistoriewikien har et langt mer internasjonalt perspektiv enn det helt lokale og vil ikke passe helt inn. Isteden kan vi bruke IW-lenking til aktuelle artikler på denne. Det samme gjelder «Musikkhistorie» hvor det lokalhistorske vil knytte seg til tradisjonsmusikk og folkemusikk. Her dukker det vel også opp et område folkedans. «Farmasihistorie» har et så internasjonalt perspektiv at det er litt vanskelig å se hvordan dette kan innpasses. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 15:45 (CEST)
 
:Det musikkhistoriske vil i tillegg til tradisjonsmusikk/folkemusikk og folkedans også inkludere klassisk musikk &mdash; både i form av lokale komponister/musikere og i form av lokal oppførelsespraksis (f.eks. orkesterhistorie). En annen historie er at navnerommet utvandrerhistorie bør flyttes til (f.eks.) migrasjonshistorie &mdash; se ovenfor. Der kan det gjerne være flere portaler, slik som Utvandringshistorie og Innvandringshistorie, og muligens også separate portaler for hver av de nasjonale minoritetene og nyere innvandrergruppene...(?) -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 16:15 (CEST)
 
::Folkemedisin - «Kloke koner» - Svartebøker etc. er noen emner som kan være aktuelle her. Det problematiske med slike emner er at de ikke må skrives på en slik måte at folk oppfatter dette som legeråd. Jeg er sikker på at det finnes veldig mye slikt stoff i lokal tradisjon. --[[Bruker:Nina|Nina]] 16. okt 2007 kl. 17:48 (CEST)
 
:::Kanskje lage et navnerom som tydelig signaliserer hva det er? Noe ala «Folkemedisin», «Folketro» (litt på siden og dårlig begrep) eller «Heksekunst»! Den siste kommer unektelig til å gi oss oppmerksomhet&hellip; [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 19:47 (CEST)
 
==Portaler vs navnerom==
En liten klargjøring for de som ikke kjenner til den vanlige oppdelingen av en wiki. Navnerom er separate områder i en wiki slik som mediawiki. Ett slikt navnerom er «Okkupasjonshistorie». Portaler derimot er definerte innganger til større samlinger av stoff. Det kan da lages en portal inn til et navnerom, og [[Portal:Okkupasjonshistorie]] er en slik inngang. Slike innganger kan lages på flere måter, og på bokmålspedia brukes en håndfull forskjellige metoder. En av de som jeg har funnet at fungerer særdeles bra er den som brukes på «[[Wikipedia:no:Portal:Kunst|Portal:Kunst]]». Denne er lagd slik at aktuelle artikler roteres gjennom året slik at en kan sette opp en portalside som så endres hver måned, uke, eller enda daglig gjennom hele året. Denne bruker rotorer som skifter inn artikler i en endeløs ring.
 
I denne wikien blir noen av navnerommene brukt til å styre hvem som får lov å redigere der. Dette gjør at navnerommet «Leksikon» kan stenges ned for alle andre enn noen få brukere. For å synliggjøre de tematiske og faglige skiftene mellom navnerommene så er det lagt til en mekanisme som gjør at artikler får utseende som reflekterer at de er i et slikt rom. Dette gjør at alle artikler i Okkupasjonshistorie blir relativt like.
 
Portaler er derimot et helt annet navnerom men når en skal formidle at det er en del av et annet rom så «juksar me lite granne». En mekanisme lar en artikkel få utseendet til et annet navnerom. Dermed kan en portal, som egentlig ikke er noe annet enn en vanlig artikkel, få utseendet til et navnerom. En portal er teknisk sett en vanlig artikkel som ligger i et eget navnerom, men for å gjøre relasjonene tudeligere for brukere så lar vi den bruke utseendet fra det navnerommet som den lager en inngang til. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 17:35 (CEST)
 
:Jeg er enig i at Portal:Kunst på nowiki er bra. Den er veldig praktisk vedlikeholdsmessig, og nokså enkel å forklare. Det jeg mener er bra, og som jeg har et opplegg for er:
:*En mal som substes inn på Portal:X med oppsett og lenker til «modulmaler»
:*En veiledning som forklarer hva de enkelte maler som da opprettes skal fylles med, hvordan man kan bruke onlyinclude for å lime inn deler av en artikkel og evt. andre aktuelle triks.
:Dette blir såpass enkelt at brukere med minimal erfaring kan klare å sette opp en portal. Det vil være et visst krav til kunnskap om wikier, men det mener jeg er en fordel. De som setter opp portaler bør ha en grad av ''comittment'' til prosjektet, og de bør ha orientert seg en del først, blant annet slik at de vet om det finnes nok artikler til en effektiv portal.
 
:Tilpasning til relevant navneroms oppsett kan evt. gjøres i ettertid av personer som behersker det. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2007 kl. 22:32 (CEST)
 
::da har jeg lagt inn {{tl|Portaloppstart}}. Den er ikke testet ut, og det må helt sikkert gjøres en del småtteri, men den inneholder hele oppsettet fra Portal:Kunst, og skulle gi noe som er rimelig enkelt å fikse på. For portaler som har færre underkategorier og/eller lister er det lett å bruke de modulene til noe annet, noe som kan legges inn i bruksanvisningen. Jeg venter med å legge ut bruksanvisning til jeg får en tilbakemelding på malen. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2007 kl. 22:41 (CEST)
 
:::Da er malene sett over, og det er sikekrt noe jeg ikke har fikset. Farger får vi ta siden. Malen {{tl|thumb}} skrev jeg om så den blir godtatt av parseren. Jeg fant aldri ut hvorfor den ikke likte mine første utkast. Den lager et ordinært bilde når den er på en artikkelside og flytter seg inn i venstrekanten som et lite frimerke når den er på en portalside. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 23:48 (CEST)
 
Jeg har nå startet testing av portaler i praksis med [[Portal:Vestby]]. Ikke tenk for mye på innhold og bildevalg, det er foreløpig improvisert fordi det ikke er så mye å ta av. Det er lettest for meg å teste det ut med stoff jeg kjenner skikkelig, og det er den tekniske siden ved dette jeg i første omgang er opptatt av. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 18. okt 2007 kl. 22:58 (CEST)
 
==Okkupasjonshistorie==
I toppen til Okkupasjonshistorie la jeg inn et lite bilde bare for å prøve, og ble litt overrasket over hvor mye det løste opp det stramme designet. Kan det være en ide å bruke bilder for å vise lokal tilhørighet? Hvordan gjør vi det da med logoer? Det er gjort noe lignende på kommuneportaler [http://www.sor-aurdal.kommune.no/artikkel.aspx?AId=1&back=1&MId1=1] uten at jeg akkurat bifaller det designet. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 14:31 (CEST)
 
:Ser bra ut :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 14:47 (CEST)
 
== CharInsert? ==
Noen mulighet til å legge inn programutvidelsen [http://www.mediawiki.org/wiki/Extension:CharInsert CharInsert]? Hadde vært fint å kunne begynne å legge inn hjelpetegn o.a. i redigeringsvinduet. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 18:14 (CEST)
 
Hva vil du ha med, og husker du hva som er siden som hører til editboksen?
<div>
<charinsert>Á á Ć ć É é Í í Ĺ ĺ Ń ń Ó ó Ŕ ŕ Ś ś Ú ú Ý ý Ź ź</charinsert>
</div>
Legg til i strengen her eller legg det på plass med en gang og anfør hva sider du endrer. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 18:34 (CEST)
 
:Har lagt til et relativt fyldig utvalg her: [[MediaWiki:Edittools]]. Noe av dette kan nok skjæres litt ned på (og enkelte tegn bør kanskje også legges til), men nå har vi et utgangspunkt å arbeide videre med. :) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 16. okt 2007 kl. 21:33 (CEST)
 
::Noen av tegnene jeg skulle likt å ha med er enkelte enheter som det alltid er et ork å rote frem. grader, promille, osv. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 22:58 (CEST)
 
:::Herved gjort, om enn ikke finsortert ennå... :]  Andre ønsker? -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 18. okt 2007 kl. 01:41 (CEST)
 
== LilyPond ==
Just enclose some music in LilyPond syntax in <nowiki><lilypond>...</lilypond></nowiki> or <nowiki><lilymidi>...</lilymidi></nowiki> tags.  For example
<lilymidi>f, d f a d f e d cis a cis e a g f e</lilymidi>
 
If you enclose the music in <nowiki><lilymidi>...</lilymidi></nowiki> tags, the image will be clickable, and the link will download the MIDI file.
 
Another option is to use <nowiki><lilybook>...</lilybook></nowiki> tags, which creates a full page of music. for example, this code:
 
<lilybook>
\version "2.10.5"
\header {
  title = "Mary Had a Little Lamb"
  tagline = ""
}
\paper {
  ragged-right = ##t
  ragged-bottom = ##t
  indent = 0\mm
}
melody = \relative c' {
  e d c d | e e e e |
  d d e d | c1 |
}
   
text = \lyricmode {
\set stanza = "1." Ma- ry had a lit- tle lamb,
  its fleece was white as snow.
}
   
\book{
  \score{ <<
    \new Voice = "one" { \melody }
    \new Lyrics \lyricsto "one" \text
    >>
 
    \layout { }
    \midi { }
  }
 
  \markup{
    \wordwrap-string #"
    Verse 2.
 
    All the children laughed and played,
   
    To see a lamb at school."
  }
}
</lilybook>
 
:Denne er nå satt opp men jeg har ikke fått sjekket at den produserer gyldig midikode. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 19:43 (CEST)
:Det kan være at denne bør brukes sammen med et eller annet script for å konvertere midi til mp3 eller noe lignende. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 21:00 (CEST)
 
==Kategorimanual==
 
Til orientering har jeg ting klart på kategorimanual, men venter litt med å legge inn dette til det har kommet litt mer avklaringer i forhold til løsningen med dynamiske lister og evt. annet som vil påvirke kategorisystemet. Hvis noen ønsker at jeg skal legge det ut kan jeg gjerne gjøre det, bare si fra, men jeg lurer på om det kan være greit å skrive mye fra scratch hvis vi skal velge en annen modell, og så bare legge inn den praktiske veiledningen fra det jeg har klart. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 16. okt 2007 kl. 19:18 (CEST)
 
:Det er tre varianter; DynamicPageList, NewsPageList og CategoryTree. Den siste er veldig lettvekts og er den jeg har eksperimentert med på noen sider på Wikipedia. den første er tung og krever endringer i koden til Mediawiki. Nummer to er mer orientert mot å lage tidsskrifter. Noen tanker om hva vi skal bruke? Jeg liker den første men det er litt uggent med endring av kodenn i og med at det gjør at ting blir ustandard. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 19:26 (CEST)
 
:CategoryTree er nå installert. Gjør et forsøk etter hvert på å få DynamicPageList til å spille. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 01:58 (CEST)
 
==Proofread Page==
 
Denne er satt opp, men uten at det er noen side å teste med her inne. På wikisource er den i bruk, se blant annet [[Wikisource:Index:The_Adventures_of_Sherlock_Holmes|The Adventures of Sherlock Holmes]] ([http://en.wikisource.org/wiki/Category:Index flere]) og [[Wikisource:Help:Side by side image view for proofreading|Side by side image view for proofreading]]. Navnerommene som er avsatt er «Side» og «Innhold». (Dvs de blir satt opp om noen strakser, &ndash; done) [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 16. okt 2007 kl. 20:39 (CEST)
 
==Vedlikeholdsmaler==
 
På nowiki er det mange vedlikeholdsmaler som opprydning, språkvask osv. Jeg tror en del av disse kunne være praktiske her også, og har dem klare til å legge inn, men vil høre hva andre synes. De kan evt. tilpasses til fargevalget her, slik at de blir enda mindre påtrengende, eller de kan lages som usynlige maler som bare legger til en vedlikeholdskategori. Sistnevnte mulighet tenker jeg på fordi vi nok må regne med å måtte pleie brukerne litt mer intensivt her enn på Wikipedia, og samtidig blir det nok også lettere å få oversikt. Men jeg tror det er nødvendig med en enkel måte å merke artikler som skal wikifiseres osv. Jeg har f.eks. ofte ti minutter til å sjekke ting i et friminutt &ndash; da kan jeg ikke redigere så mye, men jeg kan merke slik at det er lett å finne det senere og ta det. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 17. okt 2007 kl. 00:33 (CEST)
:Jeg tror det er best at de er usynlige og bare oppretter en kategori. Et av problemene med malene er at de kan ta motet fra nye brukere. Jeg mener også at vi '''ikke''' skal innføre stubbmerking. --[[Bruker:Nina|Nina]] 17. okt 2007 kl. 00:39 (CEST)
 
:Ta en titt på {{tl|portal}}, den forsvinner opp i toppen og gjør lite av seg. Det er teksten som henger oppe under tittelen på [[Sigurd Islandsmoen]]. Vi kan lage noen slike maler som kan legges inn i teksten og som kan stues effektivt bort. En måte kan være at malene bare setter på en kategori og når en peker på kategorilenken så får en hjelpeteksten som sier hvorfor artikkelen er merket slik og slik. Malen {{tl|nøyaktighet}} setter på en kategori og lenken blir [[Hovedside|<span title="Høyst tvilsom side">Nøyaktighet</span>]] som står på sin vanlige plass. Lar en pekeren hvile over lenken så vil teksten komme til syne. Kategorilenkene kan i tillegg merkes slik at en gjenkjenner slike merkede kategorier lettere. Hvis brukeren ikke har JavaScript så må malene tegnes ut på vanlig måte. I og med at de normalt vil forsvinne så tror jeg de kan lages svært enkelt og kanskje like. Dermed så kan en kanskje lage en mal som lager disse? [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 00:46 (CEST)
 
::Jeblads forslag virker bra. F.eks. en {{tl|vedlikehold}} som fungerer som utgangspunkt for alle typer vedlikeholdsmerker, med et parameter som fylles ut og forklarer hva det gjelder hvis man er interessert.
 
::Det som kanskje er aktuelt som en mal som vises tydeligere er et «under arbeid»-merke. Det vil gjøre det lettere å legge ut stoff som er veldig lite bearbeidet og jobbe med det her; jeg tror en del vil kvie seg for å gi inntrykk av at en rotete haug med tekst er det beste de kan prestere, og dermed vil sette pris på å kunne merke det tydelig med at det er under arbeid. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 17. okt 2007 kl. 16:53 (CEST)
 
:::En vedlikeholdsmal som sjekker kategorien med et ''switch''-statement og om riktig kategori er angitt så blir merket stående i tillegg til at kategorien får hele forklaringen. Hvis kategorien er helt ukjent så prøver malen å sende kallet videre til en mal av samme navn. Hva som plasseres hvor og hvordan det blir seende ut blir kraftig forenklet i fohold til dagens løsning på Wikipedia, og jeg tror den vil fremstå som langt mer elegant. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 20:51 (CEST)
 
:::Må se litt mer på dette. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 15:25 (CEST)
 
::::Hvis du sier fra når du har fått det til kan jeg skrive en brukerveiledning. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 15:26 (CEST)
 
==Biblio==
En utvidelse som hvis den fungerer vil danne basis for en del tilsvarende systemer. Kilden til bibliografiene kan ligge i artikkelen, på en brukers underside, eller på eksterne nettsteder som gjør bibliografier tilgjengelige i særskildte format. På eksterne nettsteder brukes det enten sider som er formlike wikisider eller soap. Mer fullstendig beskrivelse er på [http://wikiomics.org/wiki/Biblio wikiomics.org: Biblio] [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 00:51 (CEST)
 
;Teksten som skrives
A citation <nowiki><cite>somebook</cite></nowiki>.
Three citations <nowiki><cite>webber2001 schwartz2005 somebook</cite></nowiki>.
 
;Teksten vil bli
A citation <cite>somebook</cite>.
Three citations <cite>webber2001 schwartz2005 somebook</cite>.
 
;Referanseseksjon
<biblio>
#schwartz2005 pmid=16100001
// see also <cite>stryer somebook</cite> for a smooth introduction
#webber2001 pmid=11751224
#somebook John Smith. ''The art of saying nothing''. Verbose Editions 1999.
#stryer isbn=0-7167-4954-8
</biblio>
 
Bør integreres mot Bibsys og historisk-administrativt avgrensede kildesøk. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 01:12 (CEST)
 
''Jeg mistenker denne for å være særdeles tung å kjøre, eller at responsen fra serveren er avhengig av svar fra de aktuelle tjenestene.'' [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 03:33 (CEST)
 
Det tenkes på en utvidelse av denne for å passe inn med den historisk-geografiske databasen. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 13:41 (CEST)
 
==CategoryTree og sidenavigasjon==
Under installasjonen av CategoryTree så jeg at denne kan brukes for å lage en dynamisk navigasjon som ligger i venstremargen. Gitt en artikkel som ligger i et navnerom kan vi legge en kategori eller et sett av kategorier inn i et CategoryTree som ligger i venstremargen. Dette blir isteden for en statisk navigasjon på ett nivå. For eksempel vil vi da kunne legge inn at det i navnerommet «Lokalhistorie» skal være innganger på bispedømmer, fylker og fogderier. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 02:04 (CEST)
 
==Pdf-utskrift==
Satte opp sider for pdf-utskrift, men det ser ut som det mangler en del tilpasninger. Noen som kjenner til denne? [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 02:56 (CEST)
 
==Pdf-book==
Dette er en utvidelse for å skrive ut kategorier som bøker. Jeg ser for meg at enten så brukes det en mal på utvalgte sider, eller så skiftes det automatisk når en er i kategorirommet fra enkeltsideutskrift til å skrive ut en bok av artikler. I det siste tilfellet så står da lenken i verktøyboksen. Det er også mulig å skrive ut punktlister, og dermed kan en kalle utvidelsen fra en mal. For mere informasjon, se [[mw:Extension:Pdf_Book]] [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 03:17 (CEST)
 
==ConfirmAccount==
Det må vurderes hvordan en skal gå frem i forhold til redigeringer. Skal alle ha lov til å redigere, skal bare registrerte få redigere, skal registrerte godkjennes på bakgrunn av det de oppgir, skal registrerte kontaktes for å få lov til å redigere, osv. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 04:33 (CEST)
 
Virker ikke. [[Bruker:127.0.0.1|127.0.0.1]] 17. okt 2007 kl. 12:57 (CEST)
 
==Koordinater==
 
Koordinatmalen er veldig viktig, ikke minst i forhold til artikler om gårder. Jeg har lagt inn {{tl|koor}} og {{tl|koordinater}}, og de fungerer som de skal. Det som ikke fungerer er plasseringen; ettersom oppsettet er anneledes her blir de stående der de ligger i teksten. Noen idéer? [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 17. okt 2007 kl. 17:57 (CEST)
 
:Husker ikke i farten om de plasseres med css eller javascript. Skal se på det. Tenkte å legge inn noen utvidelser for å regne på koordinater (forferdelig å gjøre manuelt) og eksportere data til Google maps og Google earth. Disse gjør det enklere å bli med på lasset når ABMu gjør sine eksporter. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 20:21 (CEST)
 
::Det kunne kanskje også være greit å legge inn dingsen vi har på Wikipedia og Commons som oversetter en lenke fra Google Maps til en koordinatmal på redigeringssiden, se http://no.wikipedia.org/wiki/Bruker:Atluxity/koordinater.js. Den gjør det veldig enkelt å identifisere et sted på Google Maps' satelittbilder og så slenge inn koordinater. Jo flere artikler vi har koordinater på, jo lettere vil det være å kombinere artikkelmassen med kartløsninger. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 15:22 (CEST)
 
==Nynorske kategorier, ol ==
I denne utgaven av mediawiki er det såvidt jeg har forstått ingen støtte for flere navn på samme kategorier, utover en rå omdirigering. På en eller annen måte må vi enten bli enige om vi navngir kategorier på bokmål eller nynorsk, eller at vi setter enkle og klare grenser for hva som skal navngis på bokmål og nynorsk. Selv ser jeg helst at vi velger bokmål, gjerne tettest mulig på nynorskformen, og at vi heller velger mindre optimale navn som er felles enn 100% korrekte navn som skaper konflikter ved at de er rene bokmåls eller nynorskformer. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 17. okt 2007 kl. 22:59 (CEST)
 
:Omdirigering av kategorier medfører «skjulte medlemmer», ja. Å legge seg på «radikalt bokmål» er en god idé i utgangspunktet, men vil erfaringsmessig møte såvel glemsomhet som noe motstand. Både i forbindelse med glemsomhet og motstand vil en risikere unødige gnisninger på sikt &mdash; jfr. Wikipedia... Doble kategorier er også foreslått, men har definitivt sine ulemper. En mulighet som såvidt var oppe på siste telefonmøte var å holde kategoriene på ''nynorsk'' i forbindelse med «nynorskfylkene» («gardar i Hordaland») og på ''bokmål'' i «bokmålsfylkene» («gårder i Akershus»), og trolig også på toppkategorinivå&nbsp;(?) I alle fall er det nok lurt å prøve å bruke samlende former i forbindelse med statiske enheter (f.eks. portalsider, navnerom); der vil glemsomhetsfaktoren være mindre merkbar enn ved dynamiske enheter som kategorier. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 18. okt 2007 kl. 01:37 (CEST)
 
:Som nynorskfylker regnes definitivt Rogaland&ndash;Møre og Romsdal. Litt usikker på Telemark, Buskerud og Oppland. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 18. okt 2007 kl. 01:49 (CEST)
 
::Magefølelsen sier at det er lurt å unngå kategoriseringer langt ned i kommuner. Kategorier brukes for å samle linjene og bare unntaksvis bør vi bruke kategorier av typen ''Gårder i kommune''. Bruk kategorier for ''gårder'' og ''kommuner'' og skal en ha uttrekk så bør det brukes dynamiske lister. Det er en teknisk begrensing som vil komme med antall oppføringer i en kategori men det er lenge til denne nås og grensen er konfigurerbar. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 18. okt 2007 kl. 01:56 (CEST)
 
===Småkategorier===
 
Relatert til innlegg i denne tråden: Det er opprettet kategorier helt ned på enkeltgårds- og enkeltkirkenivå, hvilket er uheldig i forhold til oppretting av dynamiske lister. Jeg ser at det gjør det enkelt å lage bildegallerier, men jeg tror det da er bedre å opprette et galleriavsnitt med <nowiki><gallery></nowiki> på artikkelsiden. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 18. okt 2007 kl. 18:05 (CEST)
 
:Dynamiske lister og gallerier vil i felesskap løse dette tror jeg&hellip; Skal se om jeg får DynamicPageList til å fungere. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 13:39 (CEST)
 
===Lokaliserte kategorier===
Det ser ut som NLI går for en løsning med lokalkategorier som reflekterer dagens <s>kategorier</s> kommuner for dette er lettest å tolke for brukere. De ønsker også på noen måte å bruke den historisk-geografiske inndelingen. En tanke er å kunne eksportere data fra denne databasen som så brukes for å sette opp dynamiske lister. Selve søket og den dynamiske listen vil da plasseres på en spesialside. Dette er for å unngå å slå av caching, noe som minst vil doble lasten på serveren. En side om den tidligere kommunen Hedalen vil da ha en lenke til «Historiske Hedalen», hvor artikkelen transkluderes inn (eventuelt som en liten teaser) og med en oversikt over alle historiske detaljer. Det er denne siden som er en spesialside. Underlagsdataene for denne kommer fra den historisk-geografiske databasen. Ved å gjøre det på denne måten får vi full uttellling for alle historiske oppdelinger, ikke bare den som fantes på et eller annet tilfeldig tidspunkt.
 
For oss betyr det i praksis at kategorisering på tid blir veldig viktig. Vi må også legge opp til kategorier eller maler som angir når noe starter og når noe slutter. Hvordan vi skal få med oss mellomliggende årstall er jeg usikker på, men det finnes en utvidelse for å sette opp programmatiske løkker. Da sier malen når noe starter og slutter, og aktiviteten blir flagget i alle mellomliggende år i tillegg. Hvis en kommune ble opprettet i 1910 og avviklet i 1915 så vil disse to være året for opprettelse og avvikling, og i tillegg vil den bli listet som eksisterende i 1911, 1912, 1913 og 1914. På denne måten kan vi med minimale endringer få søkene til å fungere. Det er også mulig å lage programmatiske endringer som er mer effektive, men da snakker vi om mer omfattende løsninger.
 
Jeg tror at det kanskje finnes noen inndelinger i landskaper som er aktuelle, men det er ikke gitt at det er enkelt å få disse entydinge. Det er rimelig entydig hva som er grensene for Valdres og Hallingdal, men det er ikke entydig hva som er grensene for Ringerike. De som bor i områdene har ofte en annen oppfatning enn de som bor i randområdene. Inne på Wikipedia er det trukket grenser for Ringerike som går relativt langt inn i Land-regionen, og det er usikkert om de som bor i denne regionen er enig i at de er regnet til det historiske Ringerike.
 
Mitt forslag er å bruke CategoryTree i venstremargen slik at den viser fylkene, og slik at brukeren kan navigere fra disse. Underkategorier åpner da i venstremargen. Venstremargen skal ikke endre seg med artikler så lenge artiklene er i hovedrommet. Navnene på fylker og kommuner er vel nøytrale i forhold til nynorskdiskusjonen så dette tor jeg er problemfritt så langt.
 
Inne i kategorier og andre sider så kan vi bruke en utvidelse som lar en skrive notater på flere språk. Vi velger da å bruke denne for maler ol, slik at vi i størst mulig grad kan lokalisere språket. Artikler merkes med språkform slik at brukere gjøres oppmerksom på at artiklene har en offisiell språkdrakt, og da er det denne som er offisiell. Er en artikkel merket på denne måten så vil den bare unntaksvis skrives på alternativ målform.
 
Selve kategoriene blir det bare rot med om de skal skrives på alternativ målform så lenge det ikke finnes noen utvidelse for å håndtere dette. Det er relativt enkelt å endre målformen under presentasjon, men dette vil lett forvirre brukeren til å tro at nynorskformen fungerer på alle nivåer i programvaren. Det er også lett å sette opp en løsning slik at hvis brukeren skriver en kategori nynorsk så vil han fortsatt havne på riktig sted. Dette er fortsatt feil fordi artikkelen ligger i en annen kategori. For å unngå alle problemene med dette så foreslår jeg at vi er tydelige på at ''kategorier er på bokmål'' inntil noen gjør alle endringer som skal til for en full lokalisering av kategorier. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 13:38 (CEST)
 
:Den skisserte løsningen for å løse historisk-geografiske problemer virker god. Kategorier for etableringer og opphør ville uansett være aktuelt her, og kan vi gjøre disse funksjonelle utover direkte oppslag er det flott. Jeg er tilhenger av å bruke den enkleste løsningen som er funksjonell, fordi det da er mindre som kan gå galt og det er lettere å fikse det hvis noe slutter å fungere skikkelig f.eks. fordi det blir for mange artikler i en kategori til at rutinene takler det. Jo færre «bevegelige deler», jo lettere er det å reparere ting.
 
:I forhold til regionene vil det alltid være problemer med grensetrekkingen der. De har ofte en historikk som rent geografisk definerte enheter, basert på naturlige grenser, som administrative enheter basert på praktiske hensyn (avstander, veikvalitet osv.), og i moderne tid som sammenslutninger av flere kommuner definert ut fra kommunegrensene. At slike grenser har forskjøvet seg over tid og i en del tilfeller alltid har vært noe uklare må man bare leve med, og forsøke å gjøre det beste ut av. Lokalhistorikere kjenner denne problematikken godt nok til at man kan utarbeide akseptable løsninger i forhold til kategorisering, der man evt. har overlapping for noen bygder i randområdene, og så være mer nøyaktig i artiklene i forhold til forskjellige mulige definisjoner.
 
:Språkformer: Jeg har et utkast til språkregler. Jeg tar der også med noe om å skrive på dialekt, noe som har blitt gjort en del innen lokalhistorie (dels fordi man baserer seg på muntlige kilder og vil bevare den nøyaktige ordlyden, og dels fordi mange lokalhistorikere også er ihuga lokalpatrioter). Jeg rydder litt opp i forhold til det som er sagt her, og legger det ut i kveld under [[Soge:Målformer]].  [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 15:16 (CEST)
 
== Overføring til permanent server? ==
Vil det som lastes opp hit av artikler/bilder bli direkte overført til permanent server, eller må vi laste opp bilder o.a. på nytt når denne er oppe? Jeg spør fordi jeg er usikker på hvor mye det er verdt å flytte over hit fra egen server. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 18. okt 2007 kl. 01:49 (CEST)
 
:Vi hiver over billedkatalogen og dumper databasen via en backuprutine. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 18. okt 2007 kl. 01:57 (CEST)
 
::Fritt fram for innholdet, med andre ord? :-) [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 18. okt 2007 kl. 02:00 (CEST)
 
:::Jeg regner med det. Så langt kan jeg ikke se store problemer. Artikler og annen tekst kan vi ta over med [[Special:Export]] og [[Special:Import]]. Dette går raskt om det er lett å identifisere materialet. Her inne kan vi identifisere alt ved å bruke [[Special:Allpages]]. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 18. okt 2007 kl. 08:24 (CEST)
 
 
 
==Leksikon==
 
Da er det lagt inn litt innhold fra ''Norsk historisk leksikon'' i navnerommet Leksikon:, med omdirigeringer fra hovednavnerommet. De er merket med {{tl|nhl}}, som inntil ting er avklart forteller at de er beskyttet av opphavsrett. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 18. okt 2007 kl. 23:32 (CEST)
 
:Se også [[Spesial:Lenker hit/Mal:Nhl]]. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 15:13 (CEST)
 
==Fagportaler==
Marianne kom med noen morsomme tanker om at wikien er Lokalhistorie.no og at fagportaler da er områder de arbeider med, isteden for at det er en mer generell lokalhistorisk portal. Da vil en fagportal være instituttets publikasjonsbehov. Andre fagportaler kan da være deres offisielle sammarbeidsprosjekter. I en slik løsning blir enkelte av de foreslåtte fagportalene noe perifere. Løsningen vil da nærme seg en mer tradisjonell bruk av et content management system. Jeg er litt usikker på hvordan dette vil påvirke en community, men kanskje det vil gi denne wikien en større tyngde. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 13:49 (CEST)
 
==Server==
ABMu har lagt opp til at serveren installeres rett fra svn-baserte script. Det gjør at en kan hente ut de nødvendige scriptene fra deres svn-server og deretter sette opp en replisert server på en vilkårlig maskin. Hvis noen da vil eksperimentere med endringer kan de lage en slik replisert server, og så sende en diff tilbake med ønske om forandringer. Disse vil da bli lagt inn i en ''test''-instans. Først når denne fungerer tilfredsstillende vil en ''prod''-instans bli oppdatert. Undertegnede har fått en demo av konseptet, hvor det ble satt opp en helt ny test fra scratch på serveren. Dette skjedde i løpet av noen minutter. Jeg kommer til å gjøre et forsøk på å replisere dette på en av mine servere. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 13:56 (CEST)
 
==CategoryTree istedenfor Kategorier==
Det kan se ut som om vi med fordel kan bruker utvidelsen CategoryTree der kategorier angis i bunnen av artikler. Dette vil visuelt endre boksen slik at det foran kategorinavnene står et plusstegn. Klikker en på dette så er en direkte inne i kategorien. Dette vil betydelig redusere behovet for navigasjonsmaler. Det er kun kategorier som vil vises på samme måte som dagens kategorier. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 15:32 (CEST)
 
:Høres veldig bra ut. Men dette åpner for et nytt spørsmål: Dersom vi bruker denne varianten blir det aktuelt å lage mer spesifikke kategorier, fordi de vises raskere slik at det er lettere å få overblikk enn hvis man må klikke seg gjennom kategorier på Wikipedia-måten. Men så spørs det hvordan dette vil slå ut i forhold til dynamiske lister. Jeg kan lage et eksempel for å forklare hva jeg egentlig spør om:
 
:Hvis vi har
:*[[:Kategori:Vestby]]
::*Kategori:Personer fra Vestby
:::*Kategori:Ordførere i Vestby
::::*Kategori:Ordførere i Son
::::*Kategori:Ordførere i Hølen
::*Kategori:Kirker i Vestby
::*Kategori:Utdanning i Vestby
::*Kategori:Vestbys geografi
:::*Kategori:Gårder i Vestby
:::*Kategori:Steder i Vestby
::*Kategori:Vestbys historie
::*Kategori:Fornminner i Vestby
 
:og man skal lage en dynamisk liste som omfatter alle artikler med tilknytning til Vestby som har årstallskategori mellom 1500 og 1600, vil man da kunne få med artikler fra alle underkategorier hvis man definerer bare Kategori:Vestby som kriterium, eller må man definere hver enkelt underkategori.
 
:Dette vil ha stor betydning for veivalget, fordi vi har to motstridende faktorer:
:*Dynamiske lister gir muligheter som kategoriseringen ikke kan åpne for alene
:*Spesifikke kategorier gjør det lettere å finne en artikkel innenfor et enkelt tema for den jevne bruker, spesielt når man bruker CategoryTree som gjør det lettere å få overblikk over systemet.
 
:Altså, dersom de to tingene rimelig enkelt kan kombineres tror jeg det er den beste veien, men hvis det ene utelukker enkel bruk av det andre må vi ta noen valg, og de valgene må følges temmelig rigid. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 15:50 (CEST)
 
:Saken om navigasjonsbokser under utløste en problemstilling til: Vil en slik mal rimelig enkelt kunne defineres slik at den tar med underkategorier, eller må den da ha definert tilhørighet til hver enkelt kategori? For å ta eksempelet som er brukt under kan man tenke seg at kirkekategoriene blir oppsplittet på forskjellige nivåer, alt ettersom hvor mange kirker det finnes og hvor mange forskjellige typer kirker det er i de ulike geografiske enhetene. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 15:56 (CEST)
 
::Jeg tror vi skal ha mest mulig generelle kategorier der det er mulig, og unngå det virvaret av spesifikke kategorier som finnes inne på Wikipedia. Vi kategoriserer på «Vestby» og på personer, gårder ol som har spesielle egenskaper, eller på ett nivå opp, slik som «Lensmenn i Østfold» eller «Fornminner i Østfold». Spesielle ting som «Fornminner i Vestby» tror jeg med fordel kan plasseres i en navigasjonsboks «Fornminner i Vestby». Denne plasseres på artikler om slike fornminner og vedlikeholdes automatisk av DynamicPageList. Dette gir oss fungerende kategorier, mens boksene følger grovt sett ''subject''-metodikken i IPTC-kategoriseringen. Vi kan faktisk ha en navigasjonsboks <nowiki>{{helleristning|Vestby}}</nowiki> uten at det finnes en kategori «Helleristning».
 
::Jeg ville endre treet noe  og si at vi kan ha følgende kategorier
:::*[[:Kategori:Vestby]] (Full kategori)
::::*Subject:Personer fra Vestby (Vestby AND Personer i Østfold)
:::::*Subject:Ordførere i Vestby (Vestby AND Kommuneordførere i Østfold)
::::::*Subject:Ordførere i Son (Son AND Kommuneordførere i Østfold)
::::::*Subject:Ordførere i Hølen (Hølen AND Kommuneordførere i Østfold)
::::*Subject:Kirker i Vestby (Vestby AND Kirker i Østfold)
::::*Subject:Utdanning i Vestby (Vestby AND Utdanning i Østfold)
::::*Subject:Vestbys geografi (Vestby AND Geografi i Østfold)
:::::*Subject:Gårder i Vestby (Vestby AND Gårder i Østfold)
:::::*Subject:Steder i Vestby (Vestby AND Steder i Østfold)
::::*Subject:Vestbys historie (Vestby AND Historie i Østfold)
::::*Subject:Fornminner i Vestby (Vestby AND Fornminner i Østfold)
 
::Jeg tror vi må ta med en lokal avskjæring på kategorier ala «Fornminner i Østfold» da den ellers blir for stor, men det kan nok gjerne løftes opp på fylkesnivå. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 16:16 (CEST)
 
==Navigasjonsbokser==
Jeg foreslår at det lages en form for standardiserte navigasjonsbokser ala middelalderkirker inne på Wikipedia, at disse plasseres i høyremargen på artiklene og at de gis noen parametre som er relativt enkle å forholde seg til. Selve merkemalen blir da noe så enkelt som <nowiki>{{middelalderkirker}}</nowiki> eller litt lokalisert som <nowiki>{{middelalderkirker|Oppland}}</nowiki>. I utgangspunktet kan de liste de artiklene hvor de er brukt ''og'' hvor artikkelen er plassert i en nærmere angitt kategori. Det betyr at en mal ''middelalderkirker'' kan plasseres på [[Slidredomen]] og den vil bli tatt med i boksen. Plasseres samme mal på artikkelen om [[Middelalderkirker]] så vil ikke denne artikkelen tas med. Jeg tror det er mulig å lage malverk som håndterer dette på en enkel måte, men det forutsetter DynamicPageList. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 15:41 (CEST)
 
:Jeg synes dette høres bra ut. Det vi mister i forhold til den ikke-dynamiske typen maler er at det ikke blir røde lenker, og dermed blir det mindre synlig hvilke behov vi har i forhold til nye skribenter. Men det kan løses på andre måter, f.eks. ved opprettelse av lister i artikelform kombinert med oppfølging overfor brukere som viser interesse for et gitt område eller tema. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 19. okt 2007 kl. 16:18 (CEST)
 
::Mener du [http://no.wikipedia.org/wiki/Mal:Infoboks_katedral Mal:Infoboks katedral]? Problemmet er at samme stoff da vil opptre på forskjellige plasser. Jeg syns det er bedre å lenke til arkitekturhistoriske fagartikler enn å skrive det samme flere steder.  Det som kunne være fint var at det her kunne komme mer stoff om menigheter, sagn, prester, kirkebøker, kirkegårder og annet som har en mer lokalhistorisk karakter. Dette er stoff som vi ikke har noen andre steder.--[[Bruker:Nina|Nina]] 19. okt 2007 kl. 16:35 (CEST)
::Navigasjonsbokser, ikke infobokser. [[Bruker:Jeblad|Jeblad]] 19. okt 2007 kl. 16:52 (CEST)
30 620

redigeringer