Lokalhistoriewiki-samtale:Diskusjonsforum: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 72: Linje 72:


:: Hva med noe slikt: http://nn.wikipedia.org/wiki/Mal:Levde ? Den malen er relativt lett å bruke, og personartiklene kategoriseres automatisk. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 22:21 (CEST)
:: Hva med noe slikt: http://nn.wikipedia.org/wiki/Mal:Levde ? Den malen er relativt lett å bruke, og personartiklene kategoriseres automatisk. -- [[Bruker:Olve Utne|Olve Utne]] 15. okt 2007 kl. 22:21 (CEST)
:::Ikke dumt. En ting vi bør vurdere er løsningen de har på dewiki, hvor alle biografier skal ha en standardisert, usynlig mal nederst. Den kan dels brukes til å hente ut informasjon til kategorisering, og del til robotuthenting av informasjon. [[Bruker:Cnyborg|Cnyborg]] 15. okt 2007 kl. 22:24 (CEST)

Sideversjonen fra 15. okt. 2007 kl. 20:24

Velkommen

Da ønsker jeg å hilse alle nyregistrerte og åpner ballet her inne. Får håpe vi får en noe mer stabil maskin etter hvert, ikke minst at linja skal bli en del raskere. Vær vennlig å ikke publiser adressen til denne serveren til flere enn høyst nødvendig. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:32 (CEST)

Bruk av piktogrammer

Det er fint om det er mulig å bli enige om en felles form på piktogrammer. Selv er jeg litt svak for den litt stiliserte formen som er på helleristninger. Det er liksom noe heilnorsk over dem, selv om de finnes over mye av Europa. Se blant annet svanen som brukes på farmasiområdet. I forbindelse med lokalområder så tror jeg vi skal bruke våpenskjold så sant det er mulig. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:37 (CEST)

Utvidelsen mod_rewrite

Denne utvidelsen for Apache er ikke i bruk på serveren, men vil gjøre det mulig å bruke url'er som i dag peker andre steder. Hvis en url peker på www.rallar.org/rallar/Rallarveger så kan mor_rewrite gjøre at denne kan ende på www.jeb.no:8089/wiki/Rallar:Rallarveger. Bruken av navnerommet «Rallar» er egentlig helt uvesentlig, url'ene kan omskrives nokså fritt. Det er denne utvidelsen for Apache som gjør det mulig i andre wikier å skrive url'er på formen www.jeb.no/wiki/Sigurd_Islandsmoen. På en produksjonsserver er dette viktig å få til. Slik serveren er satt opp i dag så er det imidlertid nokså meningsløst å legge arbeid i dette. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:44 (CEST)

«Tabloid»

Utseendet, eller «skin'et» som er i bruk heter «Tabloid» og er basert på «Monobook». Endringer består i noen farger og at farger og ikonbruk lar seg styre etter hvor en er på serveren. Dette gjør det mulig å visuelt fremstå som et helt annet nettsted om enkelte fagmiljøer ønsker dette. Mer om dette på Soge:Grafisk design. Det er viktig at malverk bruker de relativt enkle klassene for å få dette til å fungere. Klassen «infobar» vil gi farger til maler i høyrespalten, noe som er en del av det ferdige malsettet. For øyeblikket er det kun navnerommet «Farmasihistorie» som har sterkt avvikende fargevalg. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:47 (CEST)

Infoboks

Det er påbegynt et malsett «Infoboks» som består av {{infoboks start}}, {{infoboks overskrift}}, {{infoboks rad}} og {{infoboks slutt}}. disse vil endre utseende i takt med endringer av navnerom. På grunn av endringer i parseren så vil ikke tilsvarende maler på bokmålspedia fungere. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:52 (CEST)

<infobar>

Det brukes et tagsett <infobar> for å plassere tekst ute i høyrespalten. All tekst som denne innkapsler vil flyttes ut dit. Det som flyttes ut bør følge et enhetlig design, og det bør være forberedt for å tilpasses fargevalgene i de forskjellige navnerommene. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 02:56 (CEST)

Artikler som skal følge avvikende fargenormaler

Hvis en skal ha enkeltartikler som skal følge avvikende fargenormaler, det vil si at de ligger i hovedrommet og skal følge fargene til et annet navnerom eller være helt avvikende så kan dette enklest gjøres ved at artikkel id brukes til en test mot en tabell i LocalSettings. Dette er nok mest aktuelt for artikler som brukes for lokalportaler, hvis vi ikke skal lage et eget portalrom for slikt. Kanskje holder det at vi lager et portalrom og så legger på noen avvikende elementer slik som bruk av våpenskjold? John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:03 (CEST)

Administratorer

Jeg regner med at alle blir nominert til administratorer og at de som kommer senere får status som skribenter inntil vi får litt system og struktur. Initielt ble det satt opp en byråkrat kalt WikiSysop og denne er flyttet over på min egen bruker. For å sikre kontinuitet regner jeg med at det er et ønske om å ha minst en byråkrat til og jeg foreslår at Chris blir utnevnt. Hvis det ikke kommer noen innsigelser så klubber jeg den så fort han har registrert seg. I tillegg regner jeg med at NLI ønsker en byråkrat så fort tjenesten er i prod. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:09 (CEST)

Registrering av brukere

Det er ingen begrensing på registrering av brukere, men da tjenesten ikke er knyttet til noen utgående mailserver er det ikke mulig å få mailbekreftelser. Dette vil det bli sett på men jeg tror ikke jeg setter det opp på denne maskinen. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:12 (CEST)

Lisensmerking av artikler

Jeg har lurt på om artikler bør merkes med en lisens, og at denne er av en slik art at den ikke skal kunne fjernes. Malen vil da fungere omtrent som portalmalen, hvis det finnes Javascript så flyttes den til en mer hensiktsmessig plass – hvis ikke så blir den liggende som en boks i artikkelen. Merket settes idet artikkelen opprettes og kan deretter kun endres av noen med adminrettiheter. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:16 (CEST)

Lokalportaler

Jeg har sett for meg at fagportalene ligger i toppen og lokalportalene ligger i venstremargen. Når en er inne på en fagportal vil venstremargen endres. Denne settes opp i Mediawiki:Sidebar og tallene på seksjonsheaderen referer til navnerommet der de respektive seksjonene brukes. Jeg regner med at noen på NLI har oversikt over hva slags granularitet vi bør legge oss på i lokalportalene. For eksempel så har vi faste utgivelser av årbøker for Valdres og også en noe mer rufsete Sagn og soge i Søndre Ourdahl. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:22 (CEST)

Omskrivingsregel for lenker

Jeg lurer på om det er en stor arbeidsbesparelse om vi legger einn en omskrivingsregel som internt fjerner navnerom på presentasjonsdelen av lenker. Det betyr i praksis at vi alltid skriver [[Musikkhistorie:Sigurd Islandsmoen]] mens det alltid blir presentert som Sigurd Islandsmoen. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:31 (CEST)

Lenking til navnerom

I toppen av siden er det en samling lenker til navnerom. Dette er kodet nokså langt nede i systemet. Det er også en seksjon for navnerom i Mediawiki:Sidebar og det er meningen at denne skal brukes for å definere lenkingen i toppen. Dette vil gjøre det litt lettere å endre denne lenkingen. For øyeblikket er lenkingen kodet til å være «navnerom:hovedside» men dette vil bli enkelt å konfigurere etter endringen. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:38 (CEST)

Flytting av verktøy

Boksene for «personlige verktøy» og «verktøy» flyttes ovenfor tilleggsboksene, slik at det eneste som står ovenfor dem er boksen «navigasjon». Dette gjør at disse boksene vil stå i ro uavhengig av hvem artikkelside en lander på. dette vil også gjøre at en kan ta seg noe større friheter med plassering av lenker i venstremargen. Dette åpner også for en diskusjon om vi kan bruke «iw-lenker» for å lenke til en del faste steder, slik som for eksempel Wikipedia. En annen ting vi med fordel kan plassere i venstremargen er artikkelens kategorisering, alternativt kan den plasseres ute til høyre. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 03:48 (CEST)

Feil på svg

Det er en feil på rendring av SVG-filer. Dette gjør at transparente områder ikke tegnes som de skal. En rask fix er å bruke png isteden for SVG. 127.0.0.1 15. okt 2007 kl. 19:46 (CEST)

Ser at det er problemer. Jeg vet ikke; siden er jo ikke offentliggjort enda, så dersom vi får SVG-filene i funksjon før den legges ut er det det greieste. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 19:51 (CEST)
Regner med at problemet lar seg løse, jeg har bare ikke lagt arbeid i det ennå. Det er helt klart en fordel om vi kan bruke SVG-filer. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 21:07 (CEST)
Fint, da lar vi det bare stå nå, og så legger jeg heller over til png som midlertidig fiks dersom det blir nødvendig for lanseringen. SVG er veldig bra i forbindelse med en del grafikk, som selvlagde kart – selv om vi får inn skikkelige kart, kan det bli en del hjemmesnekrede historiske kart og slikt.Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 21:26 (CEST)

Sidebar

Mediawiki:Sidebar har nå også seksjonen som legges i toppen, det er den første seksjonen i Sidebar. Seksjon nummer to blir deretter tegnet ut som første seksjon etter søkeboksen. Resten vil komme etter verktøyseksjonen og før eventuelle iw-lenker. Innledende tall henviser til seksjoner som kun skal tas med når sidebar brukes på sider i et navnerom med samme nummeriske id, eller disses diskusjonssider. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 21:11 (CEST)

Ikke-standardiserte maler

Jeg kommer til å legge inn noen maler som ikke er standardisert i forhold til klasser som brukes her. Det er ingen grunn til panikk; det er bare så mye lettere å tilpasse dem etter at de er lagt inn fremfor å drive å flikke på dem annensteds. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 21:27 (CEST)

Jeg har ikke sett så mye på rene merkemaler og hvordan de skal klasses. Antakeligvis bør vi standardisere en del av dette før vi går åpent ut med wikien. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 21:29 (CEST)

Grønne lenker

I en del tilfeller finnes det artikler i andre wikier, og nettsteder, og det vil være lurt å vise for brukeren at «det finnes ingen slik artikkel i denne wikien men et annet nettsted har en slik artikkel». John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 21:36 (CEST)

IW-lenker

En mulig måte å bruke IW-lenker er å lenke til andre prosjekter, for eksempel hvis Kunsthistorie fortsetter som en selvstendig site så kan en ha en IW-lenke til en fagartikkel om for eksempel reinli stavkirke, mens den interne artikkelen i større grad kan beskjefige seg med lokale forhold. Det gjør at en unngår at kunsthistorikere kommer i konflikt med lokalhistorikere som er mer opptatt av andre forhold ved den samme kirken. Slik denne wikien er satt opp så kan det være en artikkel om samme kirke i alle navnerom, men antakeligvis er det ikke lurt å gjøre det. John Erling Blad (Jeblad) 15. okt 2007 kl. 21:43 (CEST)

Årstall og datosider

Jeg tror årstall- og datosider slik vi har på Wikipedia vil være interessante. Jeg har fått veldig gode tilbakemeldinger fra profesjonelle leksikografer/encyklopedologer på at den kronologiske manøvreringen som disse åpner for er en spennende innfallsvinkel, og på en historieorientert wiki virker det enda viktigere med en slik mulighet. Det vil være en spennende måte å knytte sammen stoff fra forskjellige deler av landet innen et spesielt tidsrom på. Jeg tror nok også at vi etterhvert kan komme til å få portaler eller andre løsninger som har perioder som innfallsvinkel, f.eks. senmiddelalder eller mellomkrigstid, og da vil årstallsider være greit. Det er noe skit å legge inn slikt manuelt; kan det etterhvert overlates til en bot å lage slike sider ved å legge inn en standardtekst (evt. subste inn en mal)? Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 22:07 (CEST)

I forlengelse av dette kan kategorisering av personer etter fødsels- og dødsår også være ønskelig. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 22:10 (CEST)
Hva med noe slikt: http://nn.wikipedia.org/wiki/Mal:Levde ? Den malen er relativt lett å bruke, og personartiklene kategoriseres automatisk. -- Olve Utne 15. okt 2007 kl. 22:21 (CEST)
Ikke dumt. En ting vi bør vurdere er løsningen de har på dewiki, hvor alle biografier skal ha en standardisert, usynlig mal nederst. Den kan dels brukes til å hente ut informasjon til kategorisering, og del til robotuthenting av informasjon. Chris Nyborg (Cnyborg) 15. okt 2007 kl. 22:24 (CEST)