Lund Historielag: Forskjell mellom sideversjoner

m
Teksterstatting – «Kategori:Foreninger» til «»
(kategorisering)
m (Teksterstatting – «Kategori:Foreninger» til «»)
 
(14 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
<onlyinclude>[[Bilde:Lundhistorielogo.JPG|thumb|venstre|Logo til Lund historie- og ættesogelag]]'''Lund historie- og ættesogelag''' ble stiftet 17. februar, år 2000 og er et historielag i [[Lund kommune]] i [[Rogaland]].
<onlyinclude>{{thumb|Lundhistorielogo.JPG|Logoen til Lund Historielag.}}
Det hadde i lengre tid vært et ønske om å starte et historielag i Lund. Den 17. februar 2000 var det et faktum. Fast møtested var de første åra i Bondestova til Lund Bygdemuseum og Kulturbank. Det første året ble laget ledet av et tim på tre personer, bestående av Anne Lise Henriksen, Toril Salvesen og Torbjørn Kjørmo. </onlyinclude>
'''[[Lund Historielag]]''' (tidligere: ''Lund historie- og ættesogelag'') ble stiftet 17. februar 2000 og er et historielag i [[Lund kommune]] i [[Rogaland]].
Det første ordinære årsmøte ble avholt 15. februar 2001. Torbjørn Kjørmo ble valgt til lagets første leder.
Torbjørn Kjørmo ledet Lund historie- og ættesogelag i tre år.
Børge Haga ble valgt til leder på årsmøtet i 2004. Børge Haga ledet laget i ett år.
Karl Eik ble valgt til leder på årsmøtet i 2005. Karl Eik ledet laget i tre år.
Einar Surdal ble valgt til leder på årsmøtet i 2008, og ledet Lund historie- og ættesogeleg i tre år.


Når Lund historie- og ættesogelag hadde vært i drift i to år hadde laget omtrent 50 medlemmer. Fire år etter hadde laget passert 100 medlemmer. Fire år etter det, var medlemstallet over 200. Denne utvikling viser at i en liten kommune som Lund er det mulig å ha et aktivt og livskraftig historielag. Stor aktivitet i laget krev mange medhjelpere, så det kan til tider være en utfordring å få med mange nok til de forskjellige tilstellinger.
Det hadde i lengre tid vært et ønske om å starte et historielag i Lund. Den 17. februar 2000 var det et faktum. Fast møtested var de første åra i Bondestova til Lund Bygdemuseum og Kulturbank. Det første året ble laget ledet av et team på tre personer, bestående av Anne Lise Henriksen, Toril Salvesen og Torbjørn Kjørmo. Laget utgir bladet [[Ætter-mål]].</onlyinclude>


Aktiviteten i Lund historie- og ættesogelag har vært og er stor. Medlemmene blir invitert til samling hver 2. uke gjennom hele året. Med unntak av de store helgene og i ferien. Det er stor forskjell på temaene på samlingene. ”Drøs”, med og uten tema er mye brukt. Da kommer medlemmer sammen og ”drøser” over gamle tider, ofte er der noen som tar notater. Mange ideer til videre arbeid i historielaget kommer fram på slike samlinger, samt at de er med på å skape et godt miljø blant medlemmene. Alle får komme til orde.
== Ledere ==
Det første ordinære årsmøtet ble avholdt 15. februar 2001. Torbjørn Kjørmo ble valgt til lagets første leder.


Den aktiviteten som betyr aller mest er utgivelse av det årlige [[Ætter-mål]].
*Torbjørn Kjørmo ledet Lund historie- og ættesogelag i tre år.
*Børge Haga ble valgt til leder på årsmøtet i 2004. Børge Haga ledet laget i ett år.
*Karl Eik ble valgt til leder på årsmøtet i 2005. Karl Eik ledet laget i tre år.
*Einar Surdal ble valgt til leder på årsmøtet i 2008, og ledet Lund historie- og ættesogelag i tre år.
*Karl Andreas Moen 2012-?
*Arnold Munthe Eik er leder pr. 2021.
 
== Aktiviteter ==
Da Lund historie- og ættesogelag hadde vært i drift i to år, hadde laget omtrent 50 medlemmer. Fire år etter hadde laget passert 100 medlemmer. Fire år etter det var medlemstallet over 200. Denne utviklingen viser at i en liten kommune som Lund er det mulig å ha et aktivt og livskraftig historielag. Stor aktivitet i laget krever mange medhjelpere, så det kan til tider være en utfordring å få med mange nok til de forskjellige tilstellinger.
 
Aktiviteten i historielaget har vært og er stor. Medlemmene blir invitert til samling hver andre uke gjennom hele året. Med unntak av de store helgene og i ferien. Det er stor forskjell på temaene på samlingene. ”Drøs”, med og uten tema, er mye brukt. Da kommer medlemmer sammen og ”drøser” over gamle tider, ofte er der noen som tar notater. Mange ideer til videre arbeid i historielaget kommer fram på slike samlinger, samt at de er med på å skape et godt miljø blant medlemmene. Alle får komme til orde.
 
== Ætter-mål ==
 
En viktig aktivitet er utgivelsen av det årlige [[Ætter-mål]]. Dette er et hefte på 60 – 70 sider i A5-format og inneholder artikler som er skrevet av medlemmer og andre med interesse for lokalhistorie. Artiklene kan bygge på muntlige fortellinger, skriftlige kilder, eller egne opplevelser. En redaksjonskomite arbeider med å tilrettelegge for utgivelse hver høst.  


Ætter-mål er et hefte på 60 – 70 sider i A5 format og inneholder artikler som er skrevet av medlemmer og andre med interesse for lokalhistorie. Artiklene kan bygge på muntlige fortellinger, skriftlige kilder, eller egne opplevelser. En redaksjonskomite arbeider med å tilrettelegge for utgivelse hver høst. Dette har blitt gjort hvert år i ti år.
Ætter-mål er et populært historiehefte og det trykkes i 700 eksemplarer. Heftet deles ut gratis til alle medlemmer og selges til andre interesserte.  
Ætter-mål er et populært historiehefte og det trykkes i 700 eksemplarer. Heftet deles ut gratis til alle medlemmer og selges til andre interesserte.  


Lund historie- og ættesogelag har også gitt ut tre bøker med stor lokalhistorisk verdi.
Andreas Steinberg var i mange år leder av redaksjonskomiteen for Ætter-mål. Han samlet også mye stoff.  


Den 1. boka ble utgitt den 12. august 2006 og heter ”Gjennom ringen”, av [[Pete Sanstøl]]. Pete Sanstøl var født på Moi og hadde sine første 10 leveår der. Pete Sanstøl var interessert i [[boksing]] og han gjorde boksing til sitt levebrød, i en mannsalder.
== Bøker ==
 
Lund Historielag har gitt ut fem bøker:
 
Den 1. boka ble utgitt den 12. august 2006 og heter ”Gjennom ringen”, av [[Pete Sanstøl]]. Pete Sanstøl var født på Moi og hadde sine første 10 leveår der. Pete Sanstøl var interessert i [[boksing]], og han gjorde sporten til sitt levebrød, i en mannsalder.


2. bok ble utgitt i februar 2008 og heter ”Ørnereiret”, av [[Harald Polden]]. Boka er en fortelling av en fangstmann som fartet mye omkring i naturen, i distriktet og han hadde mange naturopplevelser. Disse turene og naturopplevelsene forteller han på en interessant måte, slik at leseren føler at han er med på turen.
2. bok ble utgitt i februar 2008 og heter ”Ørnereiret”, av [[Harald Polden]]. Boka er en fortelling av en fangstmann som fartet mye omkring i naturen, i distriktet og han hadde mange naturopplevelser. Disse turene og naturopplevelsene forteller han på en interessant måte, slik at leseren føler at han er med på turen.


3. bok ble utgitt i oktober 2010 og heter. ”Huset ved Lake Hendricks”, av [[Alvera Johnson Westberg]]. Boka er en fortelling om en utvandrerfamilie fra Lund, som reiste til Amerika i 1870 årene. Den er en interessant lesning også for andre enn de med tilknytning til Lund. Det fortelles om de mange utfordringene som de møtte på veien til prærien og de store slettene. Kontakten med indianerne, oppbygningen av lokalsamfunnet og naturkatastrofer som præriebranner m.m.
3. bok ble utgitt i oktober 2010 og heter. ”Huset ved Lake Hendricks”, av [[Alvera Johnson Westberg]]. Boka er en fortelling om en utvandrerfamilie fra Lund som reiste til Amerika i 1870-årene. Det fortelles om de mange utfordringene som de møtte på veien til prærien og de store slettene. Kontakten med indianerne, oppbyggingen av lokalsamfunnet og naturkatastrofer som præriebranner m.m. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2018041648156}}.
 
4. bok ble utgitt i 2017: «Sånn gjorde me det før» sammen med Lund bondelag. Det er ei bok med fotografier fra landbruket i bygda de siste godt og vel 100 år. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2020112548653}}. 
 
5. bok kom i 2019: "Sånn hadde me det før". Fotografier fra dagliglivet i bygda de siste 100-150 år. {{nb.no|NBN:no-nb_digibok_2020070848524}}.
 
== Kilder og litteratur ==
 
*Opplysninger fra laget, 2019 (Landslaget for lokalhistories lagsundersøkelse).
 
== Eksterne lenker ==
 
*[https://lundhistorielag.no/ Hjemmeside]
 
[[Kategori:Historielag]]


Ætter-mål, alle årganger og alle tre bøkene har historielaget for salg.
[[Kategori:Lund kommune]]
[[Kategori:Historielag i Rogaland]]
[[Kategori:Etableringer i 2000]]
[[Kategori:Foreninger i Lund kommune]]
{{F1}}
{{F1}}
{{bm}}