Maran Ata: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
Utdrag, F-merking
(kort avsnitt om teologien)
(Utdrag, F-merking)
(5 mellomliggende versjoner av en annen bruker er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Maran Ata''' (arameisk bønnerop: ''Vår herre, kom!'') er en karismatisk [[kristen]] bevegelse som har sin bakgrunn i en splittelse innen den [[Norsk|norske]] [[Pinsebevegelsen|pinsebevegelsen]] i [[1957]]. Den første menigheten ble dannet i [[Skien]] i [[1958]]. Fra [[1960]] hadde bevegelsen et eget organ: Maran Ata-bladet. Predikanten [[Aage Samuelsen]] var fram til [[1966]] den fremste lederen.  
<onlyinclude>{{thumb|Maranata.jpg|Forsida på første utgave av Maran Ata Bladet i 2020.|Kenneth Kiplesund}}
'''[[Maran Ata]]''' (arameisk bønnerop: ''Vår herre, kom!'') er en karismatisk [[kristen]] bevegelse som har sin bakgrunn i en splittelse innen den [[Norsk|norske]] [[Pinsebevegelsen|pinsebevegelsen]] i [[1957]]. Den første menigheten ble dannet i [[Skien]] i [[1958]]. Fra [[1960]] hadde bevegelsen et eget organ: Maran Ata-bladet. Predikanten [[Aage Samuelsen]] var fram til [[1966]] den fremste lederen. Bevegelsen har et samarbeidsorgan for de lokale menighetene og det [[Maran_Ata#Sommerstevne_i_Seljord|årlige stevnet]] som arrangeres i [[Seljord kommune|Seljord]]: Maran Ata Norge. 


Det praktiseres bare [[dåp]] på grunnlag av personlig bekjennelse av kristen tro, på samme vis som i pinsebevegelsen. Også på mange andre områder har teologien i Maran Ata store likheter med pinsebevegelsen.
Det praktiseres bare [[dåp]] på grunnlag av personlig bekjennelse av kristen tro, på samme vis som i pinsebevegelsen. Også på mange andre områder har teologien i Maran Ata store likheter med pinsebevegelsen.</onlyinclude> 


Også i [[Sverige]] (startet av blant andre [[Arne Imsen]]) og [[Danmark]] finnes det en gren av Maran Ata.   
Også i [[Sverige]] (startet av blant andre [[Arne Imsen]]) og [[Danmark]] finnes det en gren av Maran Ata.   
[[Fil:Maranata.jpg|miniatyr|Forside på første utgave av Maran Ata Bladet i 2020. Foto: Kenneth Kiplesund]]
 


== Lokale menigheter ==
== Lokale menigheter ==
Bevegelsen hadde tidligere lokale menigheter over store deler av Norge. I dag er det bare [[Oslo]], [[Mandal]] og [[Stavanger]] igjen. Nedenfor følger en beskrivelse over noen av disse.  
Bevegelsen hadde tidligere lokale selvstyrte menigheter over store deler av Norge. I dag er det bare [[Oslo]], [[Mandal]] og [[Stavanger]] igjen. Nedenfor følger en beskrivelse over noen av disse.  


=== Skien ===
=== Skien ===
Linje 21: Linje 22:


=== Bergen ===
=== Bergen ===
I [[Bergen]] ble det etablert menighet i mars [[1961]], høsten [[1996]] tok de navnet [[Evangeliekirken]], og er fra [[2005]] en del av pinsebevegelsen.   
I [[Bergen]] ble det etablert menighet i mars [[1961]], høsten [[1996]] tok de navnet [[Evangeliekirken]], og er fra [[2005]] en del av pinsebevegelsen. Menigheten er fortsatt med i arbeidet omkring det årlige stevnet i Seljord, og sitter også i styret for Maran Ata Norge.   


=== Haugesund ===
=== Haugesund ===
Linje 27: Linje 28:


=== Sandefjord ===
=== Sandefjord ===
Det var virksomhet i regi av Maran Ata [[Sandefjord|her]] på [[1960-tallet]]. Etter 1963 ble menigheten oppløst. En ny menighet ble opprettet på [[1970-tallet]], og mange av medlemmene gikk inn her: Sandefjord Frie Forsamling, ledet av Torgeir Hansen.
Det var virksomhet i regi av Maran Ata [[Sandefjord|her]] på [[1960-tallet]]. Etter 1963 ble menigheten oppløst. En ny menighet ble opprettet på [[1970-tallet]], og mange av medlemmene gikk inn her: Sandefjord Frie Forsamling, ledet av Torgeir Hansen. Hansen døde i [[2016]].


=== Gjøvik ===
=== Gjøvik ===
Menigheten i [[Gjøvik]] ble stiftet på 1960-tallet. I [[1969]] ble det utført flere dåpshandlinger. På [[1970-tallet]] etablerte menigheten kontakt med Maran Ata-menigheten i Stockholm (Imsen), og forbindelsen med menighetene i Norge ebbet ut. Etter en tid ble også samarbeidet med Sverige brutt. Dette førte til en splittelse i menigheten i [[1975]]. I [[2017]] ble menighetens forsamlingslokale lagt ut for salg.
Menigheten i [[Gjøvik]] ble stiftet på 1960-tallet. I [[1969]] ble det utført flere dåpshandlinger. På [[1970-tallet]] etablerte menigheten kontakt med Maran Ata-menigheten i [[Stockholm]] (Arne Imsen), og forbindelsen med menighetene i Norge ebbet ut. Etter en tid ble også samarbeidet med Sverige brutt. Dette førte til en splittelse i menigheten i [[1975]], og en gruppe brøt ut og dannet den frittstående [[menigheten Pilgrimsfolket]]. I [[2017]] ble Maran Ata-menighetens forsamlingslokale lagt ut for salg.


=== Ålesund ===
=== Ålesund ===
Linje 55: Linje 56:
Sørarnøy i [[Gildeskål]] hadde også en gruppering av Maran Ata-folk. Olav Haugen var leder. Møtevirksomheten i [[Alta]] ble ledet av Rolf Haagensen. Han og familien skaffet en bil som ble brukt til evangelisering i [[Nord-Norge]].
Sørarnøy i [[Gildeskål]] hadde også en gruppering av Maran Ata-folk. Olav Haugen var leder. Møtevirksomheten i [[Alta]] ble ledet av Rolf Haagensen. Han og familien skaffet en bil som ble brukt til evangelisering i [[Nord-Norge]].


I [[Sørreisa kommune|Sørreisa]] i [[Troms]] ble det etablert en menighet i 1964. De skaffet et eget lokale som ble innviet av Aage Samuelsen samme år. Lederskapet bestod av Jarle Skogheim og Ivar Pedersen. Virksomheten lå en tid nede, men ble tatt opp igjen i [[2015]] av Torgeir Hansen, som hadde bakgrunn fra Sandefjord Frie Forsamling. Hansen døde i [[2016]].
I [[Sørreisa kommune|Sørreisa]] i [[Troms]] ble det etablert en menighet i 1964. De skaffet et eget lokale som ble innviet av Aage Samuelsen samme år. Lederskapet bestod av Jarle Skogheim og Ivar Pedersen. Virksomheten lå en tid nede, men ble tatt opp igjen i [[2015]] av Torgeir Hansen, som hadde bakgrunn fra Sandefjord Frie Forsamling. Menigheten er i dag ikke en del av Maran Ata.


== Sommerstevne i Seljord ==
== Sommerstevne i Seljord ==
Linje 83: Linje 84:
[[Kategori:Danmark]]
[[Kategori:Danmark]]
[[Kategori:Sverige]]
[[Kategori:Sverige]]
{{bm}}
{{F2}}
Veiledere, Administratorer
172 820

redigeringer

Navigasjonsmeny