Maridalen (Oslo): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(Noen tillegg)
Linje 1: Linje 1:
'''Maridalen''' er et dalføre i [[Oslo]]. Det ligger i [[Nordmarka]], og strekker seg fra [[Maridalsvannet]] og nordover. Gjennom dalen renner [[Dausjøelva]] med tilløp og de nordøstre tilløpene til Maridalsnvannet. Det er bare spredt bebyggelse i området, som i 2005 hadde 592 innbyggere.  
'''Maridalen''' er et dalføre i [[Oslo]]. Det ligger i [[Nordmarka]], og strekker seg fra [[Maridalsvannet]] og nordover. Gjennom dalen renner [[Dausjøelva]] med tilløp og de nordøstre tilløpene til Maridalsvannet. Det er bare spredt bebyggelse i området, som i 2005 hadde 592 innbyggere.  


Dalen har navn etter den hellige Margareta, og ned nordenden av Maridalsvannet finner man ruinene av [[Margaretakirken]] fra rundt [[1250]]. Rett ved denne ligger [[Maridalen kapell]] fra [[1900]].  
Dalen har navn etter den hellige Margareta, og ved nordenden av Maridalsvannet finner man ruinene av [[Margaretakirken]] fra rundt [[1250]]. Rett ved denne ligger [[Maridalen kapell]] fra [[1900]]. I middelalderen gikk pilegrimsveien fra Oslo til Nidaros gjennom Maridalen. Vi vet at det var 18 gårder i Maridalen da [[Svartedauen]] kom dit i 1349. Etter pesten var det bare Øvre Brekke som fremdelels var bebodd.  


[[Gjøvikbanen]] går gjennom dalen, i lia på østsida.  
I 1791-1793 bygget Peder Anker [[Ankerveien]] fra [[Bogstad]] til [[Hammeren]], og seinere fullførte hans svigersønn Herman Wedel veien til [[Hakedals verk]]. Dagens [[Maridalsvei]] ble bygget i 1901 og går langs på vestsiden av vannet fra Hammeren.
 
[[Gjøvikbanen]] går gjennom dalen, i lia på østsida.
 
Maridalen er i dag et fredelig jordbruksområde, men det har vært drevet forskjellige typer industri her også. Det var for eksempel sagbruk på [[Brekke]] i 1650, og smeltehytte fra 1575. Christiania Uldspinderi ble bygget ved [[Vaggestein]] i 1888 og drevet til 1910. Sortkrutt ble produsert på [[Skar]] fra 1861. 


Dalen har siden [[2001]] vært et landskapsvernområde.  
Dalen har siden [[2001]] vært et landskapsvernområde.  
Linje 10: Linje 14:


* {{SNL-artikkel|http://snl.no/Maridalen|Maridalen}}
* {{SNL-artikkel|http://snl.no/Maridalen|Maridalen}}
* Hindbjørgmo, Jahnsen og Rasch-Engh (red.) 1972: ''Kom til den fagre Maridal'', utgitt av Maridalens venner og Maridalen skole


[[Kategori:Oslomarka]]
[[Kategori:Oslomarka]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Daler]]
[[Kategori:Daler]]

Sideversjonen fra 13. mai 2009 kl. 15:23

Maridalen er et dalføre i Oslo. Det ligger i Nordmarka, og strekker seg fra Maridalsvannet og nordover. Gjennom dalen renner Dausjøelva med tilløp og de nordøstre tilløpene til Maridalsvannet. Det er bare spredt bebyggelse i området, som i 2005 hadde 592 innbyggere.

Dalen har navn etter den hellige Margareta, og ved nordenden av Maridalsvannet finner man ruinene av Margaretakirken fra rundt 1250. Rett ved denne ligger Maridalen kapell fra 1900. I middelalderen gikk pilegrimsveien fra Oslo til Nidaros gjennom Maridalen. Vi vet at det var 18 gårder i Maridalen da Svartedauen kom dit i 1349. Etter pesten var det bare Øvre Brekke som fremdelels var bebodd.

I 1791-1793 bygget Peder Anker Ankerveien fra Bogstad til Hammeren, og seinere fullførte hans svigersønn Herman Wedel veien til Hakedals verk. Dagens Maridalsvei ble bygget i 1901 og går langs på vestsiden av vannet fra Hammeren.

Gjøvikbanen går gjennom dalen, i lia på østsida.

Maridalen er i dag et fredelig jordbruksområde, men det har vært drevet forskjellige typer industri her også. Det var for eksempel sagbruk på Brekke i 1650, og smeltehytte fra 1575. Christiania Uldspinderi ble bygget ved Vaggestein i 1888 og drevet til 1910. Sortkrutt ble produsert på Skar fra 1861.

Dalen har siden 2001 vært et landskapsvernområde.

Litteratur