Matthias Conrad Peterson

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 16. mai 2008 kl. 13:47 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: <onlyinclude>'''Matthias Conrad Peterson''' (født 1761, død 1833) er kjent som den første som feiret 17. mai (grunnlovsdag) offentlig, noe han gjorde i Trondheim i [[181...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Matthias Conrad Peterson (født 1761, død 1833) er kjent som den første som feiret 17. mai offentlig, noe han gjorde i Trondheim i 1815.

Han ble født i Slesvig i Danmark. Faren var skomaker, og døde tidlig. Gutten kom under streng tukt, og man mener at hans engasjement for frihet og mot despoti kommer fra denne perioden i hans liv. I 1782 kom han til Trondheim, hvor han ble resten av livet. Han jobbet i forskjellige bedrifter, inntil han i 1818 fikk egen handelsbevilling. Innen det hadde han giftet seg inn i en god familien. Gjennom sin handelsvirksomhet startet han kimen til børsvirksomhet i Trondheim, og han satt i direksjonen til Norges Bank fra etableringen i 1816.

Fra 1790 gjorde han seg bemerket som skribent i aviser, og i 1795 ble han redaktør for Adresseavisa. Han hadde en muntlig uttrykksform som fornyet språket i pressen, og han var en kompromissløs tilhenger av trykkefrihet. Peterson var en stor tilhenger av Grunnlovens § 100 om ytringsfrihet, og da det gjennom kongelige resolusjoner ble gjort innstramminger ble han tiltalt for sin ordbruk mot Karl III Johan. Saken verserte i rettssystemet i to år, og Peterson risikerte landsforvisning. Til slutt ble han frifunnet i Høyesterett.

Allerede i 1815 begynte han med feiring av grunnlovsdagen. I 1826 tok han så initiativet til det første borgertoget, og sørget for kanonsalutt og samling på Ilevolden. I 1997 ble det reist en bauta i Ilaparken til minne om feiringen.