Minnestøtten i Asker: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(formatert)
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
{{under arbeid}}
'''[[Minnestøtten i Asker]]''' er et minnesmerke over [[Asker]]s falne under den [[annen verdenskrig]], plassert ved [[Kirkeveien (Asker)|Kirkeveien]] vis-à-vis [[Asker kirke]]. Minnestøtten er basert på Asker-kunstneren [[Joseph Grimeland]]s vinnerutkast og utført av steinhuggere fra [[Heggedal]], og ble avduket av [[kronprins Olav]] 15. mai 1947. Minnestøtten ble oppført etter et vedtak i Asker formannskap, og en komité med høyesterettsadvokat Arvid Fossum som sekretær stod for forarbeidet. Midler ble skaffet til veie ved en innsamling i Askers befolkning. På minnestøtten er inngravert navnet på Asker-folk som falt under krigen. Inntil 1995 var det inngravert 32 navn på støtten. Det året ble to nye navn inngravert: [[Arne Gunnestad]] og [[Ivar Olaus Solum]]. Begge var fra Asker, men arbeidet ved jernbanen i [[Drammen]], der de ble arrestert i juni 1943 etter å ha ledet tyske godsvogner inn på feil spor og tømt dem for innholdet. Deres kolleger ønsket opprinnelig ikke at navnene skulle finnes på et minnesmerke i Asker. Hvert år er det høytideligheter ved minnestøtten både på [[17. mai]] og på frigjøringsdagen [[8. mai]].  
'''[[Minnestøtten i Asker]]''' er et minnesmerke over [[Asker]]s falne under den [[annen verdenskrig]], plassert ved [[Kirkeveien (Asker)|Kirkeveien]] vis-à-vis [[Asker kirke]]. Minnestøtten er basert på Asker-kunstneren [[Joseph Grimeland]]s vinnerutkast og utført av steinhuggere fra [[Heggedal]], og ble avduket av [[Olav V|kronprins Olav]] 15. mai 1947. Minnestøtten ble oppført etter et vedtak i Asker formannskap, og en komité med høyesterettsadvokat Arvid Fossum som sekretær stod for forarbeidet. Midler ble skaffet til veie ved en innsamling i Askers befolkning. På minnestøtten er inngravert navnet på Asker-folk som falt under krigen. Inntil 1995 var det inngravert 32 navn på støtten. Det året ble to nye navn inngravert: [[Arne Gunnestad]] og [[Ivar Olaus Solum]]. Begge var fra Asker, men arbeidet ved jernbanen i [[Drammen]], der de ble arrestert i juni 1943 etter å ha ledet tyske godsvogner inn på feil spor og tømt dem for innholdet. Deres kolleger ønsket opprinnelig ikke at navnene skulle finnes på et minnesmerke i Asker. Hvert år er det høytideligheter ved minnestøtten både på [[17. mai]] og på frigjøringsdagen [[8. mai]].  


– Se også okkupasjonstiden.
– Se også okkupasjonstiden.

Sideversjonen fra 8. aug. 2016 kl. 11:14

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Minnestøtten i Asker er et minnesmerke over Askers falne under den annen verdenskrig, plassert ved Kirkeveien vis-à-vis Asker kirke. Minnestøtten er basert på Asker-kunstneren Joseph Grimelands vinnerutkast og utført av steinhuggere fra Heggedal, og ble avduket av kronprins Olav 15. mai 1947. Minnestøtten ble oppført etter et vedtak i Asker formannskap, og en komité med høyesterettsadvokat Arvid Fossum som sekretær stod for forarbeidet. Midler ble skaffet til veie ved en innsamling i Askers befolkning. På minnestøtten er inngravert navnet på Asker-folk som falt under krigen. Inntil 1995 var det inngravert 32 navn på støtten. Det året ble to nye navn inngravert: Arne Gunnestad og Ivar Olaus Solum. Begge var fra Asker, men arbeidet ved jernbanen i Drammen, der de ble arrestert i juni 1943 etter å ha ledet tyske godsvogner inn på feil spor og tømt dem for innholdet. Deres kolleger ønsket opprinnelig ikke at navnene skulle finnes på et minnesmerke i Asker. Hvert år er det høytideligheter ved minnestøtten både på 17. mai og på frigjøringsdagen 8. mai.

– Se også okkupasjonstiden.


Koordinater: 59.84322439896489° N 10.438884996352343° Ø