Mork (Lørenskog)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. nov. 2013 kl. 15:56 av Kallrustad (samtale | bidrag) (lenke)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mork er en tidligere gård i Lørenskog kommune som mer eller mindre tilsvarer dagens Losby. Navnet, som betyr skog, er gammelt og viser at Mork må ha vært blant Lørenskogs eldste gårder. I sen vikingtid ble Losby utskilt som egen gård, og i middelalderen ble det resterende Mork delt i gårdene Vestmork og Østmork, hvis gamle uttale er væ`ssmårk og ø`ssmårk.

Gårdene var selvstendige bruk inntil første halvdel av 1800-tallet, men fra 1855 inngikk de i Losby Bruk, og i dag er det ikke lenger spor etter dem. Vestmork omfattet trolig den nordvestre delen av den nåværende matrikkelenheten Losby, og tunet lå der hvor det i senere tid har vært bilverksted, vest for brukets stall- og fjøsbygning. Østmork omfattet jorda øst for elva, og husene lå på en bakketopp der. Vestmorks eiere er ikke kjent før 1600-tallet, da det stort sett var borgere som eide gården. Fra 1660, med opphold 17171726, hadde Vestmork og Losby felles eiere. Østmork tilhørte i middelalderen Korskirken i Oslo, og gården fortsatte som kirkegods inntil trelastfirmaet G. Fossum & Co. i Fredrikstad ble eier i 1849. Fra 1855 hadde også Østmork samme eiere som Losby.


0230 Lorenskog komm.png Mork (Lørenskog) er basert på en artikkel publisert i Lørenskog leksikon og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.