Mortensmesse: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Nedgraderer til F1, da dagen for lengst er over. Vi ses igjen neste år? Utvid gjerne artikkelen til den tid.)
m (Robot: Legger til {{Bm}})
(12 mellomliggende versjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{leksikon|Mortensmesse}}
{{leksikon|Mortensmesse}}
<onlyinclude>{{thumb|Sankt Martin detalj.jpg|Sankt Martin med tiggeren avbildet på alteret i Løgumskloster kirke i Danmark.|Wolfgang Sauber|2008}}
'''[[Mortensmesse]]''', [[11. november]], er en hovedsakelig [[Katolsk kristendom|katolsk]] kirkelig høytid til minne om Martin av Tours, en fransk biskop og helgen som ble født i år 316 og døde i år 397. Han skal ifølge legenden bare motvillig ha akseptert å bli biskop av Tours - det fortelles for eksempel at han gjemte seg i en gåseflokk for å slippe unna. Gjessene avslørte ham, og dette skal ifølge folkelig overlevering være opphavet til skikken med «mortensgås», som i dag (2000-tallet) er populær blant annet i [[Skåne]], [[Danmark]], [[Tyskland]] og [[Frankrike]].


 
I norsk sammenheng er minnedagen avmerket på [[primstav]]en med (bispe)stav, gås eller gris.</onlyinclude> Også i Norge spiste man gås denne dagen (sannsynligvis en skikk «importert» fra Danmark), eller kanskje mer alminnelig mortens-stek av svin<ref>Alver 1981:96</ref>. Brynjulf Alver siterer tradisjon fra Seljord (sannsynligvis fra presten [[Hans Jacob Wille|H. J. Willes]] opptegnelser fra Seljord i 1786):
[[Bilde:Sankt Martin detalj.jpg|thumb|Sankt Martin med tiggeren avbildet på alteret i Løgumskloster kirke i Danmark. Foto av Wolfgang Sauber 2008.]]<onlyinclude>'''[[Mortensmesse]]''', 11. november, er en hovedsakelig [[Katolsk kristendom|katolsk]] kirkelig høytid til minne om Martin av Tours, en fransk biskop og helgen som døde omkring år 400. Han skal ifølge legenden bare motvillig ha akseptert å bli biskop av Tours - det fortelles for eksempel at han gjemte seg i en gåseflokk for å slippe unna. Gjessene avslørte ham, og dette skal ifølge folkelig overlevering være opphavet til skikken med «mortensgås», som i dag (2000-tallet) er populær blant annet i Skåne, Danmark, Tyskland og Frankrike.
 
I norsk sammenheng er minnedagen avmerket på primstaven med (bispe)stav, gås eller gris.</onlyinclude> Også i Norge spiste man gås denne dagen (sannsynligvis en skikk «importert» fra Danmark), eller kanskje mer alminnelig mortens-stek av svin<ref>Alver 1981:96</ref>. Brynjulf Alver siterer tradisjon fra Seljord (sannsynligvis fra presten [[Hans Jacob Wille|H. J. Willes]] opptegnelser fra Seljord i 1786):


<blockquote>
<blockquote>
Linje 10: Linje 9:
</blockquote>
</blockquote>


<onlyinclude>Sankt Martin er skytshelgen for mange yrkesgrupper (blant annet soldater, kavalerister, hesteskomakere, [[Leksikon:Bøkker|bøkker]]e og så videre). I tillegg er han skytshelgen for tiggere, fattige og andre trengende, og det er kanskje derfor Mortensmesse har vært en dag for å dele av sitt overskudd til de som ikke har det så godt.</onlyinclude>
<onlyinclude>Sankt Martin er ikke bare Frankrikes skytshelgen, men også skytshelgen for mange yrkesgrupper (blant annet soldater, kavalerister, hesteskomakere, [[Leksikon:Bøkker|bøkker]]e og så videre). I tillegg er han skytshelgen for tiggere, fattige og andre trengende, og det er kanskje derfor Mortensmesse har vært en dag for å dele av sitt overskudd til de som ikke har det så godt.</onlyinclude>


Vær for vinteren kunne leses Mortensmessedagen - for eksempel mente man i Østfold at om det var kaldt denne dagen så ville det komme milde dager før jul<ref>Alver 1981:97</ref>.
Vær for vinteren kunne leses Mortensmessedagen - for eksempel mente man i [[Østfold]] at om det var kaldt denne dagen så ville det komme milde dager før jul<ref>Alver 1981:97</ref>. I [[Elverum]] hadde man følgende regle:
::''<br />Er denne dagen våt, blir vinteren slem.<br />Er Mortensdag klar, blir vinteren hard.''<ref>Hodne 1994:52</ref>


== Fotnoter ==
== Fotnoter ==
Linje 19: Linje 19:
== Kilder ==
== Kilder ==
* Alver, Brynjulf 1981: ''Dag og merke'', Universitetsforlaget
* Alver, Brynjulf 1981: ''Dag og merke'', Universitetsforlaget
* Hodne, Ørnulf. ''Gamle folkelige værvarsler. 1700 værtegn fra hele landet''. Cappelen, 1994.
* [http://snl.no/Martin_av_Tours «Martin av Tours» i Store Norske Leksikon.]
*[http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5rtensafton Wikipedia (svensk): «Mårtensafton», besøkt 10/11 11.]
*[http://sv.wikipedia.org/wiki/M%C3%A5rtensafton Wikipedia (svensk): «Mårtensafton», besøkt 10/11 11.]
* Wille, H.J. 1786: ''Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld i Øvre-Tellemarken i Norge'', Gyldendals Forlag, Kjøbenhavn.
* Wille, H.J. 1786: ''Beskrivelse over Sillejords Præstegjeld i Øvre-Tellemarken i Norge'', Gyldendals Forlag, Kjøbenhavn.
{{F1}}
{{ikke koord}}
{{Bm}}


[[Kategori:Kristne høgtider og merkedager]]
[[Kategori:Kristne høgtider og merkedager]]
[[Kategori:Dager i november]]
[[Kategori:Helgenfester]]
{{F1}}
[[Kategori:Helgener]]
[[Kategori:Merkedager i november]]
[[Kategori:Frankrike]]
[[Kategori:300-tallet]]

Sideversjonen fra 12. mar. 2024 kl. 14:34

Sankt Martin med tiggeren avbildet på alteret i Løgumskloster kirke i Danmark.
Foto: Wolfgang Sauber (2008).

Mortensmesse, 11. november, er en hovedsakelig katolsk kirkelig høytid til minne om Martin av Tours, en fransk biskop og helgen som ble født i år 316 og døde i år 397. Han skal ifølge legenden bare motvillig ha akseptert å bli biskop av Tours - det fortelles for eksempel at han gjemte seg i en gåseflokk for å slippe unna. Gjessene avslørte ham, og dette skal ifølge folkelig overlevering være opphavet til skikken med «mortensgås», som i dag (2000-tallet) er populær blant annet i Skåne, Danmark, Tyskland og Frankrike.

I norsk sammenheng er minnedagen avmerket på primstaven med (bispe)stav, gås eller gris. Også i Norge spiste man gås denne dagen (sannsynligvis en skikk «importert» fra Danmark), eller kanskje mer alminnelig mortens-stek av svin[1]. Brynjulf Alver siterer tradisjon fra Seljord (sannsynligvis fra presten H. J. Willes opptegnelser fra Seljord i 1786):

Da slagter man Grisen, og spiser den til Marteins-Mess-Steg.

Sankt Martin er ikke bare Frankrikes skytshelgen, men også skytshelgen for mange yrkesgrupper (blant annet soldater, kavalerister, hesteskomakere, bøkkere og så videre). I tillegg er han skytshelgen for tiggere, fattige og andre trengende, og det er kanskje derfor Mortensmesse har vært en dag for å dele av sitt overskudd til de som ikke har det så godt.

Vær for vinteren kunne leses Mortensmessedagen - for eksempel mente man i Østfold at om det var kaldt denne dagen så ville det komme milde dager før jul[2]. I Elverum hadde man følgende regle:


Er denne dagen våt, blir vinteren slem.
Er Mortensdag klar, blir vinteren hard.
[3]

Fotnoter

  1. Alver 1981:96
  2. Alver 1981:97
  3. Hodne 1994:52

Kilder