Østfold

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Østfold
Grensesten med kong Haakon 7.s monogram ved RV 120 på grensen mellom Enebakk (Akershus) og Hobøl (Østfold). Foto: Siri Johannessen (2016). .
Fylkesnummer 01
Basisdata
Adm.senter Sarpsborg
Areal 4180.68  km²
Andel land 3920.58  km²
Andel vann 260.1  km²
Folketall 295 420 (2018)
Internettside Internettside
Grensesten H7-monogram Hobøl-Enebakk.JPG
Grensesten med kong Haakon 7.s monogram ved RV 120 på grensen mellom Enebakk (Akershus) og Hobøl (Østfold).
Foto: Siri Johannessen (2016).
.

Østfold er fylket lengst syd-øst i Norge. Det grenser til Sverige i øst, Akershus i nord og Vestfold på den andre siden av Oslofjorden i vest.

Fylket er 4 184 km² stort og har seks byer - Askim, Fredrikstad, Halden, Moss, Mysen og Sarpsborg. I norsk målestokk er Østfoldlandskapet relativt flatt, med Slavasshøgda 336 m.o.h. som høyeste topp. Østfold hører inn under Borgarting lagmannsrett og Borg bispedømme, og var tidligere inndelt i Moss fogderi, Rakkestads fogderi og Idde og Markers fogderi.

Det gamle navnet på fylket var Smaalenenes Amt. Navnet Østfold ble av Stortinget i 1918 vedtatt innført som offisielt fra 1. januar 1919. Det er også sporadisk brukt i eldre tid. Det het av og til i sagalitteraturen at skip fra Vestfold reiste aust yfir Foldina, 'øst over Folden (Oslofjorden)' eller kom firir austan Foldina 'til østsiden av Folden'. Som stedsnavn finnes det i et domsbrev fra 1543 med formen Østerf[o]llen. Det var et politisk ønske om å gripe så langt tilbake som mulig før dansketiden som gjorde at men gikk til det spekulative men eldre Østfold framfor det noe yngre men sikre Borgersyssel.

1. januar 2020 ble Buskerud, Akershus og Østfold slått sammen til det nye Viken fylke, men alt 1. januar 2024 ble de gamle fylkene gjenoppretta.

Kommuner i Østfold

Motiv fra fylkesgrensa mellom Østfold og Akershus ved Hobøl/Ski kommuner.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

Lista under omfatter kommunene som eksisterte per 31. desember 2019, den siste dagen Østfold var eget fylke før sammenslåingen til Viken. Det er lagt til kommentarer om endringer som skjedde 1. januar 2020.

Byene i Østfold

Byene i Østfold er relativt små. Den største byen er Fredrikstad med litt over 70 000 innbyggere. Fredrikstad er med dette Norges 6. største by. Sarpsborg og Fredrikstad har vokst så mye sammen at Statistisk Sentralbyrå regner det som ett tettsted. og er med nesten 100 000 innbyggere Norges 5. mest folkerike distrikt; distriktet kalles Nedre Glomma.

Østfold er med seks byer et av Norges mest byrike fylker.

Rekkefølge etter innbyggertall

Organisasjonsliv

Nedre Glomma kystlag og Jeløya kystlag holder til i fylket.

Galleri

Eksterne lenker


Creative Commons License Denne artikkelen er helt eller delvis basert på artikkelen «Østfold» fra Wikipedia på bokmål og riksmål og kan kopieres, distribueres og/eller endres slik det er angitt i lisenstekst for cc-by-sa 3.0. For en liste over bidragsytere til den opprinnelige artikkelen, se endringshistorikk knyttet til den opprinnelige artikkelen. For en liste over bidragsytere til denne versjonen, se endringshistorikk knyttet til denne siden.
Artikkelen bør gjennomgås med tanke på tilpasninger til lokalhistoriewiki.no. Se Hjelp:Forskjeller fra Wikipedia for mer informasjon.