Murukleiven: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(Ny side: {{under arbeid}} Tov Johannesen Murukleiven var fra Telemark. Han var i sin samtid en kjent stortyv. == Bakgrunn og familien == Det finnes flere kilder som angir at Murukleiven ska...)
 
Ingen redigeringsforklaring
Linje 7: Linje 7:
Murukleiven skal ha bodd hjemme hos foreldrene til han ble 15 år. Da tok han tjeneste på ulike gårder i Heddal i seks år og senere også et år i [[Sauland]] i [[Hjartdal]].  
Murukleiven skal ha bodd hjemme hos foreldrene til han ble 15 år. Da tok han tjeneste på ulike gårder i Heddal i seks år og senere også et år i [[Sauland]] i [[Hjartdal]].  


I en etterlysning av Murukleiven finnes også en beskrivelse av hvordan han skal ha sett ut.  
I en etterlysning av Murukleiven fra august 1814 finnes en beskrivelse av hvordan han skal ha sett ut: mørkt hår, blå øyne, "temmelig" høyde og sped kroppsbygning. Han skal også ha fått to skudd gjennom det ene låret og arr eter hugg med en øks på venstre skulder.


== Militær karriere ==
== Militære karriere ==
Tov ble innrullert som mening i 7. musketerkompani i mars 1801 for 8 års tjeneste i det sønnenfjelske gevorbne infanteriregiment. Hjemstedet ble oppgitt å være en husmannsplass under gården Holla i Heddal
Tov ble innrullert som mening i 7. musketerkompani i mars 1801 for 8 års tjeneste i det sønnenfjelske gevorbne infanteriregiment. Hjemstedet ble oppgitt å være en husmannsplass under gården Holla i Heddal
I 1808 rømte Tov og to andre soldater fra regimentet som var forlagt i [[Enningdalen]] nær [[Halden]]. Årsaken til rømningen var at en rekke tyverier som Murukleiven hadde deltatt i i Heddal, var på vei til å bli oppdaget. Etter deserteringen oppholdt Tov seg noen uker i [[Hallingdal]] og [[Numedal]] før han dro tilbake til Heddal. Lensmannen i Heddal sporet han opp hos foreldrene sine, men han unnslapp. Han flyktet over til Hallingdal, men der ble han arrestert av lensmannen i Ål. Etter noen uker klarte han å rømme fra arresten og vandret videre til Sauland. I løpet at denne tiden fortsatt han med tyveriene. Våren 1809 ble han fanget av lensmannen i Hjartdal og transportert tilbake til regimentet sitt i Halden. Murukleiven ble nå dømt ved krigsrett til spissrotgang, og at han skulle betale tilbake verdien av tyvgodset. I mai 1809 ble han ved kongelig resolusjon dømt til å arbeide i jern på [[Fredriksten festning]]. Han flyktet igjen. Nå fortsatte tyveritoktene og han stjal alt fra mat til klær, sølvtøy og andre verdisaker. Murukleiven var også etterlyst som voldsmann fordi han skal ved flere av rømningene ha skadet vaktene.
I 1808 rømte Tov og to andre soldater fra regimentet. Det var da forlagt i [[Enningdalen]] nær [[Halden]]. Årsaken til rømningen var at en rekke tyverier som Murukleiven hadde deltatt i i Heddal, var på vei til å bli oppdaget. Etter deserteringen oppholdt Tov seg noen uker i [[Hallingdal]] og [[Numedal]] før han dro tilbake til Heddal. Her ble han oppsporet av lensmannen i Heddal hos foreldrene sine. Tov unnslapp lensmannen og flyktet over til Hallingdal, men der ble han arrestert av lensmannen i Ål. Etter noen uker klarte han å rømme fra arresten og vandret videre til Sauland. I løpet at denne tiden fortsatt han med tyveriene. Våren 1809 ble han arrestert av lensmannen i Hjartdal og transportert tilbake til regimentet sitt i Halden. Murukleiven ble nå dømt ved krigsrett til [[spissrotgang]], og at han skulle betale tilbake verdien av tyvgodset. I mai 1809 ble han ved kongelig resolusjon dømt til å arbeide i jern på [[Fredriksten festning]]. Han flyktet igjen. Nå fortsatte tyveritoktene og han stjal alt fra mat til klær, sølvtøy og andre verdisaker. Murukleiven var også etterlyst som voldsmann fordi han skal ved flere av rømningene ha skadet vaktene.


== Tyverivirksomheten ==
== Tyverivirksomheten ==
I januar 1810 ble Murukleiven igjen tatt til fange, men også denne gangen rømmer han. Han klarte å file over bolten som holdt håndjernene sammen. Ved påsketider samme år arresteres han på nytt, men klarer å flykte og komme ut av fangejernene. Mange har sett seg lei Murukleivens tyverier og rømninger og rett etter nyttår 1812 starter det rettsak mot Murukleiven og hans medsammensvorne ved [[Nedre Telemark sorenskriveri]]. Rettsaken går uten Murukleiven og han ble dømt til å arbeide i jern på livstid.  
I januar 1810 ble Murukleiven igjen tatt til fange, men også denne gangen rømmer han. Han klarte å file over bolten som holdt håndjernene sammen. Ved påsketider samme år arresteres han på nytt, men klarer å flykte. Myndighetene var lei av Murukleivens tyverier og rømninger, og rett etter nyttår 1812 startet rettsak mot Murukleiven og hans medsammensvorne ved [[Nedre Telemark sorenskriveri]]. Rettsaken pågikk uten Murukleiven og han ble dømt til å arbeide i jern på livstid.  


Våren 1813 ble Murukleiven arrester i Heddal, igjen rømmer han.  
Våren 1813 ble Murukleiven arrester i Heddal, igjen rømmer han.