NEG 200 Broderfolk imellom: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
m (Larsma flyttet siden NEG 200 til NEG 200 Broderfolk imellom)
Ingen redigeringsforklaring
 
(8 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
[[Norsk etnologisk gransking]] spørrelister:
<onlyinclude>{{thumb|Minnesmerke Riksgrensen Morokulien.jpg|Minnesmerke (fredsmonument) fra 1914 plassert akkurat på riksgrensen mot Sverige ved Morokulien ([[Eidskog kommune|Eidskog]] og [[Eda kommun|Eda]] kommuner).|Stig Rune Pedersen|2008}}'''[[NEG 200 Broderfolk imellom]]''' er ei spørjeliste sendt frå [[Norsk etnologisk gransking]] i 2003 med tittel ''Broderfolk imellom''. Utsendarar var [[Norsk etnologisk gransking]], [[Norsk Folkemuseum]] og [[Nordiska Museet]] i samband med ei felles vandreutstilling.


Emne: [https://dms10.dimu.org/file/032wazTMdP6U Broderfolk imellom] (ekstern lenke til spørjelista)
== Introduksjonen til spørjelista ==
{{sitat|Den som besvarer listen er innforstått med at svaret blir arkivert (anonymt) og blir brukt av forskere i dag og i fremtiden. Den som svarer kan til enhver tid be  om å få svaret i retur eller makulert.


Utsendar: [[Norsk folkemuseum]], [[Nordiska museet]]
I 2005 er det 100 år siden unionsoppløsningen mellom Norge og Sverige. Da hadde de to landene hatt samme konge i 91 år. For å fortelle om forholdet mellom nordmenn og svensker i årene 1814-2005 skal Norsk folkemuseum i Oslo og Nordiska museet i Stockholm arrangere en felles utstilling. Utstillingen åpner i Oslo våren 2005 og flytter senere samme år til Stockholm.


Sendt dato: des. 2003
Likhetene mellom Norge og Sverige har alltid vært store, og kontakten mellom de to landene har vært betydningsfull opp gjennom historien. Vi har samarbeidet, kranglet, giftet oss med hverandre, arbeidet og handlet i hverandres land både før, under og etter unionstiden. Vi har i mange tilfeller hatt samme forutsetninger og begrensninger og gjør mye på samme måten, men tar også beslutninger som er helt forskjellige, for eksempel når det gjelder medlemskap i EU. På tross av likhetene fins det mange nasjonale stereotyper om hvordan svensker og nordmenn ”er".


Registrerte svar:
Som en del av forberedelsene til utstillingen sender Norsk etnologisk gransking og Nordiska museet ut en spørreliste til sine medarbeidere om temaet nordmenn og svensker. Svarene skal være et underlag når utstillingene skal fortelle om hvilke forestillinger vi har om hverandre, hva vi tror om hverandre og hvor mye – eller lite – vi vet om hverandre og hverandres land. Det er derfor viktig at du ikke bruker oppslagsbøker eller annet til hjelp når du besvarer spørrelisten.


Brukt i publikasjoner:
Spørrelistens utforming med nummererte spørsmål er tilpasset utstillingens innhold om nordmenns og svenskers oppfatninger om hverandre på forskjellige områder. Men som vanlig ber vi deg om å disponere svaret ditt som du vil og skrive helt fritt ut fra spørrelistens tema. Les gjennom spørrelisten før du begynner å skrive. Lykke til!}}
 
== Brukt i publikasjonar ==
* Tolgensbakk, Ida: ''Partysvensker go hard! En narratologisk studie av unge svenske arbeidsmigranters nærvær i Oslo''.  Avhandling Universitetet i Oslo 2014.
 
== Sjå også ==
* Fullstendig [[Register over Norsk etnologisk granskings spørrelister|register over spørrelistene]] NEG har sendt ut mellom 1946 og 2016.
 
== Eksterne lenker ==
* [https://dms10.dimu.org/file/032wazTMdP6U Broderfolk imellom] (ekstern lenke til spørjelista)


* Tolgensbakk, Ida ''Partysvensker; og hard! En narratologisk studie av unge svenske arbeidsmigranters nærvær i Oslo''  Avhandling UIO Oslo 2014


[[Kategori:Spørrelister]]
[[Kategori:Spørrelister]]
[[Kategori:Norsk etnologisk gransking]]
[[Kategori:Norsk etnologisk gransking]]
[[Kategori:Sverige]]
[[Kategori:Unionsoppløsninga]]
{{F1}}
{{nn}}
Skribenter
95 523

redigeringer