New York

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. jul. 2017 kl. 10:35 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''New York''' er den største byen i USA, med omkring 8,5 millioner innbyggere (2016). Med forstadsområdene er det omkring 22,2 millioner innbyggere. Byen ligger i delstaten Ne...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

New York er den største byen i USA, med omkring 8,5 millioner innbyggere (2016). Med forstadsområdene er det omkring 22,2 millioner innbyggere. Byen ligger i delstaten New York på østkysten av USA.

New York var det første stedet mange innvandrere kom til, og et betydelig antall valgte å bli der. Det gjaldt også nordmenn, som særlig samla seg i bydelen Brooklyn. På det meste var det omkring 60 000 norske innvandrere der, og Brooklyn ble omtalt som «Norges tredje største by». Mens den tradisjonelle norske emigrasjonen var retta mot jordbruksområdene på prærien, var det mange som reiste til New York for å finne seg jobb i mer urbane strøk. I dag er det få spor igjen etter den store norske kolonien, men man finner noen få norske eller nordiske butikker, sjenkesteder og foreningslokaler.

Det var også mange norske sjømenn som ble i New York i kortere eller lengre perioder. Et spesielt område var Ørkenen Sur, der det i 1920- og 1930-åra bodde mange arbeidsløse norske sjømenn i enkle skur på en søppelfylling.

Et område på Grünerløkka i Oslo ble i 1850-åra utbygd i «amerikansk fart» og fikk navnet Ny York.

Litteratur