Nidaros Avholdslag: Forskjell mellom sideversjoner

Lenker og kategorier
(Ny side)
 
(Lenker og kategorier)
Linje 1: Linje 1:
''[[Nidaros Avholdslag]]'' ble stiftet under navnet [[Nidaros Totalafholdsforening]] den 24. februar [[1894]]. Det var «en del medlemmer av [[Trondhjems Totalafholdsforening]]» som var kommet sammen for å vurdere hvorvidt det ville være i avholdssakens interesse å starte en ny totalavholdsforening i [[Trondheim]]. Da var dette den andre grupperingen som brøt med den gamle Trondheimsforeningen, idet [[Trøndernes Totalafholdsforening]] også var blitt stiftet av en utbrytergruppe – den 18. januar [[1885]]. Drøftelsene omkring sakens kjerne ble ikke langvarig, og en lovkomite bestående av fire mann ble valgt for å utarbeide lovforslag for den nystiftede foreningen, som økte raskt i medlemsoppslutning og styrket dermed initiativtagerne i tanken på at også avholdsarbeidet må gå i takt med tiden. Akkurat det argumentet kan ha vært en medvirkende årsak til at navnet snart ble endret til '''Nidaros Avholdslag'''.
''[[Nidaros Avholdslag]]'' ble stiftet under navnet [[Nidaros Totalafholdsforening]] den 24. februar [[1894]]. Det var «en del medlemmer av [[Trondheim og Leira Avholdslag|Trondhjems Totalafholdsforening]]» som var kommet sammen for å vurdere hvorvidt det ville være i avholdssakens interesse å starte en ny totalavholdsforening i [[Trondheim]]. Da var dette den andre grupperingen som brøt med den gamle Trondheimsforeningen, idet [[Trøndernes Totalafholdsforening]] også var blitt stiftet av en utbrytergruppe – den 18. januar [[1885]]. Drøftelsene omkring sakens kjerne ble ikke langvarig, og en lovkomite bestående av fire mann ble valgt for å utarbeide lovforslag for den nystiftede foreningen, som økte raskt i medlemsoppslutning og styrket dermed initiativtagerne i tanken på at også avholdsarbeidet må gå i takt med tiden. Akkurat det argumentet kan ha vært en medvirkende årsak til at navnet snart ble endret til '''Nidaros Avholdslag'''.


== Stiftelsesmøtet ==
== Stiftelsesmøtet ==
Linje 118: Linje 118:
== Svingende medlemsoppslutning ==
== Svingende medlemsoppslutning ==


Ved utløpet av lagets første år var det 205 medlemmer, og dette tall steg jevnt til 1907 da det viser 567 medlemmer. Så, i løpet av noen år gikk det ned til noe over 200, hvor det holdt seg helt til 1921. Fra da av og til 1932 gikk det suksessivt nedover til 118 medlemmer, for igjen å stige til 157 i 1936. I løpet av de første okkupasjonsårene sank tallet dramatisk, slik at laget i jubileumsåret 1944 hadde 95 medlemmer. Det var nok mangel på møtelokale og de mer generelle innskrenkninger på alle vis, som vanskeliggjorde lagsarbeidet, slik at dette igjen resulterte i synkende medlemstall.
Ved utløpet av lagets første år var det 205 medlemmer, og dette tall steg jevnt til [[1907]] da det viser 567 medlemmer. Så, i løpet av noen år gikk det ned til noe over 200, hvor det holdt seg helt til [[1921]]. Fra da av og til [[1932]] gikk det suksessivt nedover til 118 medlemmer, for igjen å stige til 157 i [[1936]]. I løpet av de første okkupasjonsårene sank tallet dramatisk, slik at laget i jubileumsåret 1944 hadde 95 medlemmer. Det var nok mangel på møtelokale og de mer generelle innskrenkninger på alle vis, som vanskeliggjorde lagsarbeidet, slik at dette igjen resulterte i synkende medlemstall.


Femti-årsmeldinga gjør ellers et stort nummer av tre «berømtheter» som har stått som lagsmedlemmer. Nemlig forfatterne Andreas Haukland og Olav Gullvåg, samt den verdenskjente ingeniør og tunnelbygger Ole Singstad som var medlem i den tid han gjennomgikk Norges Tekniske Læreanstalt (forløperen til NTNU).
Femti-årsmeldinga gjør ellers et stort nummer av tre «berømtheter» som har stått som lagsmedlemmer. Nemlig forfatterne [[Andreas Haukland]] og [[Olav Gullvåg]], samt den verdenskjente ingeniør og tunnelbygger [[Ole Singstad]] som var medlem i den tid han gjennomgikk [[Norges Tekniske Læreanstalt]] (forløperen til NTNU).
50 år
Nidaros Avholdslag markerte sine første 50 år med en festlig tilstelning i Metodistkirken den 24. februar 1944. Her ble medlemmene blant annet underholdt av lagets eget orkester under ledelse av Jon Aune med Edvard Griegs «Ved mannjevningen», Jon Aunes «Festmarsj for Nidaros Avholdslag», og Shumanns «Träumerei». Frøken Ingrid Vasseljen sang numre av Gulbrandsen, Neupert, Hannikainen, Grieg, Lasson og Sparre Olsen.


Åpningen ble foretatt av skoleinspektør Hans Nicolai Osnes, som hadde laget dagens prolog over temaet «Alles Vel», hvorfra vi hitsetter det nest siste av sju vers:
== 50 år ==
 
Nidaros Avholdslag markerte sine første 50 år med en festlig tilstelning i Metodistkirken den 24. februar 1944. Her ble medlemmene blant annet underholdt av lagets eget orkester under ledelse av Jon Aune med [[Edvard Grieg]]s «Ved mannjevningen», Jon Aunes «Festmarsj for Nidaros Avholdslag», og Shumanns «Träumerei». Frøken [[Ingrid Vasseljen]] sang numre av Gulbrandsen, Neupert, Hannikainen, Grieg, Lasson og [[Sparre Olsen]].
 
Åpningen ble foretatt av skoleinspektør [[Hans Nicolai Osnes]], som hadde laget dagens prolog over temaet «Alles Vel», hvorfra vi hitsetter det nest siste av i alt sju vers:


Så vandrer vi fram gjennom skytette lag
Så vandrer vi fram gjennom skytette lag
Linje 135: Linje 137:
på dette Guds «bliv!» blir til jorden sendt ned.
på dette Guds «bliv!» blir til jorden sendt ned.


Prost Olav Frid holdt festtalen over temaet «Så signe Gud», mens lagets formann, fotograf Anton Røske snakket om lagets virksomhet under tittelen «Gjennom tiden bryter». Så var det bevertning og orkestermusikk før metodistprest E. Anker Nilsen talte.  Avslutningen var det pastor Th. Hesselberg som sto for.
Prost Olav Frid holdt festtalen over temaet «Så signe Gud», mens lagets formann, fotograf [[Anton Røske]] snakket om lagets virksomhet under tittelen «Gjennom tiden bryter». Så var det bevertning og orkestermusikk før metodistprest E. Anker Nilsen talte.  Avslutningen var det pastor Th. Hesselberg som sto for.


== Hva skjedde så? ==
== Hva skjedde så? ==
Linje 145: Linje 147:
Aspaas, Jens: ''Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944'', Trondheim U.Å. (1944)
Aspaas, Jens: ''Nidaros Avholdslag 50 år: 1894 24/2 1944'', Trondheim U.Å. (1944)
''NIDAROS AVHOLDSLAGS 50 ÅRS FEST torsdag 24. februar 1944 kl. 18.30 i Metodistkirken'', 1944
''NIDAROS AVHOLDSLAGS 50 ÅRS FEST torsdag 24. februar 1944 kl. 18.30 i Metodistkirken'', 1944
[[Kategori:Trondheim kommune]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Avholdsrørsla]]
[[Kategori:Det Norske Totalavholdsselskap]]
[[Kategori:Etableringer i 1894]]
Skribenter
53 258

redigeringer