Nils Lundquist

Nils Lundquist (tilnavn Lunky) (født 28. oktober 1913, død 1. juni 2002 i Larvik) var saksofonist og trekkspiller. Han ble døpt i Hedrum kirke. Foreldrene var Nils Emanuel Lundquist fra Sverige og Marie, f. Nilsen fra bruk nummer 7 («Ilandrønningen») under gården Vestrum, Hedrum. Moren passet telefonsentralen på Sundet. Det var på Sundet at «dama på sentralen» møtte den svenske anleggsarbeideren. Faren kjøpte i 1923 bruk nummer 6 («Vestrum») under gården Kil. Nils Lundquist giftet seg med Bjørg Gustavsen fra Løve Øvre.

Da Østre Halsen Guttemusikkorps ble stiftet, kom han med. Lundquist lærte noter og å spille trompet, men den ble ikke hans instrument. 16 år gammel hadde Lundquist to turer bak seg på hvalfangst og kroner på bok. Han kjøpte for NOK 350 et knappespell med 80 basser. Lundquist kjøpte også boka Trekkspillskolen og satte i gang. Noen av kameratene hans hadde også trekkspill, og de lærte av hverandre. Lundquist var steinarbeider om dagen og musikant om kvelden. På lørdagskveldene spilte han rundt på bygdene. I Nybrotts utgave av 27. mars 1936 kunne man lese at Lundquist etter kaffepausen under Tjølling A.U.L.s møte 25. mars 1936 – «som vanlig med dyktighet og stor anerkjennelse» – framførte et par underholdningsnumre på trekkspill.

Den unge mannen lyttet på Louis Armstrong, Coleman Hawkins og ble bitt av jazzbasillen. Lundquist uttalte i et intervju, som stod på trykk i Østlands-Postens utgave av 22. august 1987, at Hawkins og «saksen» gikk rett i ryggmargen på ham og han visste at han måtte prøve å spille dette instrumentet. Møbelsnekker Birger Nilsen lot Lundquist få låne tenorsaksofonen sin, og han var solgt for alltid. Lundquist hadde fått sitt eget instrument og det ble nå spilling på heltid, hovedsakelig i Tønsberg-distriktet. Dette var like før den andre verdenskrigen. Han spilte blant annet med jazzmusikere som Fredrik Lange Nilsen og Frank Andersen. Det var gjennom disse bekjentskapene at Lundquist kom til Oslo, der hans første spillejobb var på Søylen teater. Deretter fulgte det strøjobber, og Lundquist kom inn i Oslos jazzmiljø.

På 1940-tallet spilte Lundquist med hovedstadens jazzelite (Rowland Greenberg, Pete Brown og Lulle Christoffersen). Han spilte tenorsaksofon i Frank Andersens orkester våren 1941 og i Rowlands Swing Band under Musikknytts konsert i Det Nye Teater 20. mai 1941. Sommeren 1941 spilte Lundquist i Willie Vieths orkester på Kongen. Han spilte tenorsaksofon og trekkspill i Book'ns revyorkester 1942–1943 samt tenorsaksofon i Book'ns orkester 1944–1945. De jazzfrelste pleide å møtes på klubb etter endt jobb. Revyen var for å leve av, men jazzen var for å spille. Under Rytmekonserten, som ble holdt i Verdensteatret i Tromsø 11. og 12. desember 1943, måtte tenorsaksofonisten Lundquist også spille trommer!

I forbindelse med opptredenen til Jens Book-Jenssen og hans revyensemble på Munken kino i Larvik 27. juni 1944 kunne avisannonsen avertere med at Lundquist skulle bidra «med sitt flotte rytmiske accordeon-potpouri!»

Det finnes ingen kommersiellt utgitte plateopptak med jazzmusikeren Lundquist fra den tiden. Som medlem av Book'ns revyorkester spilte han på et privatopptak, som ble gjort 26. september 1943, hvor orkesteret akkompagnerte Three Harmonys og Book-Jenssen på fire sanger.

Kuriøst nok finner man ham som trekkspiller i Columbia Danseorkester, ledsagende den unge jodleren Odd Pedersen, på fire platesider - innspilt hos Iversen & Frogh i desember 1942. Han vikarierte da for Rolf Syversen, et annet kjent navn fra Oslos musikkliv. Det var først i 1988 at Lundquist spilte inn en kassett med jazz.

Han ble i 1946 dansemusiker på «Stella Polaris» og var der i fire år. Lundquist viste senere fargefilmer, som han hadde tatt opp selv, fra reiser med dette skipet. Han sluttet 11. november 1951 som kapellmester på Farris Bad og ble engasjert som leder for Lundquists Trio på Blomsterhaven/Calle ved Grand hotell i 1952. Lundquist spilte klarinett og saksofon.

Under 17. mai-feiringen for Østre Halsen på Bergeskogen i 1960 spilte han trekkspill og ledet allsangen. Lundquist spilte saksofon i Per Museths kvartett under Larvik Storbands konsert på Munken 1. mars 1964.

Han ble i 1963 ansatt som musikklærer ved Tjølling Ungdomsskole.


Kilder