Nittedal historielag: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(tar vekk F1 p.g.a. flere, mer omfattende F-merka artikler)
(Råtekst fra 2019-undersøkelsen.)
Linje 1: Linje 1:
{{under arbeid}}
<onlyinclude>'''[[Nittedal historielag]]''' er et historielag i [[Nittedal kommune]] på [[Romerike]] i [[Akershus]]. Laget er tilsluttet [[Romerike Historielag]] og ble stiftet i 1953. Historielaget utgir kalender årlig og en [http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Bibliografi:Nittedal_kommune skriftserie]. </onlyinclude>
<onlyinclude>'''[[Nittedal historielag]]''' er et historielag i [[Nittedal kommune]] på [[Romerike]] i [[Akershus]]. Laget er tilsluttet [[Romerike Historielag]] og ble stiftet i 1953. Historielaget utgir kalender årlig og en [http://www.lokalhistoriewiki.no/index.php/Bibliografi:Nittedal_kommune skriftserie]. </onlyinclude>
1953 Birger Kirkeby 1953-55 Petter W. Grønlie 1955-59 Hans Gunleiksrud 1959-68 Per Johnsen 1968-70 Per Ruud 1970-1984
Tom Christophersen fra 1984 Jeg nevner tre personer som nå sitter i styret, det er kanskje ikke helt rettferdig overfor tidligere medlemmer. Jorunn Andersen. Mangeårig styremedlem. Holder orden på økonomien og er en pådriver for at den er god. Fungerer også som en ryddig sekretær. Gunor Skøyen. Har sittet i styret i snart 50 år. Husker tilbake til stiftelsen og er den som har mest kunnskaper bakover til det gamle Nittedal. Oddbjørn Farkvam. Ved hjelp av bilder, videoer, etter hvert ny hjemmeside og fb-side er han mannen som får laget inn i den digitaliserte tid. Sist revidert 2012 Laget har til formål å utbre kunnskap om bygdas historie, fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Nittedals og Hakadals historie, og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene. De er mer ordrike og har referanser til institusjoner som ikke lenger eksisterer. 250 For femti år siden var det omkring 40-50 medlemmer. For 10-15 år siden var vi oppe i 320 medlemmer. Vi har de siste åra slitt litt med stadig høyere gjennomsnittsalder og lite nyrekruttering. Det ser ut til å bedre seg litt. Vi tror også at digitaliseringa av laget vil ha en positiv effekt. For 45-50 år siden var laget dominert av gardbrukermiljøet i bygda. Nå er det et lag med folk fra de fleste grupper; unntatt innvandrere. De siste 25 åra har hatt ca. et arrangement i måneden. Viktigst har vært møter med foredrag om et historisk emne. Men vi har også mange turer; i bygda eller skauen; til andre deler av landet eller til utandet. Siden 1992 har vi hvert år utgitt en Historisk kalender for Nittedal og Hakadal. Den har bilder med tekst og kalendarium med den gamle primstaven. Vi utgir også en egen skriftserie med hefte og bøker. Den siste, nr. 12. er "Historien om Nitedals Krudtværk" på 320 sider. Den er laget av organisasjonen Nitedals Krudtværks venner. Men ti av de andre bøkene i serien har vi stått bak, skaffet forfattere, ordnet finansiering og stått for det meste av salget. Vi har en hjemmeside, som blir fornyet i løpet av året. Her er også alle kalendrene lagt ut. Vi ha også en fb-side.
8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall
10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.)
11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget?
12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt?
13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.)
14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår)
Ingen år merker seg spesielt ut. Vi har hatt en jevn drift i mange år. Vi har opparbeidet oss en ganske god økonomi; har nå en egenkapital på om lag 450.000 kr. Vi kan derfor støtte annen historisk aktivitet. I fjor ga vi kr 40.000 til å reise opp ei gammal hydraulisk kruttpresse i det gamle Kruttverket. Vi er medlemmer av Romerike Historielag.


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
Linje 8: Linje 19:
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Etableringer i 1953]]
[[Kategori:Etableringer i 1953]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 26. jul. 2022 kl. 06:53

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Nittedal historielag er et historielag i Nittedal kommuneRomerike i Akershus. Laget er tilsluttet Romerike Historielag og ble stiftet i 1953. Historielaget utgir kalender årlig og en skriftserie.

1953 Birger Kirkeby 1953-55 Petter W. Grønlie 1955-59 Hans Gunleiksrud 1959-68 Per Johnsen 1968-70 Per Ruud 1970-1984 Tom Christophersen fra 1984 Jeg nevner tre personer som nå sitter i styret, det er kanskje ikke helt rettferdig overfor tidligere medlemmer. Jorunn Andersen. Mangeårig styremedlem. Holder orden på økonomien og er en pådriver for at den er god. Fungerer også som en ryddig sekretær. Gunor Skøyen. Har sittet i styret i snart 50 år. Husker tilbake til stiftelsen og er den som har mest kunnskaper bakover til det gamle Nittedal. Oddbjørn Farkvam. Ved hjelp av bilder, videoer, etter hvert ny hjemmeside og fb-side er han mannen som får laget inn i den digitaliserte tid. Sist revidert 2012 Laget har til formål å utbre kunnskap om bygdas historie, fremme interessen for lokalhistorie og kulturvern, samle inn og ta vare på alt som har betydning for Nittedals og Hakadals historie, og som kan fortelle om folks livsvilkår gjennom tidene. De er mer ordrike og har referanser til institusjoner som ikke lenger eksisterer. 250 For femti år siden var det omkring 40-50 medlemmer. For 10-15 år siden var vi oppe i 320 medlemmer. Vi har de siste åra slitt litt med stadig høyere gjennomsnittsalder og lite nyrekruttering. Det ser ut til å bedre seg litt. Vi tror også at digitaliseringa av laget vil ha en positiv effekt. For 45-50 år siden var laget dominert av gardbrukermiljøet i bygda. Nå er det et lag med folk fra de fleste grupper; unntatt innvandrere. De siste 25 åra har hatt ca. et arrangement i måneden. Viktigst har vært møter med foredrag om et historisk emne. Men vi har også mange turer; i bygda eller skauen; til andre deler av landet eller til utandet. Siden 1992 har vi hvert år utgitt en Historisk kalender for Nittedal og Hakadal. Den har bilder med tekst og kalendarium med den gamle primstaven. Vi utgir også en egen skriftserie med hefte og bøker. Den siste, nr. 12. er "Historien om Nitedals Krudtværk" på 320 sider. Den er laget av organisasjonen Nitedals Krudtværks venner. Men ti av de andre bøkene i serien har vi stått bak, skaffet forfattere, ordnet finansiering og stått for det meste av salget. Vi har en hjemmeside, som blir fornyet i løpet av året. Her er også alle kalendrene lagt ut. Vi ha også en fb-side. 8. Medlemstall 9. Utviklingen av medlemstall 10. Annen nyttig informasjon (endringer i organisasjonen, perioder med inaktivitet etc.) 11. Hva har vært hovedaktiviteten til laget? 12. Hvilke publikasjoner har laget utgitt? 13. Har/drifter laget digitale ressurser? (Bildesamlinger på nett, wikier e.l.) 14. Øvrig historikk (viktige arrangement, prosjekt, merkeår) Ingen år merker seg spesielt ut. Vi har hatt en jevn drift i mange år. Vi har opparbeidet oss en ganske god økonomi; har nå en egenkapital på om lag 450.000 kr. Vi kan derfor støtte annen historisk aktivitet. I fjor ga vi kr 40.000 til å reise opp ei gammal hydraulisk kruttpresse i det gamle Kruttverket. Vi er medlemmer av Romerike Historielag.

Eksterne lenker