Norsk etnologisk gransking: Forskjell mellom sideversjoner

legger til noen kilder, retter i noen lenker
m (pirker i kategoriene)
(legger til noen kilder, retter i noen lenker)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Pløying med to-spann på Gunhildrud på Fiskum (oeb-195855).jpg|Pløying med tospann på [[Fiskum]], i 1935.|Erik Hægstad/Eiker arkiv}}[[Norsk etnologisk gransking]] (NEG) ble oppretta i 1946, som et tradisjonsarkiv ved Norsk [[Folkemuseum]]. Arkivet driver landsomfattende dokumentasjon av emner knyttet til hverdagslivets kulturhistorie. Arbeidet skjer ved utsending av (lengre) spørrelister og (kortere) særemner, som arkivets faste meddelere svarer på. I begynnelsen svarte disse hjemmelsmennene på spørsmålene på vegne av sitt miljø eller si bygd. Etterhvert har spørsmålene rettet seg mer mot å samle inn individuelle svar - om folks egne erfaringer, tanker og opplevelser. Det er per 2015 blitt gjennomført mer enn 300 slike undersøkelser - noen på initiativ fra NEG selv, andre på initiativ fra eller i samarbeid med forskere, organisasjoner og institusjoner utenfor NEG.  
{{thumb|Pløying med to-spann på Gunhildrud på Fiskum (oeb-195855).jpg|Pløying med tospann på [[Fiskum]], i 1935.|Erik Hægstad/Eiker arkiv}}[[Norsk etnologisk gransking]] (NEG) ble oppretta i 1946, som et tradisjonsarkiv ved [[Norsk Folkemuseum]]. Arkivet driver landsomfattende dokumentasjon av emner knyttet til hverdagslivets kulturhistorie. Arbeidet skjer ved utsending av (lengre) spørrelister og (kortere) særemner, som arkivets faste meddelere svarer på. I begynnelsen svarte disse hjemmelsmennene på spørsmålene på vegne av sitt miljø eller si bygd. Etterhvert har spørsmålene rettet seg mer mot å samle inn individuelle svar - om folks egne erfaringer, tanker og opplevelser. Det var per 2015 blitt gjennomført mer enn 300 slike undersøkelser - noen på initiativ fra NEG selv, andre på initiativ fra eller i samarbeid med forskere, organisasjoner og institusjoner utenfor NEG.  


De tidligste spørrelistene handlet i stor grad om kollektiv tradisjon knytta til materiell kultur. For eksempel handlet den første spørrelista om [[ard]] og plog, mens man i 1949 spurte om henholdsvis [[gjødsel]]stell, [[våronna]], ulike typer [[gjerder]], [[kornskurd]] og [[torvtaking]]. Særlig fra 1970-tallet beveger spørsmålene seg mer mot samtida, for eksempel het en spørreliste i 1976 "Bruk av poteten i dag". I 1997 spurte man om [[russ]]eklær, og i 2011 om minnemarkeringene etter 22.juli.
De tidligste spørrelistene handlet i stor grad om kollektiv tradisjon knytta til materiell kultur. For eksempel handlet den første spørrelista om [[Leksikon:Ard|ard]] og plog, mens man i 1949 spurte om henholdsvis [[gjødsel]]stell, [[våronna]], ulike typer [[gjerder]], [[kornskurd]] og [[torvtaking]]. Særlig fra 1970-tallet beveger spørsmålene seg mer mot samtida, for eksempel het en spørreliste i 1976 "Bruk av poteten i dag". I 1997 spurte man om [[russ]]eklær, og i 2011 om minnemarkeringene etter 22.juli.


I tillegg til spørrelistesvarene rommer NEGs arkiv materiale blant annet etter [[Norges Bondekvinnelag]]s prosjekt Norsk Mat, svarene til Den liturgiske kommisjon av 1928, "Kirkelig skikk", en liten fotosamling, med mer.
I tillegg til spørrelistesvarene rommer NEGs arkiv materiale blant annet etter [[Norges Bondekvinnelag]]s prosjekt Norsk Mat, svarene til Den liturgiske kommisjon av 1928, "Kirkelig skikk", en liten fotosamling, med mer.
Linje 10: Linje 10:


== Kilder ==
== Kilder ==
 
* Grønstad, Line (2013): Norsk Etnologisk Gransking. I Anne Eriksen og Bjarne Rogan: ''Etnologi og folkloristikk. En fagkritisk biografi om norsk kulturhistorie. ''Oslo, Novus forlag
* Moestue, Anne m.fl. (1996): ''Spørre og grave i 50 år. Norsk etnologisk granskings 50-års jubileum, 1996''. Oslo. ISBN 82-91161-12-7
* [http://www.norskfolkemuseum.no/no/Forskning/Norsk-etnologisk-gransking/Hva-er-NEG/ NEGs hjemmeside]
* [http://www.norskfolkemuseum.no/no/Forskning/Norsk-etnologisk-gransking/Hva-er-NEG/ NEGs hjemmeside]


Veiledere, Administratorer, Skribenter
12 828

redigeringer