Norske Skog: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
'''[[Norske Skog]]''', formelt ''Norske Skogindustrier ASA'' er en av verdens største papirprodusenter. Firmaet ble grunnlagt som ''Nordenfjelske Treforedling'', og den første avispapirfabrikken åpna på [[Skogn]] i 1966. Navnet Norske Skogindustrier ble tatt i bruk i 1972, etter at [[Van Severen]] i [[Namsos]] og [[Ranheim Papirfabrikk]] i [[Trondheim]] var kjøpt opp året før. Norske Skog, som firmaet raskt ble kjent som, overtok også en rekke andre bedrifter.  
'''[[Norske Skog]]''' (fullstendig navn: ''Norske Skogindustrier'') er en av verdens største papirprodusenter. Dagens konsern ble grunnlagt som ''Nordenfjelske Treforedling'', og den første avispapirfabrikken åpna i 1966 på [[Skogn]]. Navnet ''Norske Skogindustrier'' ble tatt i bruk i 1972, etter oppkjøp av [[Van Severen]] i [[Namsos]] og [[Ranheim Papirfabrikk]] i [[Trondheim]] året før. Norske Skog, som firmaet raskt ble kjent som, overtok også en rekke andre bedrifter.  


I 1989 kom en stor ekspansjon da Norske Skog kjøpte opp [[Tofte Industrier]] i [[Hurum]], [[Follum Fabrikker]] på [[Ringerike]] og [[Saugbruksforeningen]] i [[Halden]]. [[Union Fabrikker]] i [[Skien]] ble overtatt i 1999, etter at Norske Skog hadde vært hovedaksjonær siden 1985. Det meste av trelastvirksomheten ble i 1999 solgt til [[Moelven Industrier]]. Norske Skog har også anlegg i flere andre land.
I 1989 ekspanderte konsernet stort da Norske Skog kjøpte opp [[Tofte Industrier]] i [[Hurum]], [[Follum Fabrikker]] på [[Ringerike]] og [[Saugbruksforeningen]] i [[Halden]]. [[Union Fabrikker]] i [[Skien]] ble overtatt i 1999, etter at Norske Skog hadde vært hovedaksjonær siden 1985. Det meste av trelastvirksomheten ble i 1999 solgt til [[Moelven Industrier]]. Norske Skog har også produksjon i flere andre land.


I 2003 begynte en nedgangstid i papirindustrien. I 2006 ble Union i Skien nedlagt etter store protester, mens Follum Fabrikker ble nedlagt i 2012. I 2017 innledet Norske Skog gjeldsforhandlinger med sikrede og usikrede kreditorer som følge av akkumulert gjeld på 6,4 milliarder kroner. Alle bedrifter i konsernet over flere kontinenter kom derfor i fare for å bli nedlagt. Mens Norske Skogs drift i seg selv ble beskrevet lønnsom, ble det påstått at rentebelastningen fra lånene var for besværlig. Forhandlingene tok derfor sikte på å konvertere kreditorenes gjeld til aksjer. Gjennom flere måneder gikk flere restruktureringsforslag frem og tilbake mellom aksjonærer, usikrede kreditorer og sikrede kreditorer, helt til det i november ble klart at den største sikrede kreditoren hadde besluttet å oppgi forhandlinger og tiltre pantet sitt i Norske Skogs driftsmidler.
I 2003 begynte en nedgangstid i papirindustrien. I 2006 ble Union i Skiennedlagt, da etter store protester, mens Follum Fabrikker ble nedlagt i 2012. I 2017 innledet Norske Skog gjeldsforhandlinger med sikrede og usikrede kreditorer som følge av akkumulert gjeld på 6,4 milliarder kroner. Alle konsernets bedrifter flere kontinenter stod dermed i fare for å bli nedlagt. Mens Norske Skogs drift i seg selv ble beskrevet som lønnsom, ble det påstått at rentebelastningen fra lånene var for tung. Forhandlingene tok derfor sikte på å konvertere kreditorenes gjeld til aksjer. Gjennom flere måneder gikk flere restruktureringsforslag frem og tilbake mellom aksjonærer, usikrede kreditorer og sikrede kreditorer, helt til det i november 2017 ble klart at den største sikrede kreditoren hadde besluttet å oppgi forhandlinger og tiltre pantet sitt i Norske Skogs driftsmidler.


En stadig verre gjeldssituasjon i Norske Skog viste seg samtidig i fallende aksjekurs over mange år. På det meste var kursen notert på over 200 kroner. I november 2017 nådde den et historisk bunnivå på tjue og et par øre. Dermed var aksjens markedsverdi redusert med vel -90 prosent fra 2,84 kroner ved nyttår.
Så vel sviktende etterspørsel etter Norske Skogs produkter som stadig verre gjeldssituasjon i Norske Skog viste seg også i fallende aksjekurs over mange år. På det meste var kursen notert på over 200 kroner. I november 2017 nådde den et historisk bunnivå på tjue og et par øre. Dermed var aksjens markedsverdi redusert med vel -90 prosent fra 2,84 kroner ved nyttår.


==Kilder==
==Kilder==