Odderøya fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. sep. 2013 kl. 08:35 av Høvås (samtale | bidrag) (Ny side: Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder Opprettet: 1832 Status: Automatisert og avfolket 1984 Funksjon: Havnefyr Eier: Vest-Agder fylkeskommune. Leies ut til kulturarrangemente...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder

Opprettet: 1832

Status: Automatisert og avfolket 1984

Funksjon: Havnefyr

Eier: Vest-Agder fylkeskommune. Leies ut til kulturarrangementer, kurs og konferanser.

Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Tekst: Riksantikvaren

Odderøya fyrstasjon er landfast og ligger på halvøya Odderøya i innseilingen til Kristiansand. Fyrstasjonen er bygget samtidig med Oksøy fyrstasjon og har funksjonell og visuell forbindelse med denne og Grønningen fyrstasjon. De tre fyrene danner en sammenhengende struktur av navigasjonshjelpemidler for innseilingen til kysten av Kristiansand havn.

Fyrbygningen er i tre med eternittkledning og har lyktehus i gavlen. En tåkeklokke henger i en galge foran bygningen. Et 4. ordens linseapparat fra 1914 er i bruk i den nye fyrlykten fra 1984, som er plassert foran fyrbygningen. Anlegget omfatter maskinhus/ fyrbetjentbolig, uthus, oljebod, naust og landing. Bygningsmassen, som hovedsaklig er fra 1874, er godt bevart. Odderøya er avmerket som område båndlagt av forsvaret i kommuneplanen for Kristiansand kommune, men er delvis frigitt turområde.
Stasjonen er et typisk eksempel på et lite trefyr der lykten er plassert i gavlen på bolighuset. Det frittliggende tåkeklokkeanlegget er det eneste av sitt slag som er bevart her til lands. Odderøya fyrstasjon er et karakteristisk trekk i Kristiansands havnebilde, og har fyrhistorisk og opplevelsesmessig verdi ved sin forbindelse ved Oksøy og Grønningen fyrstasjoner.

Se mer om norske fyrstasjoner på Norsk fyrhistorisk forenings sider www.fyr.no

Se også: Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag

Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.