Oksøy fyrstasjon

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 26. sep. 2013 kl. 08:38 av Høvås (samtale | bidrag) (Ny side: Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder Opprettet: 1832 Status: Automatisert og avbemannet 2004 Funksjon: Kystfyr Eier: Staten Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner T...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Beliggenhet: Kristiansand kommune, Vest-Agder

Opprettet: 1832

Status: Automatisert og avbemannet 2004

Funksjon: Kystfyr

Eier: Staten

Vernestatus: Fredet etter lov om kulturminner

Tekst: Riksantikvaren

Oksøy fyrstasjon ligger på en øy i Kristiansandsfjorden. Anlegget ble bygget samtidig med Odderøya fyrstasjon, og har funksjonell og visuell forbindelse med denne og Grønningen fyrstasjon. De tre fyrene danner en sammenhengende struktur av navigasjonshjelpemidler for innseilingen til kysten og Kristiansand havn. Fyrtårnet er et 36 meter høyt støpejernstårn fra 1900. Linseapparatet av 1. orden fra samme tid og bifyr fra 1907 er bevart. Fundamentet etter det første fyrtårnet i tegl står fortsatt. Fyrstasjonen har et rikt sammensatt miljø med mange bygninger og anleggselementer foruten fyrtårnet. Anlegget omfatter maskinhus, fyrbetjentboliger, uthus, samt loshus og losvakthytte. Det finnes også tufter etter en semaforstasjon og anlegg fra 2. verdenskrig. Fyrstasjonen har landing med gode landingsforhold. Oksøy er fredet som naturreservat etter lov om naturvern, og inngår i forslag til kystsoneplan for Kristiansand kommune som båndlagt område.

Oksøy fyrstasjon er med et av landets høyeste støpejersntårn et viktig landemerke i Kristiansandsfjorden. Fyrstasjonen har fyrhistorisk og opplevelsesmessig verdi med sin forbindelse til Odderøya og Grønningen fyrstasjoner. Oksøy er et spesielt mangfolidig anlegg som har stor miljøskapende verdi med losstasjonen og tuftene etter tidligere fyrtårn, semaforstasjon og tysk brakkeanlegg.

Se mer om norske fyrstasjoner på Norsk fyrhistorisk forenings sider www.fyr.no

Se også: Eli J. Ellingsve. 2007. Finn et fyr. Tapir Akademisk forlag

Kystverket. 2009. Landsverneplan for Maritim Infrastruktur.