Olaf Røed

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. okt. 2011 kl. 10:25 av Kallrustad (Samtale | bidrag) (legger til noen snaue opplysninger om oppveksten)

Hopp til: navigasjon, søk
Olaf Røed.
Foto: Ukjent/Eiker Arkiv
Olaf Røed til venstre på bildet. Bildet er fra Youngstorget i Oslo.
Foto: Ukjent/Eiker Arkiv

Olaf Røed (født 25. november 1889 el. 1890Rød i Øvre Eiker) var gårdbruker og en av de første bilselgerne på Østlandet.

Han vokste opp på Nordre Rød i Fiskum, som sønn av gårdbruker Nils Eriksen (1839-?) og Ellen Rød (1844-?). De hadde åtte barn.

Olaf Røed kom i 1908 til Oslo for å friste lykken. Han skaffet seg arbeide ved Østbanens Forbruksforening, en av hovedstadens største kjøtt- og dagligvareforretninger.

Noen år senere, i 1923, stod Olaf Røed utenfor Rolf T. Bjerckes Import- og Salgsforretning i Neubergsgaten 9–11. Han ønsket å kjøpe automobil, og ved synet av den amerikanske bilen Star, produsert i Detroit, åpnet han lommeboken og ble bileier. Røed manglet likevel førerkort, og tok kjøretimer.

Olaf Røed tok seg like godt arbeide i firmaet. Når biler kom i store trekasser fra Amerika, gikk han i gang med å montere trefelghjul, å feste bøyler til kalesjen, å vaske og pusse forniklingen, å stifte setetrekket fast i baksetet og liknende.

Etter en stund ble Olaf Røed tilbudt stilling som bilselger, med gode lønnsvilkår. Som selger var han ofte på sine hjemtrakter i Mjøndalen for å demonstrere biler. Han reiste også over hele Østlandet: Østfold, Vestfold, Numedal, Hallingdal, Telemark, Geilo, Valdres og Lillehammer. Røed tok noen ganger med seg kunder til Oslo for å hente biler. De bodde på Hotel Belvedere på Karl Johans gate, nøt byens gleder og undertegnet til slutt kontrakter. I årene 1923-24 solgte Røed opp i mot femti biler, som var et godt antall. En uke solgte han hele seks nybiler à 4.000 kroner til forskjellige gårder.

Se også

Kilder