Oluf Onsum: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
1 493 byte lagt til ,  29. jan. 2021
ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(22 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|OlufOnsum-OB.F17850 (cropped).jpg|Onsum i [[Leksikon:Stadshauptmann|stadshauptmann]]-uniform, et verv han hadde i årene 1863 til 1870.|[[Oslo museum]]}}
{{thumb|OlufOnsum-OB.F17850 (cropped).jpg|Onsum i [[stadshauptmann]]-uniform, et verv han hadde i årene 1863 til 1870.|[[Oslo museum]]}}
'''[[Oluf Onsum|Oluf Adelsten Onsum]]''' (født [[27. juni]] [[1820]] i [[Molde]], død [[9. desember]] [[1899]] i [[Kristiania]]) var en norsk forretningmann og industrileder. Han deltok i stiftelsen av [[Christiania Spigerverk]] i [[Nydalen (Oslo)|Nydalen]] og er kjent som eier og driver av [[Kværner Brug]] og ble målet for det såkalte «[[Onsumslaget]]». Han var både brukspatron, eiendomskonge i hovedstaden og en av de mektigste politikerne og bakspillerne i hovedstadens politiske liv. Gjennom sin industri- og handelsvirksomhet, og også som boligutleier, ble Onsum en av Kristianias rikeste menn.
'''[[Oluf Onsum|Oluf Adelsten Onsum]]''' (født [[27. juni]] [[1820]] i [[Molde]], død [[9. desember]] [[1899]] i [[Kristiania]]) var forretningmann og industrileder. Han deltok i stiftelsen av [[Christiania Spigerverk]] i [[Nydalen (Oslo)|Nydalen]] og er kjent som eier og driver av [[Kværner Brug]] og ble målet for det såkalte «[[Onsumslaget]]». Han var både brukspatron, eiendomskonge og en av de mektigste politikerne og bakspillerne i hovedstadens politiske liv. Gjennom sin industri- og handelsvirksomhet, og også som boligutleier, ble Onsum en av Kristianias rikeste menn.


== Bakgrunn ==
== Bakgrunn ==
Linje 14: Linje 14:
I 1860-årene ble virksomheten utvidet med smie, plateverksted og et mekanisk verksted, og maskiner og bygningskonstruksjoner kom på det allsidige produksjonsprogrammet, bl.a. slipeapparater til [[Treforedling|treforedlingsindustrien]].  
I 1860-årene ble virksomheten utvidet med smie, plateverksted og et mekanisk verksted, og maskiner og bygningskonstruksjoner kom på det allsidige produksjonsprogrammet, bl.a. slipeapparater til [[Treforedling|treforedlingsindustrien]].  


Kværner leverte alt fra beslag og pipehatter til ovner, Spigerverket produserte stift og spiker. I [[1862]] kjøpte Onsum [[Svendsengen teglverk]] ved Loelven (Alna), anla han også et sagbruk som kompletterte produktspekteret. For å sikre ytterligere avsetning på sine produkter, engsjerte Onsum seg i egne byggeprosjekter, blant annet av leiegårder, eller gjennom kjøpet av Otterselven papirfabrikk, som overtok maskiner produsert ved Kværner Brug. Rundt 1870 bygde Kværner sin første vannkraftturbin, og skulle også på dette feltet ble verdensledende. Både innen treforedling og vannkraftmaskiner fulgte Kværner etter andre Oslo-bedrifter som [[Myrens verksted]], og klarte å dra fordel av pionerenes erfaringer og vokste fordi disse. I 1874 kjøpte bedriften redskapsprodusenten [[Mesna Brug]] i Lillehammer, som overtok produksjonen av landbruksredskaper.
Kværner leverte alt fra beslag og pipehatter til ovner, Spigerverket produserte stift og spiker. I [[1862]] kjøpte Onsum [[Svendengen teglverk]] lenger ned i Loelven (Alna), og han anla også et sagbruk som kompletterte produktspekteret. For å sikre ytterligere avsetning på sine produkter, engsjerte Onsum seg i egne byggeprosjekter, blant annet av leiegårder, eller gjennom kjøpet av Otterselven papirfabrikk, som overtok maskiner produsert ved Kværner Brug. Rundt 1870 bygde Kværner sin første vannkraftturbin, og skulle også på dette feltet ble verdensledende. Både innen treforedling og vannkraftmaskiner fulgte Kværner etter andre Oslo-bedrifter som [[Myrens verksted]], og klarte å dra fordel av pionerenes erfaringer og vokste fordi disse. I 1874 kjøpte bedriften redskapsprodusenten [[Mesna Brug]] i Lillehammer, som overtok produksjonen av landbruksredskaper.


== Onsumslaget ==
== Onsumslaget ==
{{Utdypende artikkel|Onsumslaget}}
{{thumb|Gamlebyen map 1900.jpg|[[Kværnerdalen]] med [[Alna|Loelven]] på et kart fra 1900. Onsums bolig er avmerket midt på kartet som «Munkehagen». [[Svendengen teglverk]] litt nedenfor, og [[Kværner Brug]] opp langs elven til høyre|Det private Opmaalings Kontor}}
Onsum framsto som en eneveldig og autoritær leder, men også som en patriarkalsk leder som viste et visst sosialt ansvar overfor arbeiderne. Han etablerte i 1860 en sykekasse for arbeiderne. På hans sølvbryllupsdag i 1871 ble han hyldet av arbeiderne som gikk i prosesjon med egen fane for å overlevere sin presang.
Onsum framsto som en eneveldig og autoritær leder, men også som en patriarkalsk leder som viste et visst sosialt ansvar overfor arbeiderne. Han etablerte i 1860 en sykekasse for arbeiderne. På hans sølvbryllupsdag i 1871 ble han hyldet av arbeiderne som gikk i prosesjon med egen fane for å overlevere sin presang.


I 1875 ble det imidlertid konflikt om forvaltningen av sykekassen, og i april 1878 kom det til et voldsomt sammenstøt mellom arbeidere og politi, det såkalte «[[Onsumslaget]]» utenfor hans nybygde, herskapelige hus ved [[Galgeberg (Oslo)|Galgeberg]], kalt «Onsumslottet». Lønningene i industrien hadde dette året blitt satt ned med 10 %, og arbeiderne holdt Onsum ansvarlig for dette.
I 1875 ble det imidlertid konflikt om forvaltningen av sykekassen, og i april 1878 kom det til et voldsomt sammenstøt mellom arbeidere og politi, det såkalte «[[Onsumslaget]]» utenfor hans nybygde, herskapelige hus ved [[Galgeberg (Oslo)|Galgeberg]], kalt «Onsumslottet». I ettertid er det hevdet flere årsaker til opptøyene, dels fikk Onsum ansvaret for at industriarbeidernes lønnninger i Kristiania dette årt var satt ned med 10 %, dels hevdes det at det var uenigheter med hensyn til forvaltningen av den sykekassen.


Det samlet seg en del arbeidere utenfor «Onsumslottet» som ropte ut sitt sinne, dagen etter ville en del også angripe. Politiet drev dem tilbake til Galgeberg, der politiet ble angrepet med pukkstein fra et lager, også av kvinner og barn. Først da flere kavaleriavdelinger ble satt inn og blanke bajonetter ble brukt, ble motstanden knekt.
Lørdag 13. og søndag 14. april samlet det seg en del arbeidere utenfor «Onsumslottet» som ropte ut sitt sinne, men disse to dagene begrenset det seg til verbale protester.
 
Mandag 15. april tiltok demonstrasjonene kraftig, og det ble gjort forsøk på å storme boligen, og de tilstedeværende politifolkene ble beleiret på eiendommen. Politimester [[Carl Johan Michelet]] tilkalte militære styrker i form av kavaleri da byen ikke hadde et ridende politi, for å opprettholde ro og orden. Rundt 5–6000 mennesker ble drevet av politiet opp mot [[Galgeberg (Oslo)|Galgeberg]] hvor kommunen hadde et pukksteinslager. Da kavaleriet kom ble mengden fort splittet, men en stor gruppe trakk seg opp på [[Kampen (Oslo)|Kampen]] og bygget en barrikade som stengte av [[Normannsgata]] i krysset med [[Hølandsgata]] og politiet og kavaleriet klarte ikke å forsere denne. Stein haglet mot politiet og flere av politimennene og de militære styrkene ble skadet av steinkasting og de måtte trekke seg tilbake.
 
Den følgende dagen og kvelden var det mobilisering på begge sider og barrikaden i Normannsgata var forsterket. Politimester Michelet tilkalte da også infanteri hvor hver soldat ble utstyrt med 10 skarpe skudd. Soldatene fikk spredt folkemengden ved å skyte med skarpe skudd og jage demonstrantene med bajonetter.


== Politisk aktør ==
== Politisk aktør ==
I 1847 ble Onsum løytnant i byens [[Leksikon:Borgervæpning|borgervæpning]] som han også ledet fra 1863 til 1870 som såkalt [[Leksikon:Stadshauptmann|stadshauptmann]]. Fra 1846 til 1856 satt han i styret for «Selskabets Handelens Venner»,<ref>{{Kilde bok| forfatter = Olsen, Kr. Anker | utgivelsesår = 1953 | tittel = Kværner brug gjennom 100 år: norsk industri 100 år | utgivelsessted = Oslo | forlag = Kværner brug | url = http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012092608126 | side = }}</ref> (forløperen for [[Oslo Handelsstands forening]]) og i [[Polyteknisk Forening]].  Han satt 20 år i kommunestyret, herav 1875–82 i formannskapet. Sammen med redaktøren av [[Morgenbladet]], [[Christian Friele]], og en tredje representant ble det sagt at Onsum styrte kommunepolitikken, inkludert hvem som skulle bli ført opp på valgmannslistene.
I 1847 ble Onsum løytnant i byens [[Christiania Borgervæpning|borgervæpning]] som han også ledet fra 1863 til 1870 som [[stadshauptmann]]. Fra 1846 til 1856 satt han i styret for «Selskabets Handelens Venner»,<ref>{{Kilde bok| forfatter = Olsen, Kr. Anker | utgivelsesår = 1953 | tittel = Kværner brug gjennom 100 år: norsk industri 100 år | utgivelsessted = Oslo | forlag = Kværner brug | url = http://urn.nb.no/URN:NBN:no-nb_digibok_2012092608126 | side = }}</ref> (forløperen for [[Oslo Handelsstands forening]]) og i [[Polyteknisk Forening]].  Han satt 20 år i kommunestyret, herav 1875–82 i formannskapet. Sammen med redaktøren av [[Morgenbladet]], [[Christian Friele]], og en tredje representant ble det sagt at Onsum styrte kommunepolitikken, inkludert hvem som skulle bli ført opp på valgmannslistene.


Som i sine brerifter, styrte Onsum kommunen med en myndig hånd og autoritært, men på sitt vis også omsorgsfullt. I en nekrolog om ham ble det sagt:
Som i sine brerifter, styrte Onsum kommunen med en myndig hånd og autoritært, men på sitt vis også omsorgsfullt. I en nekrolog om ham ble det sagt:
Linje 35: Linje 41:


== Referanser ==
== Referanser ==
<references/>
<references />
== Kilder ==
== Kilder ==
*[https://nbl.snl.no/Oluf_Onsum Oluf Onsum] på [[Norsk biografisk leksikon]]
*[https://nbl.snl.no/Oluf_Onsum Oluf Onsum] på [[Norsk biografisk leksikon]]
*[http://industrimuseum.no/personer/historiskepersoner/olufonsum Oluf Onsum] på Industrimuseum, [[Norsk Teknisk Museum]]
*[http://industrimuseum.no/personer/historiskepersoner/olufonsum Oluf Onsum] på Industrimuseum, [[Norsk Teknisk Museum]]
* {{hbr1-1|pf01052055077749|Oluf Onsum}}.


{{DEFAULTSORT:Onsum, Oluf}}
{{DEFAULTSORT:Onsum, Oluf}}
Linje 44: Linje 51:
[[Kategori:Industriledere]]
[[Kategori:Industriledere]]
[[Kategori:Politikere]]
[[Kategori:Politikere]]
[[Kategori:Borgervæpning]]
[[Kategori:Stadshauptmenn]]
[[Kategori:St. Olavs Orden]]
[[Kategori:Molde kommune]]
[[Kategori:Molde kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
Skribenter
94 675

redigeringer

Navigasjonsmeny