Oslo byarkiv: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 2: Linje 2:
'''Oslo byarkiv''' ble opprettet i 1992, som en videreføring av kommunearkivet fra 1914. Byarkivets lokaler i [[Maridalsveien (Oslo)|Maridalsveien]] 3 ble åpnet i september 1999.
'''Oslo byarkiv''' ble opprettet i 1992, som en videreføring av kommunearkivet fra 1914. Byarkivets lokaler i [[Maridalsveien (Oslo)|Maridalsveien]] 3 ble åpnet i september 1999.


Byarkivet er [[Oslo kommune]]s arkivmyndighet og arkivdepot. Oslo byarkiv bevarer arkivmateriale fra virksomheter i Oslo kommune, fra tidligere Aker kommune og fra ulike private organisasjoner, institusjoner og bedrifter. Til sammen oppbevarer Byarkivet 19 000 hyllemeter med papirarkiver fordelt på cirka 1000 enkeltarkiver, en omfattende boksamling med hovedvekt på Oslo-litteratur, en mengde byggetegninger, kart og cirka 700 000 fotografier. Materialet er hovedsaklig fra 1837 og fram til midten av 1900-tallet. Det eldste skriver seg fra siste halvdel av 1500-tallet. Noe materiale stammer også fra de siste tiår. Materialet gir mange innganger til byens utvikling, økonomisk og politisk historie, sosialhistorie og personalhistorie.   
Byarkivet er [[Oslo kommune]]s arkivmyndighet og arkivdepot. Oslo byarkiv bevarer arkivmateriale fra virksomheter i Oslo kommune, fra tidligere Aker kommune og fra ulike private organisasjoner, institusjoner og bedrifter. Til sammen oppbevarer Byarkivet omkring 20 000 hyllemeter med papirarkiver fordelt på cirka 1000 enkeltarkiver, en omfattende boksamling med hovedvekt på Oslo-litteratur, en mengde byggetegninger, kart og mellom en halv og en million fotografier. Materialet er hovedsaklig fra 1837 og fram til midten av 1900-tallet. Det eldste skriver seg fra siste halvdel av 1500-tallet. Noe materiale stammer også fra de siste tiår. Materialet gir mange innganger til byens utvikling, økonomisk og politisk historie, sosialhistorie og personalhistorie.   


Oslo byarkiv formidler kunnskap om [[Oslo]]s historie og gir ut magasinet ''Tobias'' som er et tidsskrift for oslohistorie.   
Oslo byarkiv formidler kunnskap om [[Oslo]]s historie og gir ut magasinet ''Tobias'' som er et tidsskrift for oslohistorie.   


== Sentrale kilder og arkiver ==
== Sentrale kilder og arkiver ==
Oslo byarkiv har årlige [[folketellinger]] fra 1899 til 1954. De eldste tellingene er mikrofilmet og også noen adressebøker. Tellingen for 1923 for Oslo og Aker er nå digitalisert og lagt ut på Digitalarkivet. Slekstforskere kan dessuten på lesesalen dra nytte av de årlige folketellingene (med unntak av statlige tellingsår) som finnes i Oslo byarkivs magasiner. Branntakster og byggesaksarkiv gir gode innganger til eiendomshistorien, samtidig som Oslo byarkivs mange skolearkiver gir en bit av byens sosialhistorie. I tillegg kommer alle de store rådmannsarkivene som sammen med [http://www.byarkivet.oslo.kommune.no/OBA/general.asp?table=branntakst&language=nor]de kommunale aktstykkene (saker behandlet i bystyre og formannskap) er hovedinngangene til hvordan Norges hovedstad har blitt styrt og har utviklet seg.
Oslo byarkiv har årlige [[folketellinger]] fra 1899 til 1954. De eldste tellingene er mikrofilmet og også noen adressebøker. Tellingen for 1923 for Oslo og Aker er nå digitalisert og lagt ut på Digitalarkivet. Slekstforskere kan dessuten på lesesalen dra nytte av de årlige folketellingene (med unntak av statlige tellingsår) som finnes i Oslo byarkivs magasiner. Branntakster og byggesaksarkiv gir gode innganger til eiendomshistorien, samtidig som Oslo byarkivs mange skolearkiver gir en bit av byens sosialhistorie. I tillegg kommer alle de store rådmannsarkivene som sammen med de kommunale aktstykkene (saker behandlet i bystyre og formannskap) er hovedinngangene til hvordan Norges hovedstad har blitt styrt og har utviklet seg.  
 
Byarkivet har også en betydelig mengde privatarkiv fra personer, bedrifter og foreninger. Totalt utgjør dette omkring 2000 hyllemeter, eller ti prosent av samlinga.


== Oslo byarkivs historie ==
== Oslo byarkivs historie ==