Otteid-anlegget

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 1. mar. 2019 kl. 17:20 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Otteidkanalen.jpg|Kart over anlegget med markering av vannskillet og innsjøenes høyde.|Gryphonis}} '''Otteid-anlegget''', også kalt '''Otteid kanal''' er et nedlagt kanala...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over anlegget med markering av vannskillet og innsjøenes høyde.
Foto: Gryphonis

Otteid-anlegget, også kalt Otteid kanal er et nedlagt kanalanlegg i Marker kommune. Det skapte forbindelse for tømmer mellom Store Le (på svensk side Stora Le), som har kanalisert avløp til Vänern, og Øymarksjøen i Haldenvassdraget.

Anlegget ble bygget i årene 1824 til 1827 av Engebret Soot og ble brukt til å frakte tømmer fra Store Le (102 moh.) ved hjelp av kjerrat opp til en 775 meter lang kanal fra Skinnerbutjernet (113 moh.), over dette og fra en 140 meter lang kanal i sjøens vestende via kjerrat til Øymarksjøen (107 moh.). Gjennom kanalene og over tjernet ble tømmeret trukket på forskjellige måter, de siste årene før nedleggelsen av kanaldriften i 1956 med motorbåt.

Ved hjelp av kanalanlegget kunne sagbrukene og senere treforedlingsindustrien i Tistedalen ved Halden nytte råstoff også fra svensk side av grensen.

Sesongrekord i kanalen er 70 000 tylfter. Ved kanaldriften og sagbruket på østre Otteid ble det i sin tid beskjeftiget 60 – 70 mann.

Kanalen ble nedlagt 1956, men rester av kjerraten i Vestre Otteid og kanaler er fremdeles godt synlige. Kjerraten på Vestre Otteid ble valgt til Markers kulturminne i kulturminneåret 1997.

Kilder


Koordinater: 59.3502° N 11.7412° Ø