Petra Fougner: Forskjell mellom sideversjoner

m
m (→‎Gårdsdrift og politisk engasjement: internlenking, usikker på om Wøien eller Wøyen er rett. Satt alt til i-formen som i ft1910)
Linje 21: Linje 21:
== Naboskapet på Borgen i Petras tid ==
== Naboskapet på Borgen i Petras tid ==


Fra vinduene i sin herskapsbolig kunne Petra Fougner se ned over egne jorder bort til gårdene på Nordre og Søndre Borgen. På Nordre Borgen fikk Kitty Wentzel bygget huset Bjørneborgen med forskudd på arv fra sin mor Marie Bætzmann, Petras svigerinne. Fru Bætzmann bodde på Bjørneborgen til hun etter et år fikk satt opp et eget hus, [[Vesleborgen]] i 1905. Etter at hun døde i 1907, leide Kitty Wentzel ut huset. Kitty var ofte gjest på Drengsrud sammen med sine barn, Jørgen og Bjørn.
Fra vinduene i sin herskapsbolig kunne Petra Fougner se ned over egne jorder bort til gårdene på Nordre og [[Borgen_(navnegård_i_Asker)#S.C3.B8ndre_Borgen_2|Søndre Borgen]]. På Nordre Borgen fikk Kitty Wentzel bygget huset [[Borgen_(navnegård_i_Asker)#Bjørneborgen|Bjørneborgen]] med forskudd på arv fra sin mor Marie Bætzmann, Petras svigerinne. Fru Bætzmann bodde på Bjørneborgen til hun etter et år fikk satt opp et eget hus, [[Borgen_(navnegård_i_Asker)#Vesleborgen|Vesleborgen]] i 1905. Etter at hun døde i 1907, leide Kitty Wentzel ut huset. Kitty var ofte gjest på Drengsrud sammen med sine barn, Jørgen og Bjørn.
En ugift hollandsk skuespillerinne, [[Hermine Schuylenburg]], flyttet inn på Vesleborgen med sin lille datter på 2 måneder høsten 1910. Hermine og Petra ble kjent gjennom deltakelse på franske konversasjonsaftener. Hun bodde der til huset ble kjøpt av rittmester, polfarer [[Gunnar Isachsen]] i 1914. Hans eget hus [[Vardeborg]] på Søndre Borgen brant ned i februar samme år.
Isachsen flyttet tilbake til Vardeborg i 1916 da det nye huset var ferdig.


Bertram Dybwad som fra 1905 eide hele Nordre Borgen og som i 1911 også kjøpte [[Kølabånn]] på Søndre Borgen, hørte også med til bekjentskapskretsen.
En ugift hollandsk skuespillerinne, [[Hermine Schuylenburg]], flyttet inn på Vesleborgen med sin lille datter på 2 måneder høsten 1910. Hermine og Petra ble kjent gjennom deltakelse på franske konversasjonsaftener. Hun bodde der til huset ble kjøpt av rittmester, polfarer [[Gunnar Isachsen]] i 1914. Hans eget hus [[Vardeborg]] på Søndre Borgen brant ned i februar samme år. Isachsen flyttet tilbake til Vardeborg i 1916 da det nye huset var ferdig.


Fra 1922 bodde Anna og Cecilie Bøe på Bjørneborgen, hvis navn da var forandret til Ingertun. Deres tidsskrift [[URD]] var ikke ukjent for den litterære fruen på Drengsrud.
Bertram Dybwad som fra 1905 eide hele Nordre Borgen og som i 1911 også kjøpte [[Borgen_(navnegård_i_Asker)#Kølabonn|Kølabånn]] på Søndre Borgen, hørte også med til bekjentskapskretsen.
 
Fra 1922 bodde [[Anna Bøe|Anna]] og [[Cecilie Bøe]] på Bjørneborgen, hvis navn da var forandret til Ingertun. Deres tidsskrift ''[[Urd (ukeblad)|Urd]]'' var ikke ukjent for den litterære fruen på Drengsrud.


På den ene av gårdene på Søndre Borgen bodde de ugifte søsknene Anders, Otto, Janna og Othilie. Petra kjente godt Janna Borgen som var trygdekassesjef i Asker og søsteren Othilie som var diakonisse.
På den ene av gårdene på Søndre Borgen bodde de ugifte søsknene Anders, Otto, Janna og Othilie. Petra kjente godt Janna Borgen som var trygdekassesjef i Asker og søsteren Othilie som var diakonisse.


Fra 1914 ble det liv på den andre av gårdene på Søndre. Enkefru Anna Bjørset kjøpte eiendommen, satte opp flere hus og drev pensjonatskole for unge piker helt fram til 1927. [[Anna Bjørset]], født Bentzen, var jevnaldrende med Petra og også født i Fredrikshald. Skolen hadde lærere og ansatte fra flere land.
Fra 1914 ble det liv på den andre av gårdene på Søndre. Enkefru Anna Bjørset kjøpte eiendommen, satte opp flere hus og drev [[Anna Bjørsets pensjonatskole|pensjonatskole for unge piker]] helt fram til 1927. [[Anna Bjørset]], født Bentzen, var jevnaldrende med Petra og også født i Fredrikshald. Skolen hadde lærere og ansatte fra flere land.


Det var altså ikke noe kulturelt u-land fruen til Drengsrud hadde som sitt nærområde.
Det var altså ikke noe kulturelt u-land fruen til Drengsrud hadde som sitt nærområde.
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer