Petra Fougner: Forskjell mellom sideversjoner

Hopp til navigering Hopp til søk
m
→‎Nekrolog: lenking og puss
m (→‎Nekrolog: lenking og puss)
(2 mellomliggende revisjoner av samme bruker vises ikke)
Linje 1: Linje 1:
Petra Fougner født Wiel kom til verden 2. juni 1859 i Fredrikshald (senere Halden). Foreldrene var trelasthandler og godseier og konsul for England, Andreas Melchior Gluckstad Wiel (1826-1900) og Grethe Constance Munster (1837-1879). Hun hadde fire søsken: Alette Petronelle født 1856, Caroline Marie født 1858, Mads født 1861 og Constance født 1866.
{{thumb|Petra Fougner.jpg|Petra Fougner.|Ukjent/Asker Bibliotek.}}
Hennes mors foreldre var danske, og som sine søsken ble Petra 14 år gammel sendt til Nathalie Zahles pikeskole i København. Denne var regnet blant de beste i Norden. Her ble hun undervist i engelsk, tysk og fransk i tillegg til litteratur, historie, vitenskap og politikk.<gallery>
'''[[Petra Fougner]]''' født Wiel kom til verden [[2. juni]] [[1859]] i [[Halden|Fredrikshald]] (senere Halden), og døde i [[Oslo]] [[17. mars]] [[1941]]. Foreldrene var trelasthandler, godseier og konsul for England, [[Andreas Melchior Gluckstad Wiel]] (1826-1900) og Grethe Constance Munster (1837-1879). Hun hadde fire søsken: Alette Petronelle født 1856, Caroline Marie født 1858, Mads født 1861 og Constance født 1866. Hennes mors foreldre var danske, og som sine søsken ble Petra 14 år gammel sendt til Nathalie Zahles pikeskole i København. Denne var regnet blant de beste i Norden. Her ble hun undervist i engelsk, tysk og fransk i tillegg til litteratur, historie, vitenskap og politikk.
Petra Fougner.jpg|Petra Fougner
</gallery>


== Tiden i Horten ==
== Tiden i Horten ==
Linje 69: Linje 67:
== Nekrolog ==
== Nekrolog ==


Petra Fougner dør i Oslo 17. mars 1941. Tilla Valstad skrev en nekrolog i Asker og Bærums Budstikke 19. mars, her i avskrift:
Petra Fougner dør i Oslo 17. mars 1941. Tilla Valstad skrev en nekrolog i ''[[Asker og Bærums Budstikke]]'' 19. mars, her i avskrift:


“Fru Petra Fougner In memoriam.
:«Fru Petra Fougner In memoriam.


Fru Petra Fougner, født Wiel, er død sitt 82. år. Fruen fra Drengsrud gård i Asker følte sig trett og sov inn uten forutgående sykdom. Et sundt, naturlig menneskes lykkelige død. Fru Fougner slik vi kjente henne fra Asker var en intens og levende kvinne som strødde smil og godhet hvor hun vandret. Hun var optatt av sin gard, av jorda, fjøset og hagen. Men hennes interesser strakte sig langt utenom denne. Hun var medlem av Asker herredsstyre da Wilhelm Holtsmark var ordfører. Hun var virksom i tuberkulosen og sykepleien, også etter hun forlot bygda, og hun stiftet foreningen «Unge Norge» ved siden av fru Torgersen på Berger. Et stort hjerte og en åpen hånd hadde hun for virkelig nød og trang, og en storstilet gjestfrihet. Vi som var så lykkelig å være hennes venner vil alltid minnes henne når hun tok farvel ute på stentrappen og bad oss komme snart igjen. Vi følte den gamle, norske gjestfrihetens ånd, og jeg måtte tenke på sagakvinnen «Aud den djuptenkte» som bygget huset sitt tvers over veien, så alle måtte innom til et godt dekket bord som alltid stod ferdig. Tomt blev det i bygda da fru Fougner reiste fra Drengsrud og flyttet til byen. Men hennes hjerte blev igjen Asker. Hun elsket Asker. Det var ikke lenge mellem hver gang hun måtte utover og være noen dager hos sin datter -og svigersønn, kaptein Zeiner-Henriksens som bor på en del av Drengsruds eiendom. Nå har hun forlatt oss for bestandig. Men i Askers jord skal hun hvile. Et solskinns-menneske var du. Et musikalsk, livsglad temperament. En rik, strålende sjel i et sundt legeme. Men alle må vi dø, liksom alle markens blomster må visne. Takk fru Fougner for hvad du ga. Takk fra dem som var i ditt brød på Drengsrud gård. Takk fra alle du hjalp. Og takk - evig takk fra alle dine venner.»
:Fru Petra Fougner, født Wiel, er død sitt 82. år. Fruen fra Drengsrud gård i Asker følte sig trett og sov inn uten forutgående sykdom. Et sundt, naturlig menneskes lykkelige død. Fru Fougner slik vi kjente henne fra Asker var en intens og levende kvinne som strødde smil og godhet hvor hun vandret. Hun var optatt av sin gard, av jorda, fjøset og hagen. Men hennes interesser strakte sig langt utenom denne. Hun var medlem av Asker herredsstyre da Wilhelm Holtsmark var ordfører. Hun var virksom i tuberkulosen og sykepleien, også etter hun forlot bygda, og hun stiftet foreningen «Unge Norge» ved siden av fru Torgersen på Berger. Et stort hjerte og en åpen hånd hadde hun for virkelig nød og trang, og en storstilet gjestfrihet. Vi som var så lykkelig å være hennes venner vil alltid minnes henne når hun tok farvel ute på stentrappen og bad oss komme snart igjen. Vi følte den gamle, norske gjestfrihetens ånd, og jeg måtte tenke på sagakvinnen «Aud den djuptenkte» som bygget huset sitt tvers over veien, så alle måtte innom til et godt dekket bord som alltid stod ferdig. Tomt blev det i bygda da fru Fougner reiste fra Drengsrud og flyttet til byen. Men hennes hjerte blev igjen Asker. Hun elsket Asker. Det var ikke lenge mellem hver gang hun måtte utover og være noen dager hos sin datter -og svigersønn, kaptein Zeiner-Henriksens som bor på en del av Drengsruds eiendom. Nå har hun forlatt oss for bestandig. Men i Askers jord skal hun hvile. Et solskinns-menneske var du. Et musikalsk, livsglad temperament. En rik, strålende sjel i et sundt legeme. Men alle må vi dø, liksom alle markens blomster må visne. Takk fru Fougner for hvad du ga. Takk fra dem som var i ditt brød på Drengsrud gård. Takk fra alle du hjalp. Og takk - evig takk fra alle dine venner.»


[[Tilla Valstad]]
:[[Tilla Valstad]]»


Petra Fougner er gravlagt på Asker kirkegård.
Petra Fougner er gravlagt på [[Asker kirkegård]].


I 2013 ble Johan Drengsruds vei fra Borgenbråten og opp til Øvre Drengsrudvann omdøpt til Petra Fougners vei. Svært få gatenavn på Borgen er knyttet til personer. Petra Fougner fortjener en plass blant dem.
I 2013 ble [[Johan Drengsruds vei]] fra [[Borgenbråten (boligfelt)|Borgenbråten]] og opp til [[Drengsrudvannene#Øvre Drengsrudvann|Øvre Drengsrudvann]] omdøpt til [[Petra Fougners vei]]. Svært få gatenavn på [[Borgen (strøk i Asker)|Borgen]] er knyttet til personer. Petra Fougner fortjener en plass blant dem.


== Litteratur og kilder ==
== Litteratur og kilder ==
Linje 85: Linje 83:
* Erik Rudeng
* Erik Rudeng
* Etterkommere
* Etterkommere
* Folketelling 1910 http://digitalarkivet.arkivverket.no/ft/person/pf01036374001633
* ''[[Asker og Bærums Budstikke]]'' 12.10. 1925
* Asker og Bærums Budstikke 12.10. 1925
* [http://data.eidsvollsmenn.no/tng/familygroup.php?familyID=F15778&tree=Eidsvollsmenn Familien til Kristian og Petra på nettstedet Eidsvollmennenes etterkommere]
* Eidsvollmennenes etterkommere, http://data.eidsvollsmenn.no/tng/familygroup.php?familyID=F15778&tree=Eidsvollsmenn
* [http://www.ecclesia.no/unsecure/data/user_asker/monument/img/Ursin_66.JPG Bilde av gravsted Asker kirkegård]
* Bilde av gravsted Asker kirkegård, http://www.ecclesia.no/unsecure/data/user_asker/monument/img/Ursin_66.JPG
;Folketellinger
* {{folketelling|pf01037979005943|Petra Wiel|1865|Fredrikshald prestegjeld}}
* {{folketelling|pf01052004006947|Petra Wiel|1875|Fredrikshald prestegjeld}}
* {{folketelling|pf01053268000679|Petra Wiel|1885|Horten ladested}}
* {{folketelling|pf01036374001633|Petra Fougner|1910|Asker herred}}
 
[[Kategori:Fødsler i 1859]]
[[Kategori:Dødsfall i 1941]]
[[Kategori:Halden kommune]]
[[Kategori:Horten kommune]]
[[Kategori:Asker kommune]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bydel Frogner]]
{{Kvinner i lokalhistorien}}
Veiledere, Administratorer, Skribenter
34 043

redigeringer

Navigasjonsmeny