Piddu

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. apr. 2022 kl. 12:50 av Nicoho (samtale | bidrag) (la til interne lenker)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Piddu dampet i sylinder.
Foto: Amirtha Judy Philip, 2022.

Piddu eller pittu (tamilsk: பிட்டு), også kalt puddu eller puttu (tamilsk: புட்டு) er et populært frokost- og lunsjmåltid i Sør-India og på Sri Lanka. Den typen piddu som lages i sylinderform heter; "குழல்புட்டு/குழாய்ப்புட்டு", som direkte oversatt betyr "rør-piddu". Den har fått det navnet grunnet måten den lages på. For å lage retten brukes det et redskap som heter "பிட்டுக் குழல்" (direkte oversatt "piddurør").

Tilbereding og tilbehør

Den vanligste blandingen til retten piddu består av malt rød ris, hvetemel og kokos, som dampes i en sylinderform. Det er mulig å lage blandingen av forskjellige typer ingredienser alt etter hva man selv foretrekker.

Røret som damper piddublandingen, lager rørformede piddu-"blokker", som blir servert sammen med ulike tilbehør.

Piddu er en nøytral rett som passer til nesten alt. Om man ønsker noe søtt, kan man spise det sammen med forskjellige eksotiske frukter, som for eksempel mango, jackfrukt osv. Til frokost er det vanlig at retten serveres med en søt variant av sambal eller banan. Dersom piddu skal nytes som en middagsrett, er det best å servere den med en curry, som består av fisk, reker, blekksprut, krabbe etc.

Utfordringer og justeringer i Norge

Piddu er ikke så anerkjent og blir ikke lagd i mange andre kulturer. Et resultat av dette faktumet er at utstyret som brukes for å lage piddu nesten kun er tilgjengelig i tamilske butikker.

Det er mest vanlig å brukte fersk kokosmasse, utvunnet ved hjelp av en "kokosnøtt-skraper". Det gir mest smak, og har vært gjort gjennom generasjoner. Noen velger også å bruke kjøpt kokosmasse til matretten.

Kilder og litteratur