Polititroppene

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 30. des. 2008 kl. 23:02 av Cnyborg (Samtale | bidrag) (Ny side: '''Polititroppene''' var to enheter, Rikspolitiet og Reservepolitiet, som ble opplært i Sverige fra 1943 til 1945 med tanke på å gjøre tjeneste i Norge var krigens s...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Polititroppene var to enheter, Rikspolitiet og Reservepolitiet, som ble opplært i Sverige fra 1943 til 1945 med tanke på å gjøre tjeneste i Norge var krigens slutt.

Det ble etterhvert mange norske flyktninger i vernepliktig alder i Sverige, og det var ikke mulig å få alle som ønsket å kjempe for Norge over til Storbritannia slik at de kunne få nødvendig trening. Da man først kom på tanken om å trene dem i Sverige var dette ikke mulig å få til. Selv om Sverige var nøytralt helte politikken mest i tysk favør. Dette endret seg tidlig i 1943, etter det tyske nederlaget ved Stalingrad.

Sommeren 1943 ble det gitt tillatelse til å opprette en norsk politistyrke, Rikspolitiet. Medlemmene skulle få politiutdannelse, og under omstendighetene måtte dette nødvendigvis også medføre militær trening. På senhøsten ble det også gitt tillatelse til å opprette Reservepolitiet, som fikk en rent militær opplæring. De mange restriksjonene som først ble lagt på virksomheten forsvant gradvis i takt med tyskerne tilbakegang, og styrkene ble mer og mer militære i sin organisering og trening.

I 1945 utgjorde den samlede styrken rundt 13 000 mann fordelt på femten forlegninger, som var utstyrt som lett infanteri. I februar 1945 fikk de også tilgang til tungt artilleri. Fra slutten av 1944 begynte man å sende mannskaper til Finnmark, og i løpet av vinteren og våren ble omkring 1300 mann sendt dit.

Da Tyskland kapitulerte i mai 1945 ble resten av styrkene sendt inn i landet, hvor de sammen med hjemmefronten sikret strategiske punkter og tok tyske soldater til fange.

I løpet av 1947 ble styrkene oppløst.