Postruta mellom Alta og Karasjok: Forskjell mellom sideversjoner

ingen redigeringsforklaring
(lagt til avsnitt om kulturminner og severdigheter)
Ingen redigeringsforklaring
 
(12 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Trenger kilder}}
<onlyinclude>{{thumb|Postruta befaring foto LBN (42).JPG|Bred sti i høstlyng på vidda. Postruta i nærheten av Ravnastua.|Louise Brunborg-Næss|2021}}
[[Fil:Postruta befaring foto LBN (42).JPG|alt=Bilde av bred sti i høstlyng på vidda|høyre|600x600pk|Postruta i nærheten av Ravnastua]]
'''[[Postruta mellom Alta og Karasjok]]''' er en [[Historiske vandreruter|historisk vandrerute]] og merket fottur over [[Finnmarksvidda|Finnmarksvidda,]] og er en del av et stinett over vidda som har vært brukt til ulike formål i mange tusen år. De mange [[kulturminne]]ne langs ruta forteller om tidlig menneskelig tilstedeværelse, og at vandringene i området har vært en del av ulike praksiser og liv på vidda gjennom mange generasjoner.  
'''[[Postruta mellom Alta og Karasjok]]''' er en [[Historiske vandreruter|historisk vandrerute]] og merket fottur over [[Finnmarksvidda|Finnmarksvidda,]] og er en del av et stinett over vidda som har vært brukt til ulike formål i mange tusen år. De mange kulturminnene langs ruta forteller om tidlig menneskelig tilstedeværelse, og at vandringene i området har vært en del av ulike praksiser og liv på vidda gjennom mange generasjoner.  


Den opprinnelige postruta over vidda var ikke én lineær rute, men en del av et postrutenett som har variert med type transport, vær, flom og forflytning av mennesker. [[Alta turlag]] har sammen med stipendiater fra [[UiT Norges arktiske universitet|UiT]] valgt ut en rute fra dette stinettet, merket og skiltet ruta som [[Den Norske Turistforening|DNT]]-rute og gitt den navnet Postruta.
Den opprinnelige postruta over vidda var ikke én lineær rute, men en del av et postrutenett som har variert med type transport, vær, flom og forflytning av mennesker. [[Alta turlag|Alta og omegn turlag]] (AOT) har ansvaret for en etablert T-merka ruta mellom Østerelvdalen og Ravnastua, og betegnelsen Postruta er brukt for å knytte denne til den historiske bruken. I arbeidet med å oppgradere ruta og gi den status som historisk vandrerute, har stipendiater fra [[UiT Norges arktiske universitet|UiT]] samlet historisk materiale og ruta har blitt remerket av frivillige.</onlyinclude>


== Beskrivelse av ruta ==
== Beskrivelse av ruta ==
Postruta til [[Karasjok kommune|Karasjok]] er nesten ni mil lang og består av fire dagsetapper, med to hytteovernattinger og én overnatting i telt eller friluft. Ruta kan gås begge veier, men hovedretning for turen er østover. Turen begynner ved Borras i [[Østerelvdalen]] sørøst for Alta. Første etappe går enten til DNT-hytta [[Bojobaeski]] (30 km) eller den mindre nødbua [[Reinbukkelvhytta]] (15 km). Ruta går deretter øst for innsjøen Iesjavri i retning Karasjok. Fra Bojobaeski er det ca 45 km til [[Ravnastua]], en av [[statens stuer]] på Finnmarksvidda. Videre fra Ravnastua går turen i retning Karasjok gjennom området [[Assebakti]], et tilrettelagt kulturlandskap rikt på kulturminner.
Opprinnenlig gikk Postruta fra Altagård til kirkestedet i Karasjok. Den T-merka stien har to innfallsporter som leder inn på Postruta i henholdsvis Østerelvdalen og i Ássebákti. Stien er ni mil lang og består av fem dagsetapper, med tre hytteovernattinger og én overnatting i telt eller friluft. Ruta kan gås begge veier.Turen begynner ved innfallsporten i Borras i [[Østerelvdalen]] sørøst for Alta. Her finner du en gapahuk og informasjonsskilt. Første etappe går til [[Reinbukkelvhytta]] (15 km) en enkel nødbu. Neste etappe går til DNT-hytta [[Bojobaeski|Bojobæski]] (18 km) Ruta går deretter øst for innsjøen ''Iešjávri'' i retning Karasjok. Strekket fra Bojobæski til [[Ravnastua]] er 46 km langt, så her anbefales en natt i telt, for eksempel i Stiippanávži. Siste natt kan tilbringes på Ravnastua, en av de få gjenværende [[Statens stuer|statens fjellstuer]] på Finnmarksvidda.
 
Videre fra Ravnastua går turen etter kjerrevei sørover, og kommer inn på kulturstien som ender i [[Assebakti|Ássebákti]], et kulturlandskap rikt på kulturminner. Den historiske vandreruta ender ved riksveien i Ássebákti hvor det er en gapahuk og informasjon ved innfallsporten. Herfra er det 10 km til Karasjok langs riksveien.
[[Fil:Posthus i Karasjok, 1956 - Norsk folkemuseum - NF.05535-205.jpg|miniatyr|Postkontoret i Karasjok på 50-tallet]]


== Historie ==
== Historie ==
Linje 19: Linje 21:


En av de siste kjente postombærere i området var Mathis Mathisen Buljo, kjent som Post-Mathis. Han drev tradisjonell virksomhet på [[Finnmarksvidda]], som postfører, kjentmann og verdde frem til slutten av 70-tallet. Han var en god representant for yrket, som i dag fremdeles finnes, men i en noe annen form. Initativtakerne bak etableringen av den Historiske vandreruta Postruta mellom Alta og Karasjok ønsker å bidra til å løfte frem historien til postombærerne, både tidligere og nåværende, som gjennom 375 år (2022) har jobbet for å opprettholde en så viktig og sentral samfunnsstruktur som Posten.  
En av de siste kjente postombærere i området var Mathis Mathisen Buljo, kjent som Post-Mathis. Han drev tradisjonell virksomhet på [[Finnmarksvidda]], som postfører, kjentmann og verdde frem til slutten av 70-tallet. Han var en god representant for yrket, som i dag fremdeles finnes, men i en noe annen form. Initativtakerne bak etableringen av den Historiske vandreruta Postruta mellom Alta og Karasjok ønsker å bidra til å løfte frem historien til postombærerne, både tidligere og nåværende, som gjennom 375 år (2022) har jobbet for å opprettholde en så viktig og sentral samfunnsstruktur som Posten.  
[[Fil:Assbebakhti fangstgrop.JPG|miniatyr|Bilde av fangstrop i kulturlandskapet ved Assebakti]]


== Kulturminner og severdigheter langs ruta ==
== Kulturminner og severdigheter langs ruta ==


=== Samiske kulturminner ===
=== Samiske kulturminner ===
Langs hele den ni mil lange ruta finnes det mange spor etter fangst og bosetning, helt i fra steinalder til nyere tid. I område rundt Assebakti og Ravnastua er det registrert hundrevis av fangstgruper. I nærheten av Bojobaeski er det registrert et større forrådsanlegg med store groper for lagring av mat eller gods. Hele området er den dag i dag utmark i aktiv bruk, med tamreindrift og annen naturbruk.
Langs hele den ni mil lange ruta finnes det mange spor etter fangst og bosetning, helt i fra steinalder til nyere tid. I område rundt [[Ássebákti]] og Ravnastua er det registrert hundrevis av fangstgroper. I nærheten av Bojobæski er det registrert et større forrådsanlegg med store groper for lagring av mat eller gods. Hele området er den dag i dag utmark i aktiv bruk, med tamreindrift og annen naturbruk.


=== Statens stuer ===
=== Statens stuer ===
Etter hvert som både veinettet og postetaten utviklet seg, gikk mer av ruta til lands, og et større postrutenett med ødestuer, postgammer, poststuer og fjellstuer ble etablert. Noen av disse finner vi igjen langs Postruta og postrutenettet. Langs denne Historiske vandreruta finner vi poststuen Bojobæski, som har forekommet i mange utforminger, og som i nåværende form ble bygget av [[Alta turlag|Alta og omegn turlag]] i 1989. Postgammen og fjellstua i Stippanavzi er det bare ruiner igjen av, mens Ravnastua fremdeles står og drives som en av de tre siste statseide fjellstuer i Finnmark. De to andre betjente fjellstuene er [[Joatkajavri fjellstue|Joatkajavri]] og [[Mollesjohka fjellstue|Øvre Mollisjok]], som befinner seg langs den leden som går vest-sørvest for den store innsjøen Iešjavri. Disse tre, samt flere av, de nå privatiserte, fjellstuene på vidda, hadde poståpneri allerede på 1800-tallet.
Etter hvert som både veinettet og postetaten utviklet seg, gikk mer av ruta til lands, og et større postrutenett med ødestuer, postgammer, poststuer og fjellstuer ble etablert. Noen av disse finner vi igjen langs Postruta og postrutenettet. Langs denne Historiske vandreruta lå det en poststue i Bojobæski, som har forekommet i mange utforminger, og som i nåværende form ble bygget av [[Alta turlag|Alta og omegn turlag]] i 1989. Postgammen i Stippanavzi er det bare ruiner igjen av etter at den brant ned, mens Ravnastua fremdeles står og drives som en av de tre siste statseide fjellstuer i Finnmark. De to andre betjente fjellstuene er [[Joatkajavri fjellstue|Joatkajavri]] og [[Mollesjohka fjellstue|Mollisjok]], som befinner seg langs den leden som går vest-sørvest for den store innsjøen Iešjávri. Disse tre, samt flere av, de nå privatiserte, fjellstuene på vidda, hadde poståpneri allerede på 1800-tallet.


=== Østerelvdalen ===
=== Østerelvdalen ===
I [[Tverrelvdalen]] og [[Østerelvdalen]] var det seterbruk fra begynnelsen av 1800-tallet, men de fleste setrene ble nedlagt etter [[Brenningen av Finnmark|nedbrenningen]] i 1944. Liene øverst i dalen brukes fortsatt som sommerbeiter for lokale bønder. Siden 1850-årene var det også uttak av skifer fra Østerelvdalen. På 30-tallet utgjorde skiferdrifta over 70% av inntekten til folk i Tverrelvdalen, og over 800 mennesker var ansatt i driften rundt bergene der. I forbindelse med skiferuttaket ble det bygd kjerrevei oppover dalen på midten av 1800-tallet. Man kan se rester av støttemurer og skjæringer langs ruta som stammer fra den tiden. De er laget med handkraft, i hovedsak av finske arbeidsinnvandrere, som bygget det meste av veier i området.
I [[Tverrelvdalen]] og [[Østerelvdalen]] var det seterbruk fra begynnelsen av 1800-tallet, men de fleste setrene ble nedlagt etter [[Brenningen av Finnmark|nedbrenningen]] i 1944. Liene øverst i dalen brukes fortsatt som sommerbeiter for lokale bønder. Siden 1850-årene var det også uttak av skifer fra Østerelvdalen. På 30-tallet utgjorde skiferdrifta over 70% av inntekten til folk i Tverrelvdalen, og over 800 mennesker var ansatt i driften rundt bergene der. I forbindelse med skiferuttaket ble det bygd kjerrevei oppover dalen på midten av 1800-tallet. Man kan se rester av støttemurer og skjæringer langs ruta som stammer fra den tiden. De er laget med handkraft, i hovedsak av finske arbeidsinnvandrere, som bygget det meste av veier i området.


.
== Kilder ==
 
* NRK Troms og Finnmark, Fra arkivet: Post-Mattis viser vei langs den gamle postruta (2015)[https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/fra-arkivet_-post-mattis-viser-vei-langs-den-gamle-postruta-1.12631326]
* Rasmussen, Harald. Postveien til Karasjok. Altaboka 2006
* Opgård, A. M. (1995). Seterdrift i Tverrelvdalen. I Romsdal, S. (1995). Tverrelvdalens slektshistorie. 2. utgave. Alta
* Kvalsvik, Ellen-Johanne (2021): Prosjektbeskrivelser Postruta fra Alta til Karasjok
* Alta turlag (e-post og muntlig kontakt)
* Riksantikvarens [[Kulturminnesøk]]
 
[[Kategori:Historiske vandreruter]]
[[Kategori:Historiske vandreruter]]
[[Kategori:Alta kommune]]
[[Kategori:Alta kommune]]
[[Kategori:Karasjok kommune]]
[[Kategori:Karasjok kommune]]
[[Kategori:Postvesen]]
[[Kategori:Postvesen]]
{{f2}}
{{historiske vandreruter}}
{{bm}}
{{bm}}
Veiledere, Administratorer
173 321

redigeringer