Roan kommune: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
({{bm}})
(Om kommunehuset)
Linje 27: Linje 27:


[[Roans kommunevåpen]] var ''i blått tre sølv oppflygende terner'', som symboliserer kysten og dens fugleliv.</onlyinclude>
[[Roans kommunevåpen]] var ''i blått tre sølv oppflygende terner'', som symboliserer kysten og dens fugleliv.</onlyinclude>
== Den kommunale virksomheten ==
Etter [[andre verdenskrig]] leide herredstyret møterom ved [[Roan gamlehjem]]. På midten av 1950-tallet ble det satt opp et nytt administrasjonsbygg som en ny fløy i tilknytning til gamlehjemmet. I administrasjonsbygget fikk også [[Roan folkebibliotek|folkebiblioteket]] og folkebadet lokaler.


==Kilder==
==Kilder==


*Opplysninger fra Åfjord kommune v/Geir Ola Aune (28. april 2021)
* [http://snl.no/Roan Roan] i ''Store norske leksikon''
* [http://snl.no/Roan Roan] i ''Store norske leksikon''
* {{WP-lenke|Roan|no}}
* {{WP-lenke|Roan|no}}
{{spire}}


[[Kategori:Roan| ]]
[[Kategori:Roan| ]]

Sideversjonen fra 28. apr. 2021 kl. 09:07

Roan kommune
1632 Roan komm.png
Basisdata
Kommunenummer 5019
Fylke Trøndelag
Kommunesenter Roan
Areal i  km²(2020) 355 km²
Folketall 2020 957
Grunnlagt 1892
Opphørte 2020
Nå del av Åfjord kommune
Målform Nøytral

Roan kommune var en kystkommune i Trøndelag fylke. Den grensa mot Osen i nord, Namdalseid i øst og Åfjord i sør. Kommunen hadde navn etter administrasjonssenteret Roan. Kommunen ble etablert i 1892, da Bjørnør ble delt i tre. I forbindelse med Solberg-regjeringas kommunereform ble Roan 1. januar 2020 innlemma i Åfjord kommune.

Husdyrbruk og annet landbruk samt fiske var de viktigste næringsveiene, med opp mot halvparten av arbeidsstokken sysselsatt i primærnæringene. Det var også en del fiskeoppdrett og noe bygge- og anleggsvirksomhet, men lite industri. Etter andre verdenskrig gikk folketallet en del ned. I tiårsperioden 1996-2006 hadde Roan en negativ befolkningsvekst på 7,7 %.

Det meste av bosetningen i tidligere Roan kommune ligger på strandflata ved fjorden, i Hoffstaddalen og i tettbebyggelsen Bessaker. Med unntak av Brandsøya er øyene fraflytta.

Roans kommunevåpen var i blått tre sølv oppflygende terner, som symboliserer kysten og dens fugleliv.

Den kommunale virksomheten

Etter andre verdenskrig leide herredstyret møterom ved Roan gamlehjem. På midten av 1950-tallet ble det satt opp et nytt administrasjonsbygg som en ny fløy i tilknytning til gamlehjemmet. I administrasjonsbygget fikk også folkebiblioteket og folkebadet lokaler.

Kilder